Marți, 15 februarie 2011, de la ora 18, a avut loc în Aula Magna a Facultății de Drept din București o triplă lansare dedicată „fenomenului Pitești”: ”Demascarea” (ediția a II-a, revăzută și adăugită), semnat de Alin Mureșan; documentarul  „Demascarea”, în regia lui Nicolae Mărgineanu precum si site-ul dedicat.

Au participat: Sorin Lavric (moderator), Cristian Filip (vicepreședinte Fundația Creștină Părintele Arsenie Boca), Ioan Stanomir (președinte executiv IICCMER), Nicolae Mărgineanu (regizor) și Alin Mureșan  (istoric). Au participat foști deținuți  politici, victime ale torturilor din Pitești.

În cadrul lansării s-au proiectat imagini din filmul „Demascarea”. Cei interesați au putut achiziționa de la fața locului cartea, filmul, un număr limitat de pachete carte+film și tricouri personalizate, toate la prețuri promoționale.

La prezentarea cărții și documentarului au luat cuvântul pe rând toți cei enumerați mai sus din prezidiu, evocând suferințele victimelor și cruzimea torționarilor, fără a afirma răspicat – DIN PĂCATE, identitatea etnică a majorității torționarilor și apartenența politică a majorității luptătorilor anti-comuniști chinuiți în temnițele comuniste.

La finalul prezentării, o persoană din public a sesizat această rușinoasă și penibilă omisiune, fapt pentru care a întrebat în clar: ”Când va fi repusă în depturile sale istorice Mișcarea Legionară, când va fi tratată aceasta în mod obiectiv ?!”

Imediat, a sărit să răspundă  Ioan Stanomir (președinte executiv IICCMER), care a afirmat că adevărul istoric despe Mișcarea Legionară a fost deja stabilit, că aceasta are la bază crime despre care nu se poate vorbi pozitiv, afirmând că a fost o mișcare politică cu conotații criminale, argumentând că există studii în sensul ăsta.

Trist este faptul că toți ceilalți invitați de la prezidiu au înghițit în sec, CU LAȘITATE, și au tăcut, acceptând opinia unui politruc fără studii în istorie (la bază, dl. Statomir este… jurist !). Singurul care a avut curajul și demnitatea să repună AEVĂRUL ISTORIC în drepturi cu privire la Mișcarea Legionară, a fost Președintele Institutului Pentru Studiul Totalitarismului – din cadrul Academiei Române, dl. Profesor Radu Ciuceanu, care, în calitatea sa de fost deținut politic, care a executat 15 ani de pușcărie politică pentru rolul său fruntaș în conducerea grupului de partizani din Oltenia (Grupul gen. Carlaonț – Ciuceanu), fiind trecut și prin iadul reeducării de la Pitești, a luat cuvântul și a dat replica cripto-comunistului Statomir.

Replica este cu atât mai valoroasă, cu cât a venit de la o persoană (Radu Ciuceanu) care – deși nu a făcut parte din Mișcarea Legionară), a luptat alături de legionari, capartizan în munții Făgăraș. Cu o remarcabilă obiectivitate istorică, dl. Ciuceanu a afirmat răspicat că 80% din membrii grupurilor de partizani și luptători anti-comuniști erau legionari. Reeducarea de la Pitești, ca operațiune de spălare a creierului și înfrângerii conștiințelor și voințelor, a fost programată ca o represiune în principal împotriva deținuților legionari, dovadă fiind faptul că instrumentul acestei monstruozități s-a dorit a fi Țurcanu, fost legionar.

În condițiile în care Mișcarea Legionară nu a fost judecată și condamnată la Procesul crimelor Nazismului de la Nuremberg, iar în România ea a fost demonizată datorită opoziției fățișe împotriva agresiunii comuniste, chestiunea Mișcării Legionare este departe de a fi tranșată.

Poziția reprezentantului ICCMER ne amintește de tactica institutelor pentru studiul Holocaustului evreiesc, care au militat în Europa pentru interzicerea punerii în discuție a circumstanțelor privind condițiile din lagărele naziste, fapt ce a dus la adoptarea unei legislații de sancționare a ”negaționismului” proporțiilor suferinței evreiești din cel de-al doilea război mondial.

Încă o dată, Tismăneanu și ai lui fac dovada că rolul lor pe eșichierul cercetării istorice este acela de a împiedica aflarea adevărului istoric ce ar putea jena tezele comuniste și imaginea ”Partidului iubit”.

Asta fac ei, încearcă să ne rescrie istoria. Să nu-i lăsăm !

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer