Creștinii trăiesc mai sănătos decât cei care nu cred în Dumnezeu și au o viață mai lungă, conform unui studiu realizat de Christian Medical Fellowship (CMF), din Marea Britanie. Creștinii reușesc să facă față bolilor mai ușor și se recuperează mai repede după boală.

viata sanatoasa

Sunt câteva dintre concluziile studiului „Health Benefits of Christian Faith”, ai cărui autori sunt Alex Bunn și David Randall. Datele analizate de autori din peste 1.200 de studii despre spiritualitate și efectele sale asupra vieții au arătat că există asocieri clare între credință și o serie de efecte pozitive asupra stării de sănătate.

„În majoritatea studiilor, implicarea religioasă este corelată cu bunăstarea, cu fericirea și satisfacția vieții, cu speranța și optimismul, cu scopul și sensul vieții, cu o bună stimă de sine, cu adaptarea mai bună la cazurile de deces, cu implicare socială mai mare și singurătate mai puțin accentuată, cu rate mai mici de depresie și o recuperare mai mare după stările de depresie, cu rate mai mici ale sinuciderii și interes mai mic pentru sinucidere, cu anxietate scăzută, cu mai puține psihoze și tendințe mai scăzute spre psihoze, cu rate mai scăzute de alcoolism și de consum de droguri, cu mai puține cazuri de delincvență și activități infracționale, cu o mai mare stabilitate și satisfacție în căsnicie”, se arată în studiul realizat de Bunn și Randall.

Unul dintre studiile luate în considerare de cercetători a investigat rata mortalității în rândul a 21.204 de adulți din Statele Unite și a încercat descopere dacă sunt corelații între această rată și o serie de factori precum participarea regulată la serviciile religioase ale bisericilor, nivelul de educație și salariul. În timp ce venitul și educația s-au dovedit a avea un impact destul de redus asupra longevității, participarea regulată la biserică a fost asociată cu o speranță de viață cu 7 ani mai mare decât în cazul celor care nu merg la biserică. În rândul populației de culoare această speranță de viață s-a dovedit cu 14 ani mai mare comparativ cu cei care nu frecventează biserica. Realizatorii acestui studiu au atribuit această speranță mai mare de viață relațiilor interumane de o calitate mai bună, care se dezvoltă în biserică, precum și unui stil de viață mai sănătos.

Bunn și Randall susțin că există corelații între interesul omului pentru spiritualitate și modul în care acesta face față bolilor incurabile. Dacă persoanele care nu au un interes special pentru spiritualitate și care nu au un scop anume în viață sunt asociate cu cazuri de insomnie, anxietate sau lipsă de speranță, credința și interesul pentru religie sunt asociate cu perspective mai optimiste asupra vieții, chiar și în cazurile în care persoanele respectivă se confruntă cu diferite boli.

Autorii studiului au subliniat că studiul lor nu demonstrează că religia și credința au efecte miraculoase asupra vieții și sănătății omului, însă ele îi oferă un sens în viață, îl ajută să fie optimist, să aibă o perspectivă pozitivă asupra vieții, iar acestea „pot să aibă un impact substanțial asupra sănătății fizice”. Bunn și Randall citează, de exemplu, un studiu conform căruia lipsa de speranță crește riscul de a face un atac cardiac sau o formă de cancer. Pe de altă parte, interesul pentru credință și implicarea în viața și activitățile unei biserici sunt asociate cu comportamente care favorizează o viață mai lungă și mai sănătoasă: abstinență sau consum redus de alcool, abstinență de la fumat sau comportament sexual mai sănătos.

Medicii ar trebui să acorde o importanță mai mare vieții spirituale a pacienților și să încerce să descopere dacă bolile acestora nu sunt determinate și de anumite perspective asupra vieții, care ar trebui corectate, cred autorii studiului. În opinia lor, tratamentul nu trebuie să aibă în vedere doar dimensiunea fizică, ci și pe cea spirituală a omului.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer