Cretinii triesc mai sntos dect cei care nu cred n Dumnezeu i au o via mai lung, conform unui studiu realizat de Christian Medical Fellowship (CMF), din Marea Britanie. Cretinii reuesc s fac fa bolilor mai uor i se recupereaz mai repede dup boal.

viata sanatoasa

Sunt cteva dintre concluziile studiului „Health Benefits of Christian Faith”, ai crui autori sunt Alex Bunn i David Randall. Datele analizate de autori din peste 1.200 de studii despre spiritualitate i efectele sale asupra vieii au artat c exist asocieri clare ntre credin i o serie de efecte pozitive asupra strii de sntate.

„n majoritatea studiilor, implicarea religioas este corelat cu bunstarea, cu fericirea i satisfacia vieii, cu sperana i optimismul, cu scopul i sensul vieii, cu o bun stim de sine, cu adaptarea mai bun la cazurile de deces, cu implicare social mai mare i singurtate mai puin accentuat, cu rate mai mici de depresie i o recuperare mai mare dup strile de depresie, cu rate mai mici ale sinuciderii i interes mai mic pentru sinucidere, cu anxietate sczut, cu mai puine psihoze i tendine mai sczute spre psihoze, cu rate mai sczute de alcoolism i de consum de droguri, cu mai puine cazuri de delincven i activiti infracionale, cu o mai mare stabilitate i satisfacie n csnicie”, se arat n studiul realizat de Bunn i Randall.

Unul dintre studiile luate n considerare de cercettori a investigat rata mortalitii n rndul a 21.204 de aduli din Statele Unite i a ncercat descopere dac sunt corelaii ntre aceast rat i o serie de factori precum participarea regulat la serviciile religioase ale bisericilor, nivelul de educaie i salariul. n timp ce venitul i educaia s-au dovedit a avea un impact destul de redus asupra longevitii, participarea regulat la biseric a fost asociat cu o speran de via cu 7 ani mai mare dect n cazul celor care nu merg la biseric. n rndul populaiei de culoare aceast speran de via s-a dovedit cu 14 ani mai mare comparativ cu cei care nu frecventeaz biserica. Realizatorii acestui studiu au atribuit aceast speran mai mare de via relaiilor interumane de o calitate mai bun, care se dezvolt n biseric, precum i unui stil de via mai sntos.

Bunn i Randall susin c exist corelaii ntre interesul omului pentru spiritualitate i modul n care acesta face fa bolilor incurabile. Dac persoanele care nu au un interes special pentru spiritualitate i care nu au un scop anume n via sunt asociate cu cazuri de insomnie, anxietate sau lips de speran, credina i interesul pentru religie sunt asociate cu perspective mai optimiste asupra vieii, chiar i n cazurile n care persoanele respectiv se confrunt cu diferite boli.

Autorii studiului au subliniat c studiul lor nu demonstreaz c religia i credina au efecte miraculoase asupra vieii i sntii omului, ns ele i ofer un sens n via, l ajut s fie optimist, s aib o perspectiv pozitiv asupra vieii, iar acestea „pot s aib un impact substanial asupra sntii fizice”. Bunn i Randall citeaz, de exemplu, un studiu conform cruia lipsa de speran crete riscul de a face un atac cardiac sau o form de cancer. Pe de alt parte, interesul pentru credin i implicarea n viaa i activitile unei biserici sunt asociate cu comportamente care favorizeaz o via mai lung i mai sntoas: abstinen sau consum redus de alcool, abstinen de la fumat sau comportament sexual mai sntos.

Medicii ar trebui s acorde o importan mai mare vieii spirituale a pacienilor i s ncerce s descopere dac bolile acestora nu sunt determinate i de anumite perspective asupra vieii, care ar trebui corectate, cred autorii studiului. n opinia lor, tratamentul nu trebuie s aib n vedere doar dimensiunea fizic, ci i pe cea spiritual a omului.

S-ar putea să-ţi placă şi aceste articole
Latest Posts from Blogul lui Mihai Rapcea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *