FOMO (Fear Of Missing Out) este teama că se întâmplă lucruri interesante, la care tu nu iei parte; teama că pierzi ceva; sentimentul sau chiar frica de inadecvare și iritarea că, în timp ce alții trăiesc intens, tu stai și aștepți să treacă viața pe lângă tine.

Foto: 99cblog.comEști acasă, în pijamale și vrei să te relaxezi după o zi de muncă intensă. Scoți computerul din stand-by și intri puțin (sic!) pe Facebook. Ești prins. Vezi cum trei prieteni tocmai au făcut Check-In la ceainăria aia care îți place și ți-i imaginezi simțindu-se bine, râzând și având conversații captivante. În 10 secunde, alt prieten uploadează un clip video din vacanța lui incredibilă tocmai în Maldive. Și reziști încă puțin, până vezi că altcineva anunță, într-un status, că a fost promovat la job. Te uiți apoi la tine: în pijamale, cu părul ciufulit, fără nimeni interesant prin preajmă și cu perspectiva limitată la un somn cuminte în patul deja făcut. Și te lovește: ce viață plictisitoare ai! Treaba e că nu aveai sentimentul ăsta înainte să deschizi rețeaua…

Prima veste bună e că nu ești singurul care pățește așa. A doua este că fenomenul FOMO a fost deja studiat, și psihologii spun că există soluții.

Profesorul Dan Ariely, de la Duke University, spunea pentru NYT că a devenit tipic să ne temem că am ratat șanse de a ne petrece interesant timpul. Rețelele social media ne acutizează sentimentul acesta, fiindcă sporesc proximitatea tuturor evenimentelor, cresc intimitatea relatărilor și facilitează accesul la informații la care am ajunge mult mai greu fără rețea.

Un exemplu ilustrativ: O tânără care lucrează în publicitate se simțea împlinită cu viața ei, înainte să-și facă cont pe Facebook. Acum însă gândește că „are 28 de ani și trei colegi de apartament”, în timp ce alții au deja o familie, un copil și o casă, fie ea și pe credit. Când se simte rău din pricina comparației, se ambiționează și postează cea mai tare poză din week-end. Ce nu-și dă seama este că, făcând astfel, stârnește sentimentul FOMO în altcineva, care habar n-are de toată istoria.

FOMO poate fi evitat dacă realizezi că postările de pe Facebook nu spun cine sunt oamenii, ci spun cine ar vrea ei să fie. Asta pentru că, în general, postăm doar selecții din ce ni se întâmplă mai bun în viață. Unii mai postează lucruri negative ca să potențeze iluzia autenticității. Dar, în general, postăm doar ce ne avantajează. Pe Facebook, vrem ca viața noastră să fie ideală.

Oricum, FOMO este doar unul dintre simptomele relației noastre adolescentine cu tehnologia. Sherry Turkle, profesoară la Massachusetts Institute of Technology oferă o imagine la care merită să ne gândim. Într-un fel, spune ea, ne aflăm încă într-un stadiu imatur al relației noastre cu tehnologia. Încă ne acomodăm sentimentului de a fi permanent (inter)conectați și trebuie să învățăm cum să limităm influența negativă a acestui sentiment. Adică soluția nu e neapărat în a refuza tehnologia. Poți să înveți, să te maturizezi, să crești.

Sursa: SemneleTimpului

Š 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer