alg john demjanjuk 300x193 Unul dintre ultimele procese ale crimelor naziste a ajuns la sfârșit (Gardianul Demjanjuk) internationalJohn Demjanjuk, în vârstă de 91 de ani, a fost condamnat  joi 12 mai 2011, în Germania, la 5 ani de închisoare pentru implicare în uciderea a 27.900 de evrei, în timpul serviciului de gardian al lagărului de exterminare nazist din Sobibor.

După 18 luni de proces, instanța din München (sud) a estimat că apatridul de origine ucraineană a fost gardian la lagărul din Sobibor – astăzi în Polonia – timp de șase luni, în 1943, timp în care aproximativ 27.900 de evrei, mai ales olandezi, au fost exterminați.

Prin urmare, “ca gardian, el a luat parte la uciderea a aproximativ 28.000 de persoane”, a declarat judecătorul care a prezidat, Ralph Alt. Niciun martor sau document nu a putut dovedi însă acest lucru.

Demjanjuk risca initial 15 ani de închisoare, procurorul solicitând șase ani, iar apărarea acestuia achitarea. Ea a susținut că nu a existat nicio dovadă a prezenței acestuia la Sobibor, și, dacă ar fi existat, el ar fi acționat oricum doar sub constrângere.

Apărarea a anunțat înainte de verdict că va face recurs dacă va fi condamnat, conform unei scrisori AFP.

Demjanjuk, care a fost expulzat cu doi ani în urmă de Statele Unite, unde a locuit după anul 1950, în urma unor lungi lupte juridice centrate pe starea sa de sănătate, pe care a prezentat-o ca fiind incertă, a participat la audieri într-un scaun cu rotile sau pe targă.

Procesul lui va fi unul dintre ultimele legate de crimele naziste, alături de cel al maghiarului Sandor Kepiro, în vârstă de 97 de ani, care tocmai a început în Budapesta. Dar, după Germania, Spania vrea să încerce un alt proces pentru paza unui alt lagăr de concentrare în care au fost uciși deținuți spanioli.

sursa: Lăcașuri ortodoxe

Comentariu rapcea.ro: dacă evreii pot vâna până și ultimii vinovați, în persoana unor simplii gardieni, noi de ce nu am putea cere extrădarea și judecarea comisarilor sovietici ”repatriați” în Israel, care AU UCIS, AU UCIS, AU UCIS români, în 50 de ani de Holocaust comunist. Dreptate pentru victimele comunismului !

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer