alg john demjanjuk 300x193 Unul dintre ultimele procese ale crimelor naziste a ajuns la sfrit (Gardianul Demjanjuk) internationalJohn Demjanjuk, n vrst de 91 de ani, a fost condamnat joi 12 mai 2011, n Germania, la 5 ani de nchisoare pentru implicare n uciderea a 27.900 de evrei, n timpul serviciului de gardian al lagrului de exterminare nazist din Sobibor.

Dup 18 luni de proces, instana din Mnchen (sud) a estimat c apatridul de origine ucrainean a fost gardian la lagrul din Sobibor – astzi n Polonia – timp de ase luni, n 1943, timp n care aproximativ 27.900 de evrei, mai ales olandezi, au fost exterminai.

Prin urmare, “ca gardian, el a luat parte la uciderea a aproximativ 28.000 de persoane”, a declarat judectorul care a prezidat, Ralph Alt. Niciun martor sau document nu a putut dovedi ns acest lucru.

Demjanjuk risca initial 15 ani de nchisoare, procurorul solicitnd ase ani, iar aprarea acestuia achitarea. Ea a susinut c nu a existat nicio dovad a prezenei acestuia la Sobibor, i, dac ar fi existat, el ar fi acionat oricum doar sub constrngere.

Aprarea a anunat nainte de verdict c va face recurs dac va fi condamnat, conform unei scrisori AFP.

Demjanjuk, care a fost expulzat cu doi ani n urm de Statele Unite, unde a locuit dup anul 1950, n urma unor lungi lupte juridice centrate pe starea sa de sntate, pe care a prezentat-o ca fiind incert, a participat la audieri ntr-un scaun cu rotile sau pe targ.

Procesul lui va fi unul dintre ultimele legate de crimele naziste, alturi de cel al maghiarului Sandor Kepiro, n vrst de 97 de ani, care tocmai a nceput n Budapesta. Dar, dup Germania, Spania vrea s ncerce un alt proces pentru paza unui alt lagr de concentrare n care au fost ucii deinui spanioli.

sursa:Lcașuri ortodoxe

Comentariu rapcea.ro: dac evreii pot vna pn și ultimii vinovați, n persoana unor simplii gardieni, noi de ce nu am putea cere extrdarea și judecarea comisarilor sovietici ”repatriați” n Israel, care AU UCIS, AU UCIS, AU UCIS romni, n 50 de ani de Holocaust comunist. Dreptate pentru victimele comunismului !

S-ar putea să-ţi placă şi aceste articole
Latest Posts from Blogul lui Mihai Rapcea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.