Studiu: Hainele “sexi”, un pericol pentru copii

Fetele cu vârste foarte mici, de până la 6 ani, sunt ținta producătorilor de obiecte vestimentare, care vin pe piață cu produse ce sexualizează copiii, scoțând în evidență anumite părți ale corpului, strâmtând hainele în talie sau imprimând pe ele mesaje ori imagini sugestive. Până la 30% dintre hainele pentru copii, vândute în SUA, pot fi considerate „sexi”.

copil

Sarah Murnen, profesoară de psihologie la Kenyion College, în Ohio, a condus un studiu bazat pe analiza a 15 site-uri destinate vânzării de haine pentru copii. Au fost studiate 5.666 de obiecte vestimentare, fiecare dintre acestea fiind clasificate pe baza unei scale a gradelor de senzualitate.

Studiul a arătat că aproape 70% dintre produsele vestimentare destinate copiilor au caracteristici specifice vârstei (de exemplu, printuri cu imagini în culori calde, panglici). Dintre cele 31% de produse identificate în afara celor specifice vârstei copilăriei, 4% aveau doar caracteristici sexualizante, 25% aveau atât caracteristici sexualizante, cât și elemente specifice copilăriei, restul fiind clasificate în afara acestor categorii.

Cel mai adesea, obiectele vestimentare „sexi”, identificate de realizatorii studiului, erau croite astfel încât să scoată în evidență sânii și părțile posterioare.

Autorii studiului cred că hainele „sexi” au implicații serioase asupra modului în care fetele se autoevaluează în lumina modelelor de atractivitate fizică promovate de producătorii de îmbrăcăminte. Fetele sunt confruntate cu problema identității sexuale de la vârste foarte mici.

„Noi credem că a le îmbrăca pe fete în acest fel ar putea să contribuie la adaptarea lor cu rolul îngust de femei transformate în obiecte sexuale”, se precizează în studiul publicat în jurnalul de specialitate, Sex Roles.

Femeile din cultura occidentală sunt percepute și tratate adeseori, de publicul masculin, ca simple obiecte. Ele ajung să internalizeze aceste mesaje și să își considere propriile corpuri drept obiecte care trebuie să corespundă unor standarde destul de înguste. Eșecul în ralierea la standarde provoacă, în unele cazuri, depresii, stimă de sine scăzută, lipsă de satisfacție a vieții și dificultăți în relațiile sociale, notează sprongerlink.com. Autorii studiului consideră că fetele cu vârste foarte mici pot să fie influențate prin obiectele vestimentare sexualizante să își perceapă propriul corp ca un obiect sexual ce trebuie să se adapteze unor standarde impuse.

„Nu este niciun secret că exprimarea sexuală este glorificată de cultura în care trăim, în atât de multe feluri care nu sunt nici biblice, nici sănătoase”, a declarat Les Bradford, autorul cărții Live Different: What the Bible Says About Sex and Holiness. Totuși, Bradford este de părere că, înainte de a le spune copiilor ce nu au voie, chiar și în privința vestimentației, ar trebui ca acestora să li se spună ce au voie, conform christianpost.com.

Cu dificultăți create de scurtimea fustelor pe care le poartă elevele se confruntă și școlile din Coreea de Sud. BBC notează că, într-o școală din Provincia Gangwon, conducerea a hotărât să monteze niște plăci în fața băncilor pentru a rezolva problema fustelor scurte. Un sondaj realizat de un ziar local a arătat că fustele elevelor sud-coreene s-au scurtat cu 10-15 cm, în ultimii 10 ani.

Sursa: SemneleTimpului

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *