Căsătoria este o instituție aflată pe moarte, crede actrița Cameron Diaz, iar opinia sa pare să fie confirmată de anunțul recent al divorțului dintre Arnold Schwarzenegger, fost guvernator al Californiei, și soția sa, Maria Shriver. Liderii religioși au contrazis această opinie.

familie

„Căsătoria este o instituție cu un picior în groapă. Nu cred că trebuie să ne trăim viața în cadrul unor relații bazate pe tradiții învechite care nu se mai potrivesc deloc lumii în care trăim”, a declarat Diaz, în cadrul unui interviu acordat unei publicații americane.

Psihiatrul Keith Ablow a comentat afirmația actriței pentru postul Fox News și a exprimat o opinie asemănătoare. „Căsătoria este – și a fost timp de zeci de ani – o sursă de reală suferință pentru cei mai mulți dintre oamenii căsătoriți.” Ablow este convins că moartea instituției căsătoriei „este doar o chestiune de timp” și că societatea ar trebui să înceapă să se gândească la ce anume va pune în locul căsătoriei.

Mai mulți lideri creștini au criticat comentariile celor doi, în special afirmațiile lui Cameron Diaz, dat fiind faptul că aceasta este o actriță foarte cunoscută la Hollywood și, prin urmare, o persoană cu influență asupra publicului larg. Aceștia au recunoscut că atât Diaz, cât și Ablow au dreptate într-un anumit sens și au dat ca exemplu rata mare a divorțurilor, chiar și printre membrii bisericilor creștine.Totuși ei consideră că afirmațiile actriței sunt exagerate și că nu descriu realitatea.

Psihologul James Sells a respins declarațiile actriței și a declarat că acestea trebuie considerate doar o „perspectivă personală”, care nu descrie fidel nici ceea ce se întâmplă în societatea americană, nici ceea ce se întâmplă în alte societăți din jurul lumii. „Este căsătoria în schimbare? Sigur că da! Așteptările cu privire la căsătorie, cu privire la modul în care oamenii fac acest pas și cu privire la momentul vieții în care se căsătoresc sunt diferite” față de generațiile anterioare, a declarat Sells, autor al cărții Counseling Couples in Conflict. El a recunoscut că instituția căsătoriei trece printr-o perioadă de tranziție, însă nu crede că aceasta își trăiește ultimele zile, notează cbn.com.

Sells a citat o serie de studii care confirmă că persoanele căsătorite au o viață mai sănătoasă și mai lungă. De asemenea, el a subliniat efectele benefice pe care le are căsătoria asupra soților, soțiilor și copiilor.

Un studiu publicat de Institute for American Values notează o serie de motive pentru care familia este o instituție importantă.

1. Căsătoria crește probabilitatea ca părinții să aibă relații bune cu copiii lor.

2. Concubinajul nu este echivalentul funcțional al căsătoriei.
3. Creșterea copiilor în afara unei relații de căsătorie crește probabilitatea ca aceștia să experimenteze, la rândul lor, divorțul și să devină părinți singuri.

4. Căsătoria este o instituție universal umană.
5. Căsătoria favorizează relații de o calitate mai bună atât între adulți, cât și între părinți și copii.

6. Căsătoria are consecințe biosociale importante și pentru părinți, și pentru copii.
7. Divorțul și sarcinile în afara căsătoriei sporesc riscul sărăciei în cazul copiilor și mamelor.

8. Cuplurile căsătorite par să se descurce mai bine, în medie, din punct de vedere financiar, comparativ cu celibatarii sau cuplurile care trăiesc în concubinaj.
9. Bărbații căsătoriți câștigă mai mulți bani decât celibatarii care au același nivel de educație și experiențe profesionale similare.

10. Divorțul părinților crește riscul eșecului școlar în cazul copiilor.
11. Divorțul părinților scade șansele copilului de a obține o diplomă de studii superioare și de a ocupa un loc de muncă mai bun.

12. Copiii care trăiesc cu părinți căsătoriți au, în medie, o sănătate fizică mai bună decât copiii care trăiesc în alte tipuri de familie.
13. Căsătoria este asociată cu rate mai mici de abuz de alcool sau consum de droguri, atât în cazul adulților, cât și al adolescenților.

14. Persoanele căsătorite și, în special bărbații, au o speranță de viață mai mare decât celibatarii.
15. Ratele de tulburări psihologice și boli mentale sunt mai mari în cazul copiilor ai căror părinți au divorțat.

16. Divorțul crește semnificativ riscul comiterii unui suicid.
17. Mamele căsătorite sunt mai puțin expuse riscului depresiei decât mamele singure sau cele care trăiesc în concubinaj.

18. Băieții care cresc cu un singur părinte prezintă un risc mai mare de a se implica în acțiuni infracționale.
19. Femeile căsătorite par să fie mai puțin expuse riscului violenței domestice, comparativ cu cele care trăiesc în concubinaj.

20. Un copil care nu trăiește cu ambii părinți căsătoriți este expus unui risc mai mare de a deveni victima unui abuz.

Sursa: Semnele Timpului

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer