Legați la ochi cu banderole negre, membri ai platformei civice “Acțiunea 2012″, au comemorat,astăzi, data de 16 mai pe care au numit-o “Zi de doliu național”, ziua în care s-a semnat la Hanul lui Manuc Tratatul de pace ruso-turc.

Acțiunea, de tip flash-mob, s-a desfășurat în Centrul istoric al Bucureștiului. Manifestanții au amintit că la 16 mai 1812 a fost semnat Tratatul de pace ruso-turc, în urma căruia spațiul dintre Prut și Nistru, denumit mai apoi Basarabia, a fost anexat la Imperiul Rus. Tinerii au înconjurat cu o fâșie lungă de pânză neagră clădirea Hanului lui Manuc, în care a fost semnat Tratatul, pentru a “sublinia că anexarea unei părți a teritoriului românesc la Imperiul Rus este o pagină dramatică din istoria României”.

Pledează pentru unirea celor două țări

Participanții au purtat tricouri negre pe care era inscripționat cu litere galbene “Basarabia e România”. “În 2012 se vor împlini 200 de ani de când Basarabia a fost ruptă de Țara Moldovei. E timpul ca o voce coerentă să pledeze pentru unirea celor două țări”, a declarat George Simion, coordonatorul Acțiunii 2012. El a spus că organizațiile nonguvernamentale și grupurile de inițiativă care fac parte din “Acțiunea 2012″ susțin unirea Republicii Moldova cu România și își propun să sensibilizeze opinia publică în acest sens.

Din Acțiunea 2012 fac parte 20 de organizații, printre care Asociația Studenților Basarabeni Craiova, Clubul Maramureșenilor din Dreapta Tisei, Consiliul Mondial Român, Dorobanții, Fundația “Grigore Vieru”, Fundația Națională pentru Românii de Pretutindeni, Liga Studenților Basarabeni din București etc.

“Restabilirea adevărului”

Un grup de istorici, profesori universitari și academicieni, au difuzat astăzi, la Chișinău, o declarație comună prin care cer “restabilirea adevărului istoric”. Ei au anunțat că vor publica mai multe studii prin intermediul grupului de inițiativă “Anul 1812″. De Alina Voaideș – Adevarul

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer