Legai la ochi cu banderole negre, membri ai platformei civice “Aciunea 2012″, au comemorat,astzi, data de 16 mai pe care au numit-o “Zi de doliu naional”, ziua n care s-a semnat la Hanul lui Manuc Tratatul de pace ruso-turc.

Aciunea, de tip flash-mob, s-a desfurat n Centrul istoric al Bucuretiului. Manifestanii au amintit c la 16 mai 1812 a fost semnat Tratatul de pace ruso-turc, n urma cruia spaiul dintre Prut i Nistru, denumit mai apoi Basarabia, a fost anexat la Imperiul Rus. Tinerii au nconjurat cu o fie lung de pnz neagr cldirea Hanului lui Manuc, n care a fost semnat Tratatul, pentru a “sublinia c anexarea unei pri a teritoriului romnesc la Imperiul Rus este o pagin dramatic din istoria Romniei”.

Pledeaz pentru unirea celor dou ri

Participanii au purtat tricouri negre pe care era inscripionat cu litere galbene “Basarabia e Romnia”. “n 2012 se vor mplini 200 de ani de cnd Basarabia a fost rupt de ara Moldovei. E timpul ca o voce coerent s pledeze pentru unirea celor dou ri”, a declarat George Simion, coordonatorul Aciunii 2012. El a spus c organizaiile nonguvernamentale i grupurile de iniiativ care fac parte din “Aciunea 2012″ susin unirea Republicii Moldova cu Romnia i i propun s sensibilizeze opinia public n acest sens.

Din Aciunea 2012 fac parte 20 de organizaii, printre care Asociaia Studenilor Basarabeni Craiova, Clubul Maramureenilor din Dreapta Tisei, Consiliul Mondial Romn, Dorobanii, Fundaia “Grigore Vieru”, Fundaia Naional pentru Romnii de Pretutindeni, Liga Studenilor Basarabeni din Bucureti etc.

“Restabilirea adevrului”

Un grup de istorici, profesori universitari i academicieni, au difuzat astzi, la Chiinu, o declaraie comun prin care cer “restabilirea adevrului istoric”. Ei au anunat c vor publica mai multe studii prin intermediul grupului de iniiativ “Anul 1812″. DeAlina Voaide –Adevarul

S-ar putea să-ţi placă şi aceste articole
Latest Posts from Blogul lui Mihai Rapcea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *