Cei 71 de cai sălbatici  – 51 de adulți și 20 de mânji - au fost capturați de localnici la presiunea Direcției Silvice Tulcea și a Administrației Rezervației Biosferei Deltei Dunării pentru că ar distruge pădurea, a declarat pentru REALITATEA.NET directorul Vier Pfoten România, Kuki Bărbuceanu.

Ca urmare a acestor presiuni, Direcția Sanitar Veterinară Tulcea a impus determinarea statusului imunitar, adică prelevarea de probe de sânge și de a se determina, în urma analizelor, dacă suferă sau nu de anemie infecțioasă, o boală specifică cailor, care nu se transmite la om – un fel de SIDA a cailor, o boală incurabilă. Dacă se dovedește că suferă de această boală, vor trebui eutanasiați.

Rezultatele vin astăzi, însă din informațiile pe care le avem până acum nu s-a confirmat această anemie infecțioasă la niciun cal“, subliniază directorul Vier Pfoten.

Însă, chiar dacă rezultatele vor fi negative, caii tot nu vor fi eliberați, întrucât, după ce caii au fost capturați, localnicii au început să susțină că sunt proprietarii acestor cai.

“Un proprietar de cal poate să îl trimită la abator, dacă nu îi mai trebuie calul, să îl țină în curte, să facă ce vrea cu el.  Unii au documente, alții nu au. Ca să dovedești că animalul se află în proprietatea ta, având în vedere zona, trebuie să existe înscrierea calului în registrul agricol, care se află la Primărie și plata taxei de pășunat anuale. Cine are aceste lucruri poate spune că a avut cai,  câți a plătit. Cine nu are, susține însă că a avut acum câțiva ani o iapă,  care a fătat între timp”, explică Kuki Bărbuceanu.

În momentul de față există chiar un scandal între localnici în legătură cu cine a avut sau nu cai, cine a plătit sau nu pentru ei. Deocamdată, cei 51 de cai adulți și-au găsit așa-ziși proprietari, care rămân să fie verificați.

“În țarcul în care au fost băgați caii începând cu duminica, lunea trecută – au cam 10 zile în momentul de față, vreo săptămână nu au primit nimic de mâncare, iar armăsarii din grupuri diferite s-au bătut între ei. Caii au fost amestecați în țarc. Ei trăiesc în grupuri și în momentul în care aceste grupuri interacționează, mai ales într-un spațiu strâmt, evident că se iau la bătaie, mai ales că e perioada iepelor de călduri. Prin urmare, mulți cai sunt răniți, au plăgi multiple, mânjii sunt călcați în picioare, schilodiți, e un carnagiu în țarc”, a precizat directorul Vier Pfoten România.

Conform legii de protecția animalelor, relele tratamente și cruzimile – provocarea de suferințe fizice și psihice, mutilarea și schinguirea animalelor, prezintă infracțiune și se pedepsește cu o amendă penală de la 1.000 la 10.000 de lei sau cu închisoare de la 6 luni la 3 ani și confiscarea animalelor.

Vier Pfoten a trimis sesizări la Poliție și la ADSV miercuri dimineață, iar acum așteaptă să vadă ce se întâmplă. “Există dovezi: fotografii, filme, absolut tot ce trebuie pentru a dovedi aceste lucruri. Să vedem dacă proprietarii respectivi mai continuă să susțină că sunt proprietari. Dacă sunt proprietari, vor trebui să suporte consecințele. Noi sperăm să se miște suficient de repede pentru ca mâine să nu mai fie duși la abator, doar dacă apare vreun caz de anemie infecțioasă, ceea ce nu credem”, a mai spus Bărbuceanu, care a precizat că asociația pentru  protecția animalelor încearcă să convingă proprietarii să nu îi ducă la abator, pentru că este singurul loc din Europa unde mai sunt cai sălbatici.

“Interesul turistic și al cercetătorilor este imens pentru acest loc și pentru acest subiect. Avem niște relații foarte strânse cu o facultate de medicină veterinară din Viena, de exemplu, care vor să vină să vadă cum trăiește un cal fără intervenția omului, liber, ani de zile. Toată lumea e interesantă, numai localnicii nu”, a afirmat cu tristețe Kuki bărbuceanu.

Care este interesul localnicilor în acest masacru? Ei au de câștigat 1 milion de lei vechi pentru un cal, daca dovedesc că sunt proprietari.

Citește mai mult despre Caii sălbatici din Pădurea Letea, ultimele exemplare din Europa VEZI VIDEO

Comentariu rapcea.ro: nici nu știu cum să îmi exprim indignarea ! I-aș strănge de gât pe cei care au decis această crimă. Poate că ar trebui să ne organizăm, să ne deplasăm acolo și să facem scut viu între cai și călăii lor. Până una alta, putem însă semna o petiție online. Contează, conform principiului ce postulează că ”nici o energie, oricât de mică, investită în slujba Binelui, nu se irosește în zadar”. Demonstrați că VĂ PASĂ. Mâine ne poate veni rândul nostru. Și așa, elitele mondiale se arată nemulțumite că suntem prea mulți, că ”distrugem planeta” și ecosistemul…

http://www.thepetitionsite.com/6/save-the-horses-in-the-Danube-Delta

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer