America a atins plafonul maxim al datoriei publice

Statele Unite ale Americii au atins plafonul maxim al datoriilor publice luni, 16 mai, conform anunțului făcut de secretarul trezoreriei în fața Congresului.

Timothy Geithner a cerut Congresului să aprobe ridicarea plafonului pentru „a proteja buna credință și creditul SUA și a evita consecințele economice catastrofale pentru cetățeni”. Congresul nu a dat semne că ar accepta o mărire a plafonului în afara unor reforme. Soluțiile propuse sunt fie tăieri ale cheltuielilor bugetare, fie creșterea taxelor. Toate aduc repercusiuni nedorite.

Până la o decizie finală a Congresului, cadrul legal îi permite lui Geithner să sisteze alimentarea anumitor fonduri. Astfel guvernul va avea încă un spațiu de manevră și va putea continua activitatea pentru aproximativ 11 săptămâni. Noul deadline este 2 august, când SUA ar intra oficial în incapacitate de plată. Aceasta ar fi o premieră în istoria SUA. „Chiar și un blocaj pe termen scurt sau limitat va avea consecințe economice catastrofice, care s-ar putea întinde pe decenii”, a avertizat Geithner anterior, într-o scrisoare adresată Congresului.

Limita împrumuturilor americane a fost stabilită inițial în anul 1917 la 11.5 miliarde de dolari. Din 1962 până azi plafonul a crescut în urma a 74 de decizii, ajungând la 14.294 de miliarde de dolari. Ultimele 10 ocazii de mărire a plafonului au avut loc începând cu anul 2001. Plafonul este stabilit de legislatori. În general, partidul aflat la putere cere și justifică creșterea plafonului, iar opoziția aprobă decizia în urma unor concesii. De peSemnele Timpului

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *