Mai mulți preoți și credincioși din Eparhia de Cahul și Comrat, Găgăuzia, au lansat azi un comunicat prin care își exprimă îngrijorarea față de înregistrarea Ligii islamice în Moldova. ”Intrarea islamului pe arena religioasă va afecta, în primul rînd, minoritățile etnice din zona sudică a țării, bunaoară, populația gagauză, care va fi pusă în situația de a-și revendica iarăși creștinismul în fața prozeliților ce nu se vor lăsa așteptați. În condițiile în care identitatea și demnitatea etnică a găgăuzilor abia de două decenii a căpătat o posibilitate de autodeterminare, prozelitismul islamic ar putea crea situații de conflict în zonă”, se spune în comunicat.

”Inregistrarea Cultului Islamic din Republica Moldova a actualizat problema istorică a relațiilor statului nostru cu expansiunea islamică. Din vremea, cînd Ștefan cel Mare lupta cu turcii și tătarii pentru neatîrnarea neamului său, pînă în zilele de azi, libertatea a avut o conotație de credință. Nici în cele mai grele cumpene nu s-a comercializat de dragul cuiva esența credinței unui popor, spre deosebire de ceea ce se face azi”, declară reprezentanții Eparhiei de Sud.

Totodată, preoții și credincioșii din Găgăuzia consideră că situația creată se datorează lacunelor din noua lege a cultelor:

”Imperfecțiunea legii cultelor a generat de mai multe ori situații de conflict în societate. Înregistrarea Ligii Islamice din Moldova poate crea tensiuni iminente, ceea ce ne îngrijorează profund. Eparhia de Cahul și Comrat are o vastă experiență în medierea dialogului intercultural și interetnic. Singurul garant viabil al bunelor relații dintre etniile ce locuiesc în sudul țării îl reprezintă Biserica Ortodoxă”.

Nu se exclud nici ciocnirile fizice dintre musulmani și creștini. ”Intrarea islamului pe arena religioasă va afecta, în primul rînd, minoritățile etnice din zona sudică a țării, bunaoară, populația gagauză, care va fi pusă în situația de a-și revendica iarăși creștinismul în fața prozeliților ce nu se vor lăsa așteptați. În condițiile în care identitatea și demnitatea etnică a găgăuzilor abia de două decenii a căpătat o posibilitate de autodeterminare, prozelitismul islamic ar putea crea situații de conflict în zonă. Suntem îngrijorați de faptul că islamul se lansează profitînd de lacune legislative, or, odată instituit, islamul nu va mai respecta nicio lege, conform preceptelor islamice, care situează îndemnurile Coranului mai presus de orice Constituție. Textele lor sacre cheamă la masacrarea necredincioșilor, iar noi sîntem, în viziunea lor, necredincioși”.

În final, semnatarii comunicatului îndeamnă autoritățile moldovenești să revadă legea cultelor în lumina legislației europene în vigoare, ținînd cont de experiența unor state precum Franța, Germania sau Marea Britanie.

”Există un șir de chestiuni referitoare la cultul islamic care era imperios necesar să fie discutate, negociate preventiv. Există o conjunctură, există circumstanțe istorice ce ne obligă la o examinare foarte atentă a ofertei musulmane. Înregistrarea oricărui cult, în particular, a celui musulman, necesită cel puțin niște negocieri exhaustive, ce ar exclude riscurile iminente și ar oferi garanții solide privitoare la securitatea statului, la securitatea mediului cultural, valoare pe care, cu regret, nimeni se pare că nu o mai ia în considerație. Mai presus de orice statul trebuie să urmărească și să asigure pacea și buna conviețuire dintre cetățenii săi și abia după aceea să se îngrijească de reprezentanții altor state și culturi pe teritoriul Moldovei. Aceasta este și concluzia exprimată recent de către state precum Franța, Germania și Marea Britanie care au anunțat eșecul politicii multiculturaliste în defavoarea valorilor tradiționale în Europa”. De pe Moldova Ortodoxă

Š 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer