Mai mulți preoți și credincioși din Eparhia de Cahul și Comrat, Gguzia, au lansat azi un comunicat prin care și exprim ngrijorarea faț de nregistrarea Ligii islamice n Moldova. ”Intrarea islamului pe arena religioas va afecta, n primul rnd, minoritțile etnice din zona sudic a țrii, bunaoar, populația gagauz, care va fi pus n situația de a-și revendica iarși creștinismul n fața prozeliților ce nu se vor lsa așteptați. n condițiile n care identitatea și demnitatea etnic a gguzilor abia de dou decenii a cptat o posibilitate de autodeterminare, prozelitismul islamic ar putea crea situații de conflict n zon”, se spune n comunicat.

”Inregistrarea Cultului Islamic din Republica Moldova a actualizat problema istoric a relațiilor statului nostru cu expansiunea islamic. Din vremea, cnd Ștefan cel Mare lupta cu turcii și ttarii pentru neatrnarea neamului su, pn n zilele de azi, libertatea a avut o conotație de credinț. Nici n cele mai grele cumpene nu s-a comercializat de dragul cuiva esența credinței unui popor, spre deosebire de ceea ce se face azi”, declar reprezentanții Eparhiei de Sud.

Totodat, preoții și credincioșii din Gguzia consider c situația creat se datoreaz lacunelor din noua lege a cultelor:

”Imperfecțiunea legii cultelor a generat de mai multe ori situații de conflict n societate. nregistrarea Ligii Islamice din Moldova poate crea tensiuni iminente, ceea ce ne ngrijoreaz profund. Eparhia de Cahul și Comrat are o vast experienț n medierea dialogului intercultural și interetnic. Singurul garant viabil al bunelor relații dintre etniile ce locuiesc n sudul țrii l reprezint Biserica Ortodox”.

Nu se exclud nici ciocnirile fizice dintre musulmani și creștini. ”Intrarea islamului pe arena religioas va afecta, n primul rnd, minoritțile etnice din zona sudic a țrii, bunaoar, populația gagauz, care va fi pus n situația de a-și revendica iarși creștinismul n fața prozeliților ce nu se vor lsa așteptați. n condițiile n care identitatea și demnitatea etnic a gguzilor abia de dou decenii a cptat o posibilitate de autodeterminare, prozelitismul islamic ar putea crea situații de conflict n zon. Suntem ngrijorați de faptul c islamul se lanseaz profitnd de lacune legislative, or, odat instituit, islamul nu va mai respecta nicio lege, conform preceptelor islamice, care situeaz ndemnurile Coranului mai presus de orice Constituție. Textele lor sacre cheam la masacrarea necredincioșilor, iar noi sntem, n viziunea lor, necredincioși”.

n final, semnatarii comunicatului ndeamn autoritțile moldovenești s revad legea cultelor n lumina legislației europene n vigoare, ținnd cont de experiența unor state precum Franța, Germania sau Marea Britanie.

”Exist un șir de chestiuni referitoare la cultul islamic care era imperios necesar s fie discutate, negociate preventiv. Exist o conjunctur, exist circumstanțe istorice ce ne oblig la o examinare foarte atent a ofertei musulmane. nregistrarea oricrui cult, n particular, a celui musulman, necesit cel puțin niște negocieri exhaustive, ce ar exclude riscurile iminente și ar oferi garanții solide privitoare la securitatea statului, la securitatea mediului cultural, valoare pe care, cu regret, nimeni se pare c nu o mai ia n considerație. Mai presus de orice statul trebuie s urmreasc și s asigure pacea și buna conviețuire dintre cetțenii si și abia dup aceea s se ngrijeasc de reprezentanții altor state și culturi pe teritoriul Moldovei. Aceasta este și concluzia exprimat recent de ctre state precum Franța, Germania și Marea Britanie care au anunțat eșecul politicii multiculturaliste n defavoarea valorilor tradiționale n Europa”.De peMoldova Ortodox

S-ar putea să-ţi placă şi aceste articole
Latest Posts from Blogul lui Mihai Rapcea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *