Teoriile despre secularizarea accentuată a lumii moderne sunt contrazise de un sondaj internațional, care arată că mulți oameni cred în Dumnezeu. Peste 50% din populația lumii crede în Dumnezeu sau într-o ființă supremă. De asemenea, credința în diverse forme de viață după moarte este prezentă la un procent semnificativ din populația planetei.

credință

Concluzia reiese din ultimul sondaj realizat de Ipsos Social Research Institute (ISRI), o companie care realizează studii la nivel internațional, informează Reuters.

Sondajul a arătat că, pe lângă cei 51% care își afirmă credința în Dumnezeu sau într-o entitate supremă, există și 17% care nu știu ce să creadă și încă 18% care nu cred în existența lui Dumnezeu. Peste jumătate dintre persoanele intervievate și-au exprimat părerea că există o formă de viață după moarte, în timp ce 26% au declarat că nu știu dacă sau ce se întâmplă după moarte. Un procent de 23% dintre respondenți au declarat că ei cred că moartea înseamnă încetarea completă a existenței, respectiv că nu mai urmează nimic după moarte.

„Multora li se pare că trăim într-o lume seculară, dar acest sondaj arată cât de importantă este viața spirituală pentru un număr atât de mare de cetățeni ai planetei, jumătate dintre aceștia declarând că ei cred într-o ființă spirituală și, tot cam atâția, afirmând că ei cred într-o formă sau alta de viață după moarte”, a declarat Bobby Duffy, manager al ISRI.

Duffy a subliniat și faptul că un procent semnificativ dintre cei intervievați s-au arătat nesiguri în privința existenței lui Dumnezeu, a unor realități spirituale sau a unei forme de viață după moarte. Prin urmare, numărul celor care declară că nu cred în Dumnezeu și care nu sunt interesați de dimensiunea spirituală a vieții este mult mai mic comparativ cu al celor care cred și al celor care nu au încă o convingere/opinie în acest sens.

Procente foarte mari cu privire la credința în Dumnezeu sau într-o ființă supremă s-au înregistrat în Indonezia (93%), Turcia (91%), Brazilia (84%), Africa de Sud (83%) și Mexic (78%). În schimb, cei mai mulți dintre cei care nu cred în Dumnezeu s-au înregistrat în Franța (39%), Suedia (37%), Belgia (36%), Marea Britanie (34%) și Japonia (33%).

Sondajul a fost realizat în 23 de țări, fiind chestionate 18.829 de persoane.

Trăim în „cea mai captivantă perioadă a creștinismului… de după primul secol” al erei creștine, afirma autorul american Philip Jenkins , în februarie. El sublinia că la scară globală, și în special pe continentele african, asiatic și sud-american, are loc o „revoluție religioasă”, o răspândire a religiei creștine care va face ca, în următoarele 3 sau 4 decenii, creștinismul să fie religia dominantă în multe țări ale lumii.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer