610x 20 300x246 Tbilisi: poliția a tras în manifestanți cu gloanțe de cauciuc antisitemÎn apropierea postului național de televiziune din Georgia, unde au continuat manifestațiile de protest ale coaliției “Adunarea Națională”, la 22 mai a avut loc două incidente în timpul cărora organele de forță au utilizat gloanțe de cauciuc.

Primul incident a avut loc în dimineața zilei de duminică, când între protestatari și polițiști au avut loc ciocniri; Manifestanții au lovit automobilul poliției cu steagurile și au spart geamurile. Potrivit participanților la protest, conflictul a apărut din cauza tentativei poliției de a reține câteva persoane din rândul  protestatarilor. După ce mașina poliției a reușit să părăsească locul incidentului, un alt grup de polițiști a început să tragă în manifestanți cu gloanțe de cauciuc. Câteva persoane au avut de suferit, iar o femeie în vârstă a fost internată în spital.

Ministerul de interne a Georgiei a declarat că atacurile asupra trei polițiști din partea participanților la protest au fost provocate intenționat. “Persoanele aflate în stare de ebrietate au atacat automobilul poliției”, a declarat Ministerul de Interne, adăugând că în rezultatul incidentului au avut de suferit câțiva colaboratori ai poliției. Potrivit declarației, “câțiva participanți la acțiune au fost reținuți”.

Un alt incident a avut loc în preajma postului național de televiziune peste câteva ore cu participarea unor persoane necunoscute îmbrăcate civil. Indivizii care au provocat conflict cu manifestanții purtau bastoane de la steaguri asemănătoare cu cele ale participanților la protest. În rezultatul ciocnirilor au fost rănite câteva persoane. Reprezentanții opoziției consideră că indivizii necunoscuți sunt provocatori trimiși de poliție.

În noapte de sâmbătă spre duminică, în prejma postului național de televiziune au continuat manifestațiile împotriva regimului Saakașvili. Protestele se desfășoară în regim non-stop, iar fostul președinte al parlamentului, Nino Burdjanadze, care conduce alianța “Adunarea Națională”, a declarat că “revoluția a început”.

“Ea a fost provocată de autorități și de acțiunile sale ilegale”, a declarat ea la 22 mai.

sursa: civil.ge

comentariu rapcea.ro: vântul destabilizării politice bate și în Georgia, unde opozanții lui Sakasvili sunt supărați pentru pierderile teritoriale suferite în Osetia, în prezent asistând la un paradox politic. Opozanții actualului regim, pro-occidentali și anti ruși, acuză puterea pentru aventura militară în care Georgia a fost aruncată acum 3 ani de către… occidentali (a se citi propaganda americană și israeliană) ! Europa, la mijloc, încearcă să medieze timid conflictul, dar fără a avea curajul să-i înfrunte direct pe ruși, de teama scumpirii gazelor. Cum spuneam mai zilele trecute, au găsit soluția: se dau cocoși în fața rușilor, cumpărând gaze ieftine de la noi, în vreme ce noi suntem obligați să le cumpărăm la preț dublu de la ruși. Așa-i când ești cxolonie mixtă, ruso-europeană. Pentru cei care nu știu, ROmânia a mai fost împărțită o dată, după 89. Economic. Rușii au luat resursele energetice, europenii și americanii infrastructura.

Š 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer