Șosetele înmuiate în oțel cu apă “scot” răceala din corp, bicarbonatul folosit în bucătărie este bun și contra candidozei sau pentru a scăpa de durerile de gât, iar ceaiul de mentă tratează diareea.

Din gura bătrânilor au ajuns direct în rețetele medicilor. Multe din leacurile băbești nu sunt de lepădat și, în plus, sunt garantate de experiență.

Comprese cu cartofi rași și gargară cu sare sau bicarbonat pentru dureri în gât, șosete înmuiate în oțet pentru scăderea febrei, spălături vaginale cu bicarbonat anti-candidoză, infuzie de tei pentru insomnii și ceai de mentă pentru diaree- acestea sunt cele mai cunoscute, dar și cele mai eficiente leacuri băbești. Medicii pledează în favoarea lor.


Tusea seacă și cartofii

Cartofi rași pentru roșu în gât. Leac din bătrâni, cataplasmele cu cartofi rași vindecă “roșul în gât”.

Puneți cartofii rași într-un tifon sau într-un săculeț, stropiți-l cu spirt, după care aplicați pe gâtul inflamat timp de câteva minute.

“Sunt eficiente și în cazul durerilor de cap și calmează tusea seacă”, spune medicul pediatru Rodica Nanu, de la Clinica Medicover din București.

Oțet. Picioarele umflate se tratează cu băi de apă călduță amestecată cu trei-patru pahare de oțet de mere. Mențineți până simțiți că picioarele s-au odihnit. Nu le ștergeți, lăsați-le să se usuce de la sine, iar dacă aveți dureri puternice înveliți picioarele în comprese cu oțet.

Șosetele înmuiate în oțet și frecțiile cu oțet sau spirt sunt cele mai vechi leacuri cu care bunica scotea răceala din corp și scădea febra. “Pentru copiii sub doi ani recomand părinților să le stropească șosetele de bumbac cu oțet, nu cu spirt sau țuică pentru că se pot intoxica cu alcool. Este bine să dilueze oțetul cu apă (o măsură de apă la una de oțet)”, este sfatul pediatrului.

Medicul are și mai multă încredere în cataplasmele cu apă caldă, pentru scăderea febrei. “Înmuiați o cârpă mai mare sau un cearșaf în apă caldă și înveliți copilul de la subraț până la genunchi, evitând extremitățile. Îndesați cârpa în zona inghinală, pe acolo trec vase mari de sânge. Apa trebuie să fie caldă (36 de grade), în niciun caz rece, pentru că poate face șoc hipotermic. Mulți copii au ajuns la reanimare din cauza asta”, adaugă ea.

Gargara cu sare e un remediu bun pentru durerile în gât. “Amestecați o linguriță de sare la un litru de apă și faceți gargară după masă sau oricând apar dureri. Nu mâncați o jumătate de oră ca să-și facă efectul”, recomandă pediatrul.

Bicarbonatul ține candidoza sub control

Bicarbonat de sodiu. Spălăturile vaginale cu bicarbonat țin în frâu candidoza și ameliorează simptomele (mâncărime, secreții abundente). “Amestecați un litru de apă călduță cu 20 de grame de bicarbonat de sodiu și faceți spălături vaginale seara, înainte de culcare, trei zile la rând. După cura cu bicarbonat, e necesar să începeți tratamentul cu antifungice, pentru a trata și cauza bolii”, re co mandă conf. dr. Petre Brătilă, medic primar obstetrică-ginecologie la Spitalul “Euroclinic”.

DE LA NATURĂ

Ceaiuri împotriva tusei și a insomniilor

  • Ceaiul de mentă ameliorează diareea, în combinație cu alimentele laxative (morcovi și orez fiert cu puțină sare, pâine prăjită).
  • Ceaiul de ceapă tratează tusea, iar infuzia de coji de nucă tratează tusea productivă. “Atenție, infuzia cu coji de nuci nu trebuie băută înainte să ieșiți în frig, întrucât iodul din nuci vă va face să resimțiți acut senzația de frig”, explică medicul Rodica Nanu. Pentru a prepara decoctul de ceapă adăugați un litru de apă clocotită peste o ceapă mărunțită și îndulciți cu miere atunci când se răcește. E agreat și de copii, băut cu paiul.
  • Ceaiul de gălbenele ameliorează problemele digestive (ulcer, gastrită, vărsături și greață, colici).
  • Ceaiul de crușin este cel mai bun laxativ natural. Nu se dă copiilor și nu trebuie să depășiți doza înscrisă pe pachet.
  • Ceaiul de tei este un calmant și un somnifer natural. Altă băutură pe care medicii o recomandă ca tratament este Cola. La adulți sau copii cu stări de vomă sau greață, una-două înghițituri din cinci în cinci minute remediează problema.

Sursa: Evenimentul Zilei

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer