Un nou test medical programat sŃ asalteze piața din Marea Britanie anul viitor are ca scop informarea pacienților cu privire la durata lor de viațŃ. Firește, un astfel de act nu intrŃ ţn scenŃ lipsit de controversŃ.

Testul propus mŃsoarŃ telomerii, acele regiuni de ADN repetitiv situat la capŃtul fiecŃrui cromozom.á Lungimea telomerilor, se pare, este direct corelatŃ cu ritmul de ţmbŃtrÔnire biologicŃ a unei persoane și de aceea cercetŃtorii doresc sŃ le ofere oamenilor o perspectivŃ asupra intervalului cronologic pe care ţl au la dispoziție ţn mod natural ca sŃ ţși continue existența trupeascŃ.

Testul, dezvoltat ţn cadrul Centrului Național Spaniol de Cercetare OncologicŃ, va fi comercializat prin compania Life Lenght, care se aflŃ ţn tratative cu marile companii de diagnosticare medicalŃ din Europa. Atunci cÔnd va fi pusŃ ţn vÔnzare, ţn 2012, procedura va costa aproximativ 700 de dolari.

Testul decurge simplu: pacientului i se recolteazŃ o mostrŃ de sÔnge ţn cadrul analizŃrii cŃreia se mŃsoarŃ lungimea telomerilor, cei care determinŃ vÔrsta biologicŃ a persoanei. Studiile au demonstrat cŃ cei cu telomeri mai scurți au durate de viațŃ mai mici decÔt indivizii cu telomeri lungi.

Sursa: Ziarul AdevŃrul

┬ę 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer