n fiecare an, primesc pentru ziua de 26 mai o invitație din partea Ambasadei Statului Georgia – de la București, pentru a participa la dineul organizat la Clubul Diplomaților cu ocazia srbtoririi zilei naționale a Georgiei.

Motivul pentru care att eu ct și domnul Ene Viorel suntem invitați la aceste recepții este simplu: prietenii adevrați nu se uit. Iar Georgia, prin ambasadorul ei pentru Romnia și Republica Moldova,Excelența sa Levan Metreveli, nu au uitat c Asociația Pentru Aprarea Drepturilor Apatrizilor și Refugiaților (A.P.A.D.A.R.) – unde eu sunt vice-președinte, ct și Asociația Vicitimelor Mineriadelor 1990-1991 din Romnia (A.V.M.R.) – reprezentat de dl. Ene Viorel, am luat atitudine atunci cnd teritoriul georgian a fost ocupat de Rusia, organiznd mpreun cu alte persoane și organizații mitinguri, demonstrații, expoziții fotografice privind ororile și crimele rusești pe teritoriul ocupat.

Am avut o curiozitate cu privire la alegerea noastr pe listele de invitați din fiecare an – de la acest dineu, n vreme ce alți participanți sau lideri de organizații civice la mitingurile mpotriva invadrii Georgiei – nu au primit niciodat astfel de invitații la acest dineu anual. De ce ?

Rspunsul mi-a fost oferit de un client, fost secretar 1 de la o ambasad romneasc (securist n fostul și actualele regimuri post-decembriste, desigur), care mi-a spus c procedura standard n astfel de situații este ca personalul ambasadei s trimit rapoarte privind persoanele cu care au intrat n contact. De la ”Centru” primesc apoi (uneori fr nici un fel de explicații), napoi lista persoanelor, unele avnd numele tiat, altele lsat liber. Astfel, prin limitarea sau eliminarea contactelor cu astfel de oameni, se elimin din start scurgerile de informații sau manipulrile prin agenți ai altor ”servicii”.

Am participat cu plcere la dineu, nsoțiți fiecare de partenera sa de viaț. Mi s-a dat astfel de nțeles c relația noastr (a mea și a d-lui Ene) cu personalul ambasadei Georgiei a fost verificat și c nu exist suspiciuni cu privire la noi.

Dineul din acest an a fost unul special, din mai multe puncte de vedere. n primul rnd, dl. ambasadorLevan Metreveli și-a anunțat retragerea din postul ocupat n Romnia și Moldova, urmnd s fie relocat ca ambasador n Canada.

Cu astfel de ocazii speciale, era normal ca la dineu s participe și un reprezentant al diplomației romnești, care s ia cuvntul. Nu s-a petrecut acest lucru. Surprinztor ns, Ambasadorul Republicii Moldova la București, dl.Iurie Reniț, a ținut s spun cteva cuvinte despre prestația diplomatic excelent a reprezentantului Georgiei, n cuvinte calde, din care rzbteau o frumoas simpatie faț de un diplomat aflat la prima lui misiune n lumea diplomației.

Am nțeles atunci un fapt surprinztor: c dou state mici, se simt apropiate datorit pericolului comun care le paște: invazia ruseasc. La dineu au participat reprezentantul diplomatic al Turciei, precum și al tuturor celorlalte state cu ieșire la Marea Neagr, dar și alții. Au lipsit, binențeles, rușii și… romnii. Ne-a durut aceast absenț a d-lui Baconski sau a unui alt reprezentant al diplomației romnești. mi aminteam cu neplcere cu ct slugrnicie se repezesc aceștia s participe la dineurile organizate de zilele naționale ale Rusiei sau Statelor Unite ale Americii.

Mi-am dat seama c n prezent, Republica Moldova are la conducere lideri mai anti-comuniști dect cei din Romnia ! Surprinztor, nu-i așa ? Și ne mai ntrebm de ce nu ne unim cu moldovenii !?

Pe fondul tulburrilor provocate de separatiștii ruși, mpotriva regimului Sakasvilii, discursul ambasadorului georgian ne-a transmis la nceput o anumit tensiune, dat de conștientizarea situației ncordate din Georgia, dar apoi aceasta s-a diminuat și a disprut ntr-o efuziune de prietenie. Se afla ntre prieteni, anti-comuniști.

S-ar putea să-ţi placă şi aceste articole
Latest Posts from Blogul lui Mihai Rapcea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *