Cnd vine vorba despre cum vom fi judecați, Mntuitorul nostru Iisus Hristos ne nștiințeaz grav:

“V spun c pentru orice cuvnt deert, pe care-l vor rosti, oamenii vor da socoteal n ziua judecii. Cci din cuvintele tale vei figsit drept, i din cuvintele tale vei fi osndit.”

Mai mult dect att, nu numai c vom fi judecați de toate ale noastre, dar judecata universal va fi public, n fața tuturor oamenilor:“nimic nu este acoperit care s nu se descopere i nimic ascuns care s nu se cunoasc. De aceea, cte ai spus la ntuneric se vor auzi la lumin; i ceea ce ai vorbit la ureche, n odi, se va vesti de pe acoperiuri.”

Printele Arsenie Boca ne detaliaz ct de plenar și profund va fi judecata Domnului Hristos:“n ziua acelei nfricoate cunotine cu Dumnezeu va fi o vedereminunat: toate faptele fiecruia, pe care le-a fcut ntru ascuns, acumsunt date pe fa i le vede nu numai cel ce le-a fcut, ci toi oamenii, dimpreun cu ngerii, vd deodat ntreolalt toate faptele lor i aletuturora.”

Cu toate c ni s-a adus la cunoștinț scoaterea tuturor lucrurilor noastere la lumina dreptții, orict de intime și neștiute ne-ar fi, noi am rmas n obiceiul de a gndi rul n tihna intimitții noastre. Ne mniem pe ascuns, brfim și osndim pe la spate, njurm printre dinți, ne imaginm toate mizeriile și nimicurile creznd c universul nostru intim nu va fi judecat și tras la rspundere. Ba tocmai c micro-universul gndurilor este fundamentul și izvorul tuturor cuvintelor și faptelor din viața noastr. Defapt gndurile și ntențiile noastre sunt prima expresie a manifestrilor noastre exterioare. Și tocmai de aceea judecata universal va cuprinde toat interiorizarea noastr cci nimic necurat nu va intra n mprția cerurilor.

Din pcate, gnduri rele cu care ne delectm n intimitatea noastr prind att de mult prilejul de a se manifesta n noi deoarece nu avem conștiința faptului c Dumnezeu este prezent n viața și intimitatea noastr pna la“desprțitura sufletului de trup”.

Avem adeseori o percepție ngust despre prezența lui Dumnezeu n lume, gndind c El st undeva sus, la balconul ultimului etajdin mprția cerurilor, iar noi stm liniștiți cu ale noastre la parterul creației Sale. Noi ne vedem de treaba noastr, iar cnd mai dm ne necaz facem o rugciune ca s-L “nștiințm” pe Dumnezeu s rspund promt la necesitțile noastre. Avem percepția unui Dumnezeu prestator de servicii, nu a unui Dumnezeu personal care ne nsoțește clip de clip, oriune am fi și orice am face. De aceea și facem rutți cte facem, cu bun științ sau nu.Dar nu, s nu ne nșelm, Dumnezeu este mai prezent n lume dect simțim noi nevoia de a respira.

Toate relele pe care le svrșesc oamenii pornesc de la gndurile rele cu care s-au nvoit, cci gndurile sunt prima formde existenț a oricrei triri emoționale, fapte sau vorbe. Fericitul stareț Tadei de la Vitovnița explic pe scurt aceast lege duhovniceasc universal:“Cum ți sunt gndurile așa ți este și viața”.

Dac am conștientiza n fiecare clip c la judecata final vom da socoteal pentru orice gnd deșert, nu am mai ajunge s spunem nici vorbe de rușine și nici nu am mai face fapte de osnd. Nu ne-am mainvoi cu gndurile care ucid dragostea de semeni ci le-am alunga pe toate ca pe niște gnduri ucigașe ale sufletului nostru. Toate gndurile rele despre semeni le-am vedea așa cum sunt: niște pietre aruncate pe la spate n semeni, care iat c la sfrșitul veacurilor le vom ține noi n spate.

Dac am avea o conștiinț vie, treaz și lucrtoare n permanenț, atunci nu am mai gndi n sinea noastr c șeful e un ticlos, c profesorul de mate e un idiot,c vecina e o partid bun de sex, c șoferița din fața noastr e oproast, c cerșetorul care se milogește este un puturos, c amica prietenului nostru este o urt, și cte și mai cte. Ne-am rușina și ne-am ngrozi s avem vreun gnd strmb faț de oamenii din jurul nostru, bine știind c odat și-odat ni se vor descoperi toate rutțile pe care le-am gndit despre ei.Deci am lupta la snge cu toat nceptura rutții care nu este alta dect gndul cel ru cu care ne-am nvoit.

Și dac am lupta cu gndurile noastre rele și nefolositoare, atunci nici n-am mai cunoaște stresul și toate bolile generate de stres, nu am mai cunoaște nici gustul depresiei și multe alte tulburri psihologice.

Pentru a scpa de gndurile rele conștientizeaz c Dumnezeu este mereu cu tine și adu-ți aminte c mai trziu toți oamenii ți vor vedea toate gndurile pe care le-ai avut despre ei. Și atunci te vei rușina și nu veimai gndi rul. Gndește despre oameni așa cum ai vrea ca ei s gndeasc despre tine. F rai din gndurile tale și rai va fi și n jurul tu.

La judecat nimeni nu se va rușina de gndurile bune, dar toți ne vom scrbi și ne va prea ru de gndurile rele.

http://www.ortodoxiatinerilor.ro

S-ar putea să-ţi placă şi aceste articole
Latest Posts from Blogul lui Mihai Rapcea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *