Pentagonul va adopta o nouă strategie potrivit căreia principalele atacuri cibernetice asu-pra SUA vor fi considerate acte de război, deschizând opțiunea unor eventuale riposte militare, arată Wall Street Journal.

Pentagonul prevede să dezvăluie noua strategie luna viitoare cu scopul de a descuraja eventualii inamici să vizeze rețeaua electrică a țării. „Dacă veți opri rețeaua noastră electrică, este posibil să vă trimitem o rachetă chiar în casă”, exemplifica un responsabil american în WSJ. Sub acoperirea anonimatului, trei responsabili americani care au avut acces la documentul care prezintă noua strategie arată că, potrivit SUA, aceasta este conformă cu normele internaționale care prevalează în materie de conflicte armate. Noua strategie prevede că Pentagonul poate decide un răspuns militar la unele cyber-atacuri pe baza noțiunii de „echivalență”, adică dacă daunele provocate de un atac informatic sunt comparabile cu cele care ar fi fost produse de un atac militar convențional. Numai că se prevăd dificultăți pentru că o astfel de decizie va depinde de gradul de precizie a identificării sursei atacului.

Stuxnet, declanșatorul proiectului

Pentagonul a decis elaborarea acestei strategii după atacul din toamna anului 2010 cu virusul informatic Stuxnet asupra computerelor programului nuclear al Teheranului. Weekendul trecut, site-ul companiei Lockheed Martin, unul dintre principalii furnizori de armament al guvernului american, a fost piratat. Și, pentru că încă nu știe să se protejeze eficient contra intruziunilor cibernetice, apărarea americană va opta pentru amenințarea cu ripostă fizică, arată un cercetător american care a lucrat la Pentagon. Cyber-securitatea este una dintre prioritățile președintelui Barack Obama, iar luna trecută atât el, cât și secretarul de stat, Hillary Clinton, au făcut decla-rații referitoare la securizarea rețelelor informatice și la lupta contra cyber-crimelor.

Arsenal cibernetic

Washington Post relata ieri că Pentagonul a realizat și o listă de cyber-arme și instrumente, inclusiv viruși informatici, care pot sabota rețelele vitale ale adversarului și cu scopul de a determina modul în care SUA se pot lansa într-un război informatic. Lista secretă a acestui arsenal a fost transmisă și altor organisme ale statului american, inclusiv CIA, pentru a fi aprobată, arată responsabili militari care descriu un program sensibil. Componentele aflate pe listă fac parte din setul de arme aprobat de Pentagon, de „focuri” care pot fi folosite contra unui dușman. „Fie că este vorba de un petrolier, de un M-16 sau de un virus informatic, vor fi urmate aceleași reguli pentru a putea înțelege cum să le folosești, când le poți folosi, când nu, ce poți și ce nu poți folosi”.

Integrarea cyber-tehnologiei într-o structură oficială de capacități aprobate este probabil cea mai importantă dezvoltare opera-țională în doctrina militară cibernetică din ultimii ani, precizează un responsabil militar citat de WP. El a subliniat că militarii au nevoie de autorizare prezidențială pentru a penetra o rețea informatică străină și a lăsa un virus care ar putea fi activat mai târziu. Dar armata nu are nevoie de această aprobare pentru a penetra rețele străine pentru alte activități cum ar fi studierea cyber-capacităților adversarilor.

de GABRIELA ANGHEL, de pe România Liberă

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer