Pentagonul va adopta o nou strategie potrivit creia principalele atacuri cibernetice asu-pra SUA vor fi considerate acte de rzboi, deschiznd opiunea unor eventuale riposte militare, arat Wall Street Journal.

Pentagonul prevede s dezvluie noua strategie luna viitoare cu scopul de a descuraja eventualii inamici s vizeze reeaua electric a rii. „Dac vei opri reeaua noastr electric, este posibil s v trimitem o rachet chiar n cas”, exemplifica un responsabil american n WSJ. Sub acoperirea anonimatului, trei responsabili americani care au avut acces la documentul care prezint noua strategie arat c, potrivit SUA, aceasta este conform cu normele internaionale care prevaleaz n materie de conflicte armate. Noua strategie prevede c Pentagonul poate decide un rspuns militar la unele cyber-atacuri pe baza noiunii de „echivalen”, adic dac daunele provocate de un atac informatic sunt comparabile cu cele care ar fi fost produse de un atac militar convenional. Numai c se prevd dificulti pentru c o astfel de decizie va depinde de gradul de precizie a identificrii sursei atacului.

Stuxnet, declanatorul proiectului

Pentagonul a decis elaborarea acestei strategii dup atacul din toamna anului 2010 cu virusul informatic Stuxnet asupra computerelor programului nuclear al Teheranului. Weekendul trecut, site-ul companiei Lockheed Martin, unul dintre principalii furnizori de armament al guvernului american, a fost piratat. i, pentru c nc nu tie s se protejeze eficient contra intruziunilor cibernetice, aprarea american va opta pentru ameninarea cu ripost fizic, arat un cercettor american care a lucrat la Pentagon. Cyber-securitatea este una dintre prioritile preedintelui Barack Obama, iar luna trecut att el, ct i secretarul de stat, Hillary Clinton, au fcut decla-raii referitoare la securizarea reelelor informatice i la lupta contra cyber-crimelor.

Arsenal cibernetic

Washington Post relata ieri c Pentagonul a realizat i o list de cyber-arme i instrumente, inclusiv virui informatici, care pot sabota reelele vitale ale adversarului i cu scopul de a determina modul n care SUA se pot lansa ntr-un rzboi informatic. Lista secret a acestui arsenal a fost transmis i altor organisme ale statului american, inclusiv CIA, pentru a fi aprobat, arat responsabili militari care descriu un program sensibil. Componentele aflate pe list fac parte din setul de arme aprobat de Pentagon, de „focuri” care pot fi folosite contra unui duman. „Fie c este vorba de un petrolier, de un M-16 sau de un virus informatic, vor fi urmate aceleai reguli pentru a putea nelege cum s le foloseti, cnd le poi folosi, cnd nu, ce poi i ce nu poi folosi”.

Integrarea cyber-tehnologiei ntr-o structur oficial de capaciti aprobate este probabil cea mai important dezvoltare opera-ional n doctrina militar cibernetic din ultimii ani, precizeaz un responsabil militar citat de WP. El a subliniat c militarii au nevoie de autorizare prezidenial pentru a penetra o reea informatic strin i a lsa un virus care ar putea fi activat mai trziu. Dar armata nu are nevoie de aceast aprobare pentru a penetra reele strine pentru alte activiti cum ar fi studierea cyber-capacitilor adversarilor.

de GABRIELA ANGHEL, de pe Romnia Liber

S-ar putea să-ţi placă şi aceste articole
Latest Posts from Blogul lui Mihai Rapcea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.