Un bărbat căruia i s-a furat laptopul i-a ajutat pe polițiști să prindă hoțul, folosind un program instalat pe calculator, care face poze prin webcam la intervale regulate, scrie Daily Mail.

Designerul Joshua Kaufman, din Oakland (SUA), a crezut că și-a pierdut definitiv Macbook-ul, în martie, când un hoț i-a pătruns în locuință și i-a furat calculatorul. L-a descurajat și faptul că poliția a acordat prioritate redusă cazului său. Curând însă păgubitul și-a amintit de software-ul pe care îl instalase pe laptop.

Hoțul butona în pat la laptopul furat fără să știe că este “fotografiat” la distanță

Folosind un program “secret”, Kaufman a controlat de la distanță computerul și i-a făcut poze infractorului. Ba chiar l-a surprins pe hoț în câteva ipostaze inedite, când dormea ori când se afla la volan și folosea laptopul. De asemenea, programul i-a permis posesorului de drept să afle și locul unde se găsește hoțul. Când a dus toate aceste informații la poliție, autoritățile au invocat “lipsa de resurse”.

A convins polițiștii printr-un blog cu 40.000 de “like”-uri pe Facebook

Așa că Joshua s-a gândit să inițieze un blog, numit “This guy has my MacBook” (Tipul ăsta are Macbook-ul meu), pe care și-a prezentat povestea și a postat fotografiile cu răufăcătorul. Miile de comentarii și cele 40.000 de recomandări pe Facebook primite pe blogul designerului i-au convins și pe polițiști să se implice în prinderea răufăcătorului.

Autoritățile au reușit să afle că acesta este taximetrist. Au făcut o comandă și l-au arestat pe hoț când a apărut. În scurt timp, l-au anunțat pe Joshua că i-au recuperat Macbook-ul.

Șofer cu experiență, hoțul se juca la laptop în timpul mersului

“În câteva zile, am început să primesc imagini și informații despre locurile în care se află hoțul. Am fost uimit, chestia asta chiar funcționează!”, vorbește Kaufman, încântat, despre programul care a ajutat la prinderea hoțului.

Pe lângă pozele pe care le face prin webcam, software-ul fotografiază și ecranul, astfel că hoțul a fost surprins urmărind videoclipuri din Orientul Mijlociu, încercând să schimbe parola laptopului sau chiar intrând pe contul său de Facebook.

“Mă simt uimitor, simt că internetul este de partea mea”, a declarat designerul, la puțin timp după ce și-a recuperat laptopul.

“ARESTAT! Un polițist m-a sunat să-mi spună că l-au prins pe tipul din fotografii”, scrie Joshua într-un mesaj pe Twitter

“Ni se raportează 2.400 de cazuri de furt pe lună și avem doar 3 investigatori. Doar prin parteneriate de acest tip (n.r. dintre păgubit și autorități) putem face lucrurile să se întâmple”, a declarat un polițist din Oakland.

Cum funcționează programul care a prins hoțul

“Hidden” (Ascuns) este o aplicație de securitate pentru Apple MacBook, care intră în acțiune doar când utilizatorul declară, pe site-ul programului, că i s-a furat laptopul.

Atunci, software-ul începe să facă poze atât ecranului, cât și noului “posesor”, prin webcam. În plus, el trimite întreaga istorie a navigărilor, dar și localizarea laptopului (pe care o urmărește cu ajutorul Google Maps).

“Hidden” funcționează peste tot în lume, așa că nu e o problemă dacă laptopul e furat la New York și adus în Londra, spre exemplu.

Contrar sfaturilor normale de securitate, în momentul în care se instalează “Hidden” se recomandă crearea unui nou cont, de “oaspete”, pe calculator, fără parolă. Asta pentru ca cel care ar sustrage computerul trebuie să folosească gadgetul, dând posibilitatea programului să strângă cât mai multe informații care să ducă la prinderea hoțului.

Sursa: Gandul

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer