Are 96 de ani și este cunoscut de locuitorii Sofiei pentru simplitatea și ințelepciunea sa. Poate fi văzut în fața bisericilor Sfântul Alexandru Nevsky și Sfântul Metodie și Chiril purtând cu sine cutia de metal în care trecătorii își adaugă „milosteniile”.

Este greu de crezut că o catedrală faimoasă din Bulgaria, cum este Catedrala Alexander Nevsky, simbol nu numai al Bisericii Bulgare, ci al întregii țări, este ctitorită de un bătrân sărac, pe nume Dobri Dobrev. Cine ar fi crezut că un cerșetor poate deveni ctitor? Dar ce nu-i posibil la oameni, e posibil la Dumnezeu. Istoria lui pare a fi desprinsă din Viețile Sfinților. El dăruiește banii primiți mănăstirilor, bisericilor și oamenilor săraci.

Preotul mărturisește că nu i-a venit să-și creadă ochilor când, analizând registrele de donații a constatat că bătrânul Dobre este cel mai mare susținător financiar al catedralei. Cel pe care toată lumea îl cunoaște, îmbrăcat în costum tradițional și închinându-se tuturor,  acest bărân minunat a dăruit catedralei anul trecut echivalentul a 20.000 de euro. Cei care îl cunosc ar spune că acest lucru este imposibil, căci Dobre este un bătrân sărac și modest. Și totuși, contribuția lui a fost cea mai importantă dintre donațiile făcute în ultimele decenii în beneficiul catedralei.

Mulți îl consideră un cerșetor, dar în realitate, acest bătrân în vârstă de 96 de ani, cu un venit lunar de 80 de euro, vine la Sofia în fiecare zi în care nu plouă din satul Baylovo unde locuiește. Călătorește zilnic zeci de kilometri cerșind bani și închinându-se înaintea oamenilor, adunând aduna monedă cu monedă… dar niciodată pentru el.

Mulți locuitori ai Sofiei l-au văzut pe Dobre stând în fața mai multor biserici și mănăstiri și an după an, cu păhărelul de plastic într-o mână el a adunat bani, pe care un prieten l-a ajutat să-i depună la bancă. Mai întâi, el a ajutat la reconstrucția mănăstirii Eleshnitsa, iar în mai 2009, a donat catedralei St. Alexander considerabila sumă de 20.000 de euro.

Dobre a explicat de ce donează acești bani bisericii: „Strângem bani pentru mănăstiri. Reconstruim mănăstirile rămase fără ajutor, le renovăm. Nu facem mult. Dar ele nu mai sunt vizitate de credincioși și au nevoie să fie restaurate. Așa le reparăm.”

În registrul de înregistrare a donațiilor făcute catedralei de-a lungul timpului nu există numele niciunui om de afaceri de succes al locului, al vreunui politician sau al vreunui sponsor de seamă… Prezența numelui bătrânului Dobre în aceste registre alături de sumele considerabile pe care el le-a donat sunt ca o palmă peste obrazul acestora. Ne putem întreba în ce punct a ajuns societatea noastră dacă dintre atâția oameni bogați care există, cel mai mare susținător financiar al catedralei St. Alexandru este un bătrân cerșetor!

Bătrânul Dobre din Baylovo, un exemplu remarcabil de dăruire și umilință, arată tuturor în fiecare zi că este posibil să contribui, chiar fără ca ceilalți să știe. Erou creștin tăcut și smerit care îi primește pe credincioși la intrarea în catedrală și se închină în fața fiecăruia, luându-și la revedere cu cuvintele „Bucurați-vă în Dumnezeu!” trăiește ca un străin în această lume sau ca un sfânt în viață pe care mulți nici măcar nu-l observă.

Sursa: yogaesoteric

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer