Are 96 de ani i este cunoscut de locuitorii Sofiei pentru simplitatea i inelepciunea sa. Poate fi vzut n faa bisericilor Sfntul Alexandru Nevsky i Sfntul Metodie i Chiril purtnd cu sine cutia de metal n care trectorii i adaug „milosteniile”.

Este greu de crezut c o catedral faimoas din Bulgaria, cum este Catedrala Alexander Nevsky, simbol nu numai al Bisericii Bulgare, ci al ntregii ri, este ctitorit de un btrn srac, pe nume Dobri Dobrev. Cine ar fi crezut c un ceretor poate deveni ctitor? Dar ce nu-i posibil la oameni, e posibil la Dumnezeu. Istoria lui pare a fi desprins din Vieile Sfinilor. El druiete banii primii mnstirilor, bisericilor i oamenilor sraci.

Preotul mrturisete c nu i-a venit s-i cread ochilor cnd, analiznd registrele de donaii a constatat c btrnul Dobre este cel mai mare susintor financiar al catedralei. Cel pe care toat lumea l cunoate, mbrcat n costum tradiional i nchinndu-se tuturor, acest brn minunat a druit catedralei anul trecut echivalentul a 20.000 de euro. Cei care l cunosc ar spune c acest lucru este imposibil, cci Dobre este un btrn srac i modest. i totui, contribuia lui a fost cea mai important dintre donaiile fcute n ultimele decenii n beneficiul catedralei.

Muli l consider un ceretor, dar n realitate, acest btrn n vrst de 96 de ani, cu un venit lunar de 80 de euro, vine la Sofia n fiecare zi n care nu plou din satul Baylovo unde locuiete. Cltorete zilnic zeci de kilometri cerind bani i nchinndu-se naintea oamenilor, adunnd aduna moned cu moned… dar niciodat pentru el.

Muli locuitori ai Sofiei l-au vzut pe Dobre stnd n faa mai multor biserici i mnstiri i an dup an, cu phrelul de plastic ntr-o mn el a adunat bani, pe care un prieten l-a ajutat s-i depun la banc. Mai nti, el a ajutat la reconstrucia mnstirii Eleshnitsa, iar n mai 2009, a donat catedralei St. Alexander considerabila sum de 20.000 de euro.

Dobre a explicat de ce doneaz aceti bani bisericii: „Strngem bani pentru mnstiri. Reconstruim mnstirile rmase fr ajutor, le renovm. Nu facem mult. Dar ele nu mai sunt vizitate de credincioi i au nevoie s fie restaurate. Aa le reparm.”

n registrul de nregistrare a donaiilor fcute catedralei de-a lungul timpului nu exist numele niciunui om de afaceri de succes al locului, al vreunui politician sau al vreunui sponsor de seam… Prezena numelui btrnului Dobre n aceste registre alturi de sumele considerabile pe care el le-a donat sunt ca o palm peste obrazul acestora. Ne putem ntreba n ce punct a ajuns societatea noastr dac dintre atia oameni bogai care exist, cel mai mare susintor financiar al catedralei St. Alexandru este un btrn ceretor!

Btrnul Dobre din Baylovo, un exemplu remarcabil de druire i umilin, arat tuturor n fiecare zi c este posibil s contribui, chiar fr ca ceilali s tie. Erou cretin tcut i smerit care i primete pe credincioi la intrarea n catedral i se nchin n faa fiecruia, lundu-i la revedere cu cuvintele „Bucurai-v n Dumnezeu!” triete ca un strin n aceast lume sau ca un sfnt n via pe care muli nici mcar nu-l observ.

Sursa: yogaesoteric

S-ar putea să-ţi placă şi aceste articole
Latest Posts from Blogul lui Mihai Rapcea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.