Aciditatea oceanelor creste, la fel si temperatura, iar acest fenomen va duce la reducerea biodiversitatii si a rezistentei recifului de corali, arata un studiu recent, realizat de cercetatorii americani si australieni, in colaborare cu institutul Max Planck din Germania.

Studiul a inclus trei scurgeri naturale de dioxid de carbon, de la trei vulcani din Papua Noua Guinee, folosite pentru a evalua impactul cresterii aciditatii oceanelor asupra coralilor, informeaza Physorg.

Cercetatorii au evidentiat efectele expunerii pe termen lung a coralilor la dioxid de carbon, fenomen ce s-ar putea petrece in aproape o suta de ani.

Studiul arata o schimbare a speciilor de corali, reducerea biodiversitatii, dar si oprirea dezvoltarii recifului de corali, daca aciditatea ajunge sub 7,7. Daca aciditatea oceanelor ajunge la acest nivel, peste o suta de ani nu vor mai exista recifuri “sanatoase” care sa le inlocuiasca pe cele afectate, arata studiul.

Un raport al comitetului interguvernamental pe tema schimbarilor climatice (IPCC) arata ca pana la sfarsitul secoului, pH-ul oceanului va ajunge de la 8,1 la 7,8, din pricina cresterii concentratiei de dioxid de carbon in atmosfera.

S-ar putea să-ţi placă şi aceste articole
Latest Posts from Blogul lui Mihai Rapcea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *