moldova 300x208 “EURONEWS” discrediteaz R.Moldova la comanda Rusiei?! euroscepticReportajul despre cea mai srac ar de pe continentul european, adic R. Moldova, produs de jurnalitii de la “EuroNews” ridic dubii n privina profesionalismului, fie a „partizanatului geopolitic” al postului considerat pan-european, obiectiv i echidistant. “No Spring for Moldova” este fundalul conceptual pe care sunt proiectate cele mai negative i deplorabile aspecte ale R. Moldova. Case pe cale s se risipeasc, oameni sraci i flmnzi, cu viitor incert, sunt primele imagini dedicate Moldovei, aduse n atenia publicului european. Dei, asemenea panorame triste pot fi gsite n prezent chiar i zonele defavorizate din unele state noi membre ale UE (Romnia sau Bulgaria), jurnalitii de la “prestigiosul EuroNews” au hotrt s dea pe post stereotipurilor despre Moldova la gradul superlativ i cu cea mai negativ faet posibil.

Dup ce Eurovisionul a fost considerat de participanii din Moldova drept o reuit n privina promovrii rii cu resurse financiare reduse, vin jurnalitii europeni pentru a distruge n cteva clipe “mitul mioritic” dansat i cntat de bieii de la Zdob i Zdub, cu energizanta (dar nu i cea mai reuit) pies “So Lucky”.

Cine vrea cu orice scop s ne dezavantajeze n faa europenilor, folosind mass-media european numrul unu, cu o acoperire i vizibilitate pe ntregul continent european? Prima i unica n lista acuzaiilor este Rusia, precum i acoliii si de la Tiraspol! i nu numai?! Dar de ce acum i vor mai urma alte “atacuri imagistice” mpotriva Moldovei? Cu sigurana odat nceput campania de defimare a Moldovei va continua, cel puin pn la reuniunea neformal a “formatul 5+2″ la Moscova, din luna iunie curent, unde se ateapt o turnur semnificativ pentru negocierile privind soluionarea conflictului transnistrean. Din aceast perspectiv, o asemenea campanie direcionat contra Moldovei este justificat, deoarece Rusia ncearc s modeleze contextul diplomatic i opinia public european pentru a orienta formatul de negocieri corespunztor intereselor proprii. Aici e vorba n primul rnd de consolidarea i permanentizarea neutralitii R. Moldova, prin ancorarea la aceasta a unei administraii autonome transnistrene cu drepturi largi, inclusiv cel de “veto”, dar puternic pro-ruseasc i anti-occidental (anti-NATO). Realiznd aceasta, cei de la Kremlin reuesc s manipuleze cu viteza i gradul de integrare a Moldovei n structurile europene i euro-atlantice.

Implicaia Rusiei n scenariul reportajului “No Spring for Moldova” iese n eviden prin modul cum sunt prezentate cele dou maluri ale Nistrului. n cazul malului controlat de Chiinu este impregnat mesajul srciei, neputinei, migraiei masive spre Vest. Pe cnd malul stng este ilustrat cu “pmnturi fertile i road mbelugat”, cu proces de producie n plin desfurare. Acest contrast frapant dintre malul drept i stng, a fost intensificat cu imaginea pe drept calomnioas, unde moldoveanul de pe malul drept este un servitor la angajatorul transnistrean. Pentru a evidenia i mai mult acest pretins complex al inferioritii populaiei de pe malul drept, arhitecii reportajului au gndit “o scen de cerire”, unde “transnistreanul” i ntinde muncitorului moldovean “valut transnistrean”. n mod intenionat, reportajul l prezint pe transnistrean drept “personaj prosper”, iar pe moldovean – “muncitor jalnic”, pentru care banii ctigai pe malul stng este ultima soluie pentru a supravieui. Dorind s redea culori i mai nchise acestei scene, jurnalitii nsceneaz discursul muncitorului moldovean, unde acesta “roag” s fie realizat reintegrarea rii, salvatoare pentru fals pretinsa “srccioas i ceretoare” Moldov.

Reportajul difuzat de “Euronews” este o adevrat lovitur de imagine pentru ar, ntr-un context foarte sensibil i complicat, cnd autoritile centrale lucreaz asiduu i eficient, cel puin pe planul politicii externe i diplomatic. Dar misiunea campaniei denigratoare este de impune Chiinul s accepte statutul de parte egal n negocieri pentru Tiraspol, care potrivit reportajului este nu doar mai avansat din punct de vedere socio-economic, dar i superior ca entitate politic, n condiiile nerecunoaterii pe plan internaional. Odat obinnd aceast concesie, Moscova crede c va putea aranja i alte compromisuri din partea Chiinului, prin intermediul europenilor, cointeresai mai mult ca niciodat n gaze naturale mai ieftine.

Fr a ne concentra prea mult pe aspectul geopolitic trebuie s recunoatem c “EuroNews” ne face o defavoare enorm, dar nu este clar de ce la nivel diplomatic nu au aprut semnale de la Chiinu i de ce autoritile nu reacioneaz nici ntr-un fel? Este oare vorba de o conspiraie mai extins sau totui Chiinul s-a resemnat i accept fr rezerve nelegerile la care europenii ajung cu ruii? Dar dac i europenii au contribuit la reprezentarea Moldovei n aceste nuane?

Prin abstracie dac excludem faptul c ruii sunt unicii comanditari ai acestui reportaj, la prima vedere “inofensiv” i obiectiv, atunci pe cine mai gsim n spatele acestui material “propagandistic”? Din pcate, i vedem pe anumii europeni, foarte prietenoi cu Rusia (Germania, Frana, Italia), care posibil pregtesc anumite scenarii pentru Moldova, pentru reglementarea transnistrean i ambalarea unui “stat nou”.

sursa:Dionisie Cenu

S-ar putea să-ţi placă şi aceste articole
Latest Posts from Blogul lui Mihai Rapcea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.