Mai multi istorici ne semnealaza un nou grav atentat la Istoria Nationala, care vine in completarea Raportului Tismaneanu. Este vorba de “Raportul Patapievici” asupra istoriei Romaniei, in care se afirma, printre alte enormitati: “Aceasta pentru c Romnia, unul dintre cele mai tinere state ale Europei actuale, nscut din Unirea de la 1859 (a Moldovei i Trii Romneti) i din Marea Unire de la 1918 (realizat prin aderarea Transilvaniei), nu fusese niciodat pn atunci o Naiune, ci mai degrab un mozaic de civilizaii, de populaii, de culturi i de etnii care au nvat s triasc mpreun, s dialogheze, s fac comer, i, mai presus de toate, s i construiasc o limb i o contiin comune n timp ce erau supuse, de-a lungul secolelor, predominanei politice a uneia sau alteia dintre marile puteri vecine.” Personajul caruiaInstitutul Cultural Roman i-a incredintat falsificarea istoriei Romaniei la nivel international este un elvetian de origine poloneza, pe numele sau Laurent Chrzanovski (foto dreapta – sursa:Rotary Club).

Afacerea rescrierii istoriei nationale in stil maghiaro-bolsevic este impachetata intre copertile unui volum de lux cu titlul “Romania Medievala” si a costat pana acum circa un milioan de euro (1.000.000 Euro). Costurile se vor ridica insa la 7 milioane de euro (ati citit bine) pentru ca implica si o serie de expozitii internationale, realizate de MAE si ICR sub patronajul Presedintiei Romaniei. Sau cel putin asa isi propun Baconsky si Patapievici.

Mai mult, suntem amenintati de fizicianul de renume mondial din fruntea ICR ca exista si o continuare: Dintre proiectele noi pe care ICR le pregtete, Patapievici a menionat pentruMediafax o expoziie pe tema “Romnia medieval”, care s fie prezentat n strintate. Acest proiect face parte dintr-un ciclu care mai cuprinde i “Romnia neolitic”, expoziie prezentat cu un an n urm n Elveia i Belgia, i“Romnia modern”, proiect ce ar putea fi realizat peste doi ani.

Cristian Negrea, unul dintre istoricii portaluluiZiaristi Online afirma: “Trebuie sa ia atitudine in primul rand istoricii si comunitatea stiintifica, care ar trebui sa desfiinteze aceasta brosura de prezentare. Ceea ce mi se pare mai grav este faptul ca toate aceste lucruri sunt scrise pe banii contribuabilului roman, este ca si cum romanul plateste sa i se desfiinteze si mutileze istoria. Iar referitor la cliseul cu vechimea Romaniei, cum ca nu ar exista decat de la 1859, chiar aplicand aceasta falsa teorie conform careia vechimea este data de denumirea statului, Romania ar fi mai veche decat Italia (denumire aparuta la 1861) sauGermania (1871), fara a mai vorbi de alte state ca si Cehia sauBelgia.”

Va prezentam mai jos atat prefetele “lucrarii”, semnate de Patapievici si seful M.A.E. Baconsky, cat si o recenzie a volumului in patru limbi care continua “opera” “Raportului Tismaneanu” de mistificare a istoriei Romaniei. Toate aceste grozavii se petrec “sub naltul patronaj al Preedintelui Romniei”, dupa cum sta inscris pe “Raportul Patapievici” asupr anatiunii romane.

Istoricul Emilia Corbu:

,,ROMNIA MEDIEVAL,,- UN SCANDAL N DEVENIRE

Vestea bun

Institutul Cultural Romn deruleaz un proiect preios (estimat la 7 milioane euro) considerat proiect de prioritate naional i chiar necesar de vreme ce vizeaz imaginea Romniei n strintate prin valorile istoriei sale.
,,Romnia Medieval,, se dorete a fi o expoziie itinerant de circa 1300 de piese din secolele V-XV, un chip istoric, o carte de vizit destinat Europei.
Directorul proiectului este un elveian, prieten al Romniei, Laurent Chrzanovski.

Vestea proast

Anul trecut s-a publicat, ntr-o ediie de lux, prezentarea proiectului, n dou volume. Primul cuprinde, tradus n trei limbi de circulaie, un text de 30 de pagini prezentnd partea teoretic a proiectului, ideile, teoriile, conceptele care stau la baza lui. Al doilea volum prezint planuri, fotografii, piese arheologice, adic partea grafic, realizat cu sprijinul mai multor instituii din ar care au trimis materiale grafice i crora li se aduce mulumiri, etc.
Aceast carte a aprut astfel cu trei ani naintea deschiderii expoziiei care va avea loc n 2013. Deci, pn una-alta, proiectul are un text de 30 de pagini i nite imagini adunate din toat ara.

Textuleul e prefaat de Theodor Baconsky, ministru de externe i Horia Roman Patapievici, director ICR.

Ei bine, dragii mei, trebuie s v spun c textul de prezentare a proiectului realizeaz o performan incredibil, aceea de a scoate din coul de gunoi al istoriei teoria lui Roesler publicat n Tratatul de istorie din 1960, de a o ambala n istoria migraiilor i de a o prezenta drept istorie a romnilor, din care, ai ghicit, romnii lipsesc. i fctura asta a fost publicat n trei limbi de circulaie, n ediie de lux, sub naltul patronaj al preedintelui Romniei.

Unde e scandalul?

In prezentarea evului mediu-timpuriu, mai precis, secolele V-XI.

In tot, dar mai ales n partea teoretic, un amestec Molotov de doar patru pagini (p. 9-13) care arunc n aer prin impostur i amatorism un mileniu de istorie. i ca s ne intre bine n cap, textul se repet ntr-o form detaliat i la pag. 17-23. Pe scurt, acuz:

1)Perspectiv unilateral i tendenioas.
Istoria medieval a Romniei desfurat pe parcursul a mai mult de o mie de ani, poate fi privit plenar (adic social, economic, cultural, politic) sau unilateral. Istoricii romni o trateaz plenar, racordndu-i ntotdeauna studiile la context i la ntreg.
Autorii proiectului ,,Romnia medieval, au ales o perspectiv unilateral, doar politic, i nici aceea n totalitate ci doar migraiile, colonizrile i ocupaiile temporare. Aa c, au nirat 17 populaii ca participante la istoria medieval a Romniei: sarmai, alani, avari, huni, goi, vizigoi, ostrogoi, gepizi, lombarzi, maghiari, bulgari, pecenegi, cumani, mongoli, saxoni, secui, otomani. Pentru fiecare se face o scurt descriere. Aa c pentru elementul romnesc nu mai este loc. Despre dacii liberi se spune foarte puin i doar despre migraia unora n Europa. Despre gei nu se scoate o vorb, dei teritoriile locuite de ei au rmas n mare parte libere, neincluse n provincia roman.

2) Nu se face precizarea caceste migraii au afectat doar anumite segmente de timp i doar anumite regiuni, unele aflate n afara Romniei de azi i c au avut doar un efect colateral.

3) Dei o bun parte din piesele viitoarei expoziii provin din cercetri arheologice,nu se face nici o referire la cele cteva sute de aezri i necropole medieval-timpurii cartate n Romnia, dintre care 200 cercetate parial sau integral. Sunt promovate ns opinii i teorii din anii 1960, lipsite azi de orice fundament tiinific cum ar fi:
a) Extinderea Primului arat Bulgar pn la Carpai, de o parte i alta a Dunrii.
b)Sinteza romno-slav din secolele IX-XI.
c) Cretinarea regiunilor nord-dunrene de ctre bulgari.

Aceste baliverne lansate prin 1960 sunt azi de rsul specialitilor. Din nefericire, ei nu au fost consultai i europenii le vor lua de bune. ,,Sngele ap nu se face ,, aa c Chrzanovsky l-a promovat pe Roesler.

4)Textul abund n confuzii istorice din care unele grave. De pild:

a) Se confund termenul de,, naiune,, sinonim cu cel de etnie sau popor cu acela de ,,stat naional,,. i un copil de gimnaziu tie c statele naionale europene au fost constituite la nceputul secolului XX, deci sunt tinere, ns naiunile lor au o vechime milenar. Chiar de aceea se numesc naionale, c sunt constituite pe baza principiului naional. Nu statul a creat naiunea, ci naiunea creeaz statul.

Doar c autorul proiectului scrie negru pe alb:
,,La toate acestea se adaug o enigm filologic i istoric de anvergur, care const n faptul c aceast ar, care nu s-a constituit dect foarte recent ca naiune… a reuit s i fureasc o limb i o identitate proprie.,,(p.9). Ai citit bine! i nerozia e scris sub patronajul preedintelui Romniei.

Se confund Dunrea de Jos cu Nordul Mrii Negre.
b) Se mai scrie la p. 19 c maghiarii au migrat ctre Pannonia din apropierea Dunrii de Jos. In accepiunea european Dunrea de Jos sau Inferioar ine de la Bazia la Sulina. Adic, ungurii au migrat din ara Romneasc? A auzit vreodat autorul de Atelkuz, aflat la Nordul Mrii Negre?

c)Gsim datri greite i teritorii atribuite aiurea.

Scrie c la sf. secolului al VII-lea teritoriul actualei Romnii era mprit ntre pecenegi, bulgari i maghiari. Este o minciun sfruntat. La acea vreme cele trei popoare erau antrenate n Imperiul Khazar de care autorul nu scoate o vorbuli. Un trib bulgar de 20000 oameni ajunge d-abia la 684 n Onglos, trece n Imperiul Bizantin i se aeaz n Tracia. Atta tot!

Spune c avarii au primit de la bizantini sarcina de a supune ,,ntregul spaiu balcano-danubian i Balcanii,,. O mare blrie! A auzit vreodat impostorul de rzboaiele bizantino-avare? i c una dintre btlii a fost pierdut tocmai datorit strigtului ,,Torna, torna, fratre,, interpretat ca o retragere, n sensul ,,Intoarcete, intoarcete, frate!,, primele cuvinte romneti menionate de istorie. Cine erau cei din armata bizantin care vorbeau i nelegeau romnete i luptau mpotriva avarilor, domnule Chrzanovsky? Care din cei 17 migratori cu care umpli tu istoria medieval a Romniei?

d) Nu se cunosc termeni consacrai n literatura de specialitate. Astfel Scaunul patriarhal al Constantinopolului, unul din pilonii importani ai Ordodoxiei devine Marea Biseric din Constantinopol. (p.23).

Transilvania e prezentat drept provincie politic a regatului Ungariei. Ai auzit vreodat termenul de ,,provincie politic,,? Eu l aud prima dat acum.Provincia este fie o regiune determinat istoric,fie una delimitat administrativ. Ce nseamn provincie politic?

M opresc aici cu criticile. In defintiv, greelile, erorile, confuziile sunt mult mai multe, inclusiv dezacorduri gramaticale.

Textul cuprins n acest volum nu se ridic nici mcar la nivelul unui referat de seminar din timpul studeniei mele. Nu are nici o baz tiinific. E o viziune personal a cuiva, din nenorocire, prezentat lumii ntregi.
Un rspuns adecvat la o aa nerozie ar nsemna zeci de pagini. Nu am timp de aa ceva.

Le pun autorilor o singur ntrebare. Migratorii pe care i vntur ei ca fiind ,,Romnia medieval,, aveau o cultur de step. Romnia are doar 30% step. Restul de 70% sunt muni i dealuri. Unde este populaia care a locuit 70 % din teritoriul Romniei? Elveianul Chrzanovsky ale crei legturi cu Moscova sunt cunoscute ar fi trebuit s tie c acolo exist un departament de studiere a culturii stepelor. Dac literatura de specialitate romneasc i pic greu, i recomand s parcurg bogata i documentata bibliografie rus care, l asigur eu, a depit de mult viziunile nguste ale anilor 60.Aa cum cercetrile arheologice din ultimii 50 de ani au dovedit de mult falsitatea teoriilor istorice aduse de tancurile de ocupaie sovietic.

Concluzie

1) ICR continu s arunce sume fabuloase n proiecte pduchioase. Cred c doar demiterea grabnic a lui Patapievici ne mai poate scpa de proiectele scandaloase alese parc s ne compromit definitiv ca naiune, cultur, stat. In definitiv, cine este acest individ?
2) Atept opiniile voastre dup ce vei citi, mai jos, prima parte a textului de prezentare de care am fcut vorbire. In definitiv, e publicat de banii notri. Citii i v ngrozii!

Un extras de groaza din preambulul lucrarii si prefetele celor doi colegi de GDS:

CITII I V NGROZII!

EUROPA VZUT N OGLIND SAU COMORILE MEDIEVALE ALE ROMNIEI

Marea expoziie internaional aflat n curs de pregtire la iniiativa Institutului Cultural Romn, care a declarat-o proiect naional prioritar, i propune s ofere publicului european mai mult dect prezentarea unei naiuni prin intermediul patrimoniului su cultural. Ea i propune s dezvluie, prin prisma descoperirilor realizate pe teritoriul actualei Romnii, bogia arheologic i istoric a ntregului nostru continent.
Puine ri au un trecut istoric att de complex i diversificat ca acela al Romniei. Aceasta pentru c Romnia, unul dintre cele mai tinere state ale Europei actuale, nscut din Unirea de la 1859 (a Moldovei i Trii Romneti) i din Marea Unire de la 1918 (realizat prin aderarea Transilvaniei), nu fusese niciodat pn atunci o Naiune, ci mai degrab un mozaic de civilizaii, de populaii, de culturi i de etnii care au nvat s triasc mpreun, s dialogheze, s fac comer, i, mai presus de toate, s i construiasc o limb i o contiin comune n timp ce erau supuse, de-a lungul secolelor, predominanei politice a uneia sau alteia dintre marile puteri vecine.
In timp ce numeroi istorici se strduiesc n zadar s gseasc „leagnele” sau „prinii fondatori” ai Europei post-romane, Romnia este cu siguran spaiul n care poate fi detectat, cu cea mai mare claritate, prezena suprapus a aproape tuturor straturilor umane care constituie istoria continental sau chiar euro-asiatic.
Fie aflate n trecere peste teritoriul Romniei, fie aezate ntr-o manier mai durabil, cea mai mare parte a culturilor post-romane ale continentului nostru au lsat
aici urme vizibile, aceleai care pot fi detectate n regiunile lor de provenien, de tranzit sau de destinaie final.
Suprapuse populaiilor indigene i culturii greco-romane, care, mpreun cu cretinismul, au pus bazele „teritoriu¬lui/pmntului european”, aceste culturi, mpreun cu patrimoniul lor, sunt purttoarele germenilor fondatori a ceea ce Georges Duby definea ca fiind „civilizaia Europei medievale”.
Secol dup secol, teritoriul romnesc a devenit, mutatis mutandis, un mozaic viu, aflat ntr-o continu micare; orice european, mult dincolo de aria Balcanilor i de „Mitteleuropa”, va putea gsi aici urme ale propriului su patrimoniu istoric.
La toate acestea se adaug o enigm filologic i istoric de anvergur, care const n faptul c aceast ar, care nu s-a constituit dect foarte recent ca naiune, a reuit, n pofida suzeranitii strine la care prile sale compo¬nente au fost supuse timp ndelungat, s i fureasc o limb i o identitate proprie, de „insul de latinitate” n mijlocul unei lumi slave, ea nsi supus dominaiei germane i maghiare n nord, bizantine i otomane n sud.
Colegii notri, n capitolele care vor urma, vor face o sintez a istoriei teritoriilor romneti i a diversitii lor culturale. In ceea ce ne privete, vom preciza argumentele noastre iniiale evocnd, cu riscul de a surprinde, orizonturi dintre cele mai ndeprtate: din China n Peninsula Iberic i Africa de Nord, din Scandinavia n Europa central i balcanic, din Rusia i Polonia n Frana i Imperiul german, fr a uita, desigur, eterna dominant a Bosforului.
Pentru aceasta, ne vom ntoarce n timp pn la cel de-al treilea secol al erei noastre.
Ne aflm la nceputul anilor 270: prin decizia mpratului Aurelian, cel din urm soldat roman prsete provincia Dacia. Administraia, trupele, dar i cetenii romani care i doreau acest lucru sunt transferai la sud de Dunre, n Moesia, care ia cu aceast ocazie numele de Provincia Dacia Aureliana.
Mult prea expus atacurilor nencetate ale dacilor liberi, sarmailor, carpilor i apoi goilor, cea mai trziu nfiinat dintre provinciile romane devenise un avanpost imposibil de aprat n absena legiunilor mobilizate pe fronturile germanic i oriental. Dar scurta perioad de romanizare de un secol i jumtate, inaugurat prin cucerirea lui Traian, reuise, n mod uimitor, s impregneze att de profund un teritoriu att de ndeprtat de Urbs [Roma], nct limba romn vorbit astzi este n multe privine una dintre cele mai apropiate de latina de ieri.
In faa acestei arii de cultur roman: o veritabil maree a popoarelor migratoare venite dinspre nord i est.
Cei dinti – i singurii care au fost nvini n Dacia de ctre legiuni — au fost marcomanii, originari din Boemia i Moravia. ndelungatul lor periplu, dup aceast nfrngere, i va conduce mai nti n Galia, apoi n Calicia i Portugalia, unde se vor stabili definitiv ca parte constitutiv a Regatului Suev.
Dacii liberi i sarmaii au constituit, n acest timp, o federaie eterogen de triburi care se ntindea de la Urali pn n actuala Moldov, uneori aliate cu Roma, iar alteori inamice ale ei. mpreun cu sciii, nucleul cel mai consistent al acestor etnii va constitui substratul care va domina cmpiile Ucrainei meridionale pn n cursul secolului al IX-lea. n schimb, numeroase grupuri mai mici de sarmai se vor pune n serviciul Imperiului sau a altor regate puternice ale epocii. Faimoii cataphractari,
clrei puternic narmai care rspundeau, ntre altele, de securitatea ntregii axe maritime Roma-Lyon-Boulogne, se vor stabili cu familiile lor n numeroase pri ale Europei, din Polonia pn n Italia, unde se vor integra perfect n masa populaiilor locale, nelsnd urme dect n toponimie: satele Sermaise sau Sermoise n Frana, i mai ales Sarmatia, marea cmpie din centrul Poloniei.
nrudii prin alian cu sciii i sarmaii, alanii au dominat de-alungul istoriei lor vaste teritorii ntre China, Bactriana, Transoxiana i Regatul Part, nainte de a se stabili n Caucaz i de a ncorpora, mai apoi, ntinsa arie populat de triburile sarmate. n secolul al IV-lea, o parte a acestei arii culturale se ntindea pn n Pannonia i Dacia, n timp ce alte mari grupuri alane se vor afirma n istoria Evului Mediu timpuriu. Primul dintre acestea va constitui, alturi de vandali, marele Regat al Africii. Pe parcursul acestei lungi migraii, numeroase triburi alane vor alege s i opreasc marul ctre vest i s se stabileasc n Frana, Spania i Portugalia. Cellalt grup i va concentra segmentul cel mai bogat de populaie n Caucaz, n particular n Osetia, unde, n veacul al X-lea, va ntemeia Regatul Cretin al Alaniei. Pe acetia, mai trziu aliai ai Hoardei de Aur, i vom regsi alturi de mongoli, n incursiunile lor europene, ajungnd pn la Pekin, n garda imperial a dinastiei Yuan, a crei coloan vertebral, potrivit lui Marco Polo, era constituit din 30.000 de alani.
Originari de asemenea din Asia Central, avarii au dominat un vast teritoriu ce cuprindea aproape ntreaga step sino-kazah, nainte de a fi nglobai n Imperiul Gotiirk, n veacul al V-lea. Respingnd orice dominaie, acetia vor ncepe o lung migraie care i va conduce pn n Caucaz, de unde, n anul 557, vor obine din partea Constantinopolului statutul de federai. Acestora, alturi de longobarzi, Roma Orientului le va ncredina dificila sarcin de a supune ntregul spaiu carpato-danubian i Balcanii. Ei i vor ndeplini aceast misiune cu un asemenea succes, nct vor ajunge s se ntoarc mpotriva stpnilor lor bizantini, se vor alia cu sassanizii i vor asedia fr succes, n anul 626, capitala de pe Bosfor. Dei slbii de aceast nfrngere, ei au reuit s conserve existena unui regat independent propriu, pe aproape ntreg teritoriul Ungariei actuale i n Banat, pn n anul 804.
Hunii, populaie originar din Mongolia, au devenit celebri prin incursiunile lor europene, pe ct de rapide, pe att de efemere. In fapt, doar o mic parte a acestei popu¬laii va ajunge pn la Volgograd i Saratov n secolul al IV-lea, urmnd apoi ruta spre Crimeea, Moldova i Do-brogea. Rzboinici redutabili, acetia au devenit pentru scurt timp federai ai Constantinopolului, unde Attila i va petrece ntreaga adolescen, ca ostatic princiar. Devenit rege, acesta va avea inteligena de a constitui cea mai mare armat a timpului su, format din toate populaiile turco-mongole i germanice motivate de mirajul viselor de cucerire a Occidentului. Dac el va reui s cucereasc pe parcursul a ctorva ani aproape ntreaga Europ Central i Galia, retragerea sa, dup zdrobitoarea nfrngere de la Cmpiile Catalaunice (Chlon-en-Champagne), va fi aproape la fel de rapid. La moartea sa, ‘imperiul4 su, pe ct de uria, pe att de eterogen, va intra imediat n colaps, iar poporul su se va diviza n dou hoarde rivale care se vor stabili n apropiere de Volga.
Printre populaiile originare din Europa central i septentrional, goii au fost primii care au rvnit la teritoriul provinciei Dacia i la bogiile subsolului acesteia. Grup eterogen de triburi mai degrab dect un popor propriu-zis, goii s-au stabilit n Suedia meridional, n nordul Germaniei i n Polonia. Foarte curnd, i vom regsi mult mai la sud, aliai, apoi amestecai cu sciii. Ei au fost cei care vor pune stpnire, dup anul 270, peste ceea ce a fost provincia Dacia, formnd miticul Regat Guthiuda.
De acolo va ncepe formidabila lor epopee, reuind acolo unde atia alii au euat: s pun stpnire pe ntreg Imperiul Roman Occidental. Unul dintre cele mai mari grupuri ale acestora, al vizigoilor, va fi cel dinti care se
va lansa n cucerirea Occidentului. Mai multe grupuri vizigote, precum acela al taifalilor, vor deveni iniial, sub Constantin, federai ai Imperiului. Acesta i va stabili iniial n Oltenia, apoi, la presiunea hunilor, i va evacua, oferindu-le teritorii vaste n apropiere de Bourges. Majoritatea triburilor vizigote vor constitui un regat din ce n ce mai omogen i mai puternic, care se va extinde pn n Italia, unde vor prda Roma n anul 410, nainte de a se stabili defmitv n Aquitania i Spania.
In ceea ce-i privete pe ostrogoi, acetia se vor debarasa de tutela hunilor odat cu moartea lui Attila i vor urma, n parte, destinul triburilor nrudite ale vizigoilor. Ei vor lua n stpnire definitiv ntreaga Peninsul Italic, iar n epoca lui Theodoric cel Mare vor revendica motenirea Romei, oferind Italiei septentrionale prima sa epoc de aur post-roman, nainte de sosirea longobarzilor.
Odat cu goii au sosit n Dacia gepizii, o alt populaie originar, conform miturilor, din Scandinavia, dar bine atestat n Polonia meridional nainte de migraia sa spre sud. Acetia sunt singurii migratori care, odat ajuni n Transilvania, nu i vor continua deplasarea spre alte destinaii. Aliai ai goilor, i vor succeda pe acetia dup moartea lui Attila i plecarea acestora spre Occident, crend, ntre anii 454 i 567, un important regat pe teritoriul ntregii Transilvanii actuale, al Banatului romnesc i al celui srbesc, nainte de a cdea n minile coaliiei avaro-longobarde.
Longobarzii (lombarzii) erau atestai n regiunea Elbei nainte de a migra, n secolul al II-lea, n Pannonia. Federai ai Imperiului din vremea lui Justinian, acetia vor forma o coaliie mpreun cu avarii pentru a distruge Regatul Gepid. Intrnd n posesia unor przi nsemnate, ei vor constitui o redutabil armat de aliai i mercenari, mpreun cu care, un an mai trziu, vor trece Alpii i vor supune Friulia. Cu ncepere din anul 586, n mai puin de zece ani, aproape ntreaga peninsul va cdea n minile lor. Pentru majoritatea istoricilor, acest moment a reprezentat veritabila intrare a Italiei n Evul Mediu. Regat prosper, bine guvernat, acesta i va datora sfritul doar inteligenei lui Carol cel Mare care, n urma victoriei de la Pavia (774), i va nsui titlul de “rege al lombarzilor”, reuind s nglobeze, fr violent, ntreaga Italie n Imperiul Carolingian.
In perioada care ncepe odat cu sfritul secolului al Vll-lea asistm la mprirea teritoriului actualei Romnii ntre trei nou venii: pecenegii, bulgarii i maghiarii. Ultimele dou popoare sunt, ntr-o anumit msur, strmoii a dou naiuni vecine cu Romnia de astzi.
Pecenegii sunt un trib turcofon venit din stepele Asiei Centrale. In secolul al VlII-lea, acetia au luat n stpnire un teritoriu enorm, care se ntindea din nordul Mrii Caspice pn n Transilvania. Bravura de care acetia au dat dovad nu a ntrziat s le aduc o alian avantajoas cu Constantinopolul, care i va plti pentru a ine la distan dumanii pe care nu dorea s i nfrunte direct: slavii din Rusia Kievian i maghiarii. Prea ataai de obiceiurile lor nomade i de modul lor violent i sporadic de a i controla teritoriul, ei au pierdut sprijinul Constantinopolului. Acesta i va anihila graie alianei ncheiate cu cumanii, ncredinnd teritoriile lor acestora din urm.
Bulgarii sunt un alt trib turcofon stabilit, n secolul al V-lea, la nordul Mrii Negre. Ei sunt ntlnii n triburi dispersate, n principal ntre Marea de Azov i cursul inferior al Donului. In anul 670, reunii n jurul legendarului rege Asparukh, ei au nvlit n Basarabia, cucerind, n detrimentul triburilor slave, un larg teritoriu la nord de Dunre i intrnd n posesia ntregii pri nordice a Bulgariei actuale. Aceste evenimente au marcat naterea Primului Tarat Bulgar. In anul 865, taratul a adoptat cretinismul, devenind ulterior unul dintre principalii promotori ai monoteismului n regiune. Acest stat se va slaviza progresiv, spre deosebire de cel al rudelor lor stabilite pe malurile fluviului Volga, care a rmas turcofon i a adoptat religia islamic.
Maghiarii, originari din Urali i stabilii timp ndelun¬gat n regiunea Perm (Rusia), au iniiat n secolul al VlII-lea o lung migraie spre vest, care va culmina prin traversarea Carpailor i cucerirea Pannoniei, pn la Pressburg (Bratislava), de ctre conductorul lor Arpad (ntre anii 895 i 900). Rzboinici redutabili, puine ri europene nu au fost confruntate cu incursiunile lor, care au afectat Danemarca, centrul i sudul Franei, ntreaga Italie pn n Calabria, Aragonul, ntreaga Germanie i toat Peninsula Balcanic. Una dintre rugciunile cele mai rspndite n Europa acelei epoci spunea: Sagittis hungarorum libera nos Domine. Ctre anul 1000, Ungaria era de trei ori mai mare dect Regatul Franc, iar dup convertirea la cretinism (datorat regelui tefan I, n anul 1001), ea a devenit cea mai rvnit aliat a marilor curi ale Europei n lupta mpotriva turcilor.
In secolul al X-lea s-a produs apariia n regiune a cumanilor, originari din cmpiile din sudul Siberiei i din Kazahstan. Ei au preluat n scurt timp controlul ntregului spaiu cuprins ntre Bulgaria i Marea Arai. Datorit lor, Constantinopolul a reuit s i anihileze pe pecenegi. Ins, prea puin recunosctor, acesta a ajuns s i-i transforme pe cumani n dumanii care, n alian cu bulgarii i vlahii, vor pune capt definitiv prezenei Bizanului la nord de Grecia.
Ultima cultur din lista noastr, originar din stepele asiatice, este cea a mongolilor. Gengis Han le-a lsat motenire un imperiu gigantic, care se ntindea la moartea sa de la Pacific la Marea Caspic. Fiul acestuia, Ogedei, iar apoi succesorii lui, vor anexa spre est toate rile cuprinse ntre Marea Caspic i Bielorusia, Romnia, Turcia non-egeean, Siria i Persia. Dar aceste cuceriri nu au fost dect efemere: prea puin numeroi, mongolii se vor mulumi treptat s perceap doar un tribut hanatelor vasale, concentrndu-i puterea direct asupra Chinei de nord i a stepelor Asiei Centrale.
In ceea ce privete ultimele patru culturi paneuropene din lista noastr, acestea provin din nord i est. Cronologic, este vorba despre bizantini, slavii din Rusia Kievian, saxoni i otomani.
Dup cderea provinciei Dacia, bizantinii vor fi prezeni, sporadic, n Romnia continental, mai ales prin aliai in¬terpui. Fortificaiile de pe cursul inferior al Dunrii i porturile din Dobrogea vor rmne, n schimb, bizantine pn n secolul al XII-lea, cu excepia unei perioade de dominaie bulgar, ntre anii 681 i 971.
Asemeni bizantinilor, slavii din Rusia Kievian au controlat sporadic zone din Romnia actual, n principal estul Moldovei. Concentrai asupra expansiunii lor spre nord, ei au administrat aceste teritorii prin intermediul relaiilor de vasalitate. Migraiile pecenege, iar apoi cele cumane, vor reduce substanial prezena lor n aceast regiune a Europei.
Saxonii, n contextul migraiei lor spre “toate azimuturile”, nceput dup cderea Imperiului Roman de Apus -migraie care i-a condus pn n Irlanda sau Polonia — s-au reorientat, la ordinul lui Carol cel Mare, spre teritoriul actualei Saxonii. O mic parte a acestora, datorit n principal condiiilor grele de via din zonele lor de origine, vor pleca s-i gseasc norocul n Transilvania. Aceast migraie, databil n secolele XII-XIII, va duce la naterea aici a unei comuniti germanofone foarte prospere, care va atinge aproximativ 250.000 de persoane la nceputul secolului trecut, constituit n mod tradiional n jurul a apte burguri/orae principale care formau “Siebenbiirgen”.
Trib originar din Anatolia, otomanii vor ajunge pentru prima oar pe continentul european n anul 1347, atunci cnd vor reui s cucereasc Gallipoli. Imediat dup cderea Constantinopolului (1453), acetia vor supune ntreg Regatul Serbiei, iar apoi restul Balcanilor. De aici, expansiunea acestora va continua pn n Crimeea,
pentru ca n final s anexeze ntreg litoralul Mrii Negre, devenit acum Mare Nostrum a unui nou imperiu. Destinele teritoriilor romneti subcarpatice vor fi prin urmare intrinsec legate de rapoartele pe care suveranii valahi i moldoveni le vor ntreine cu Sublima Poart. Dominaia otoman asupra acestei pri de continent nu va slbi dect n anul 1782, odat cu preluarea peninsulei, astzi ucrainiene, de ctre trupele Ecaterinei cea Mare. Acest moment va marca debutul unei serii accelerate de nfrngeri care i vor determina pe stpnitorii rezideni la Topkapi s abandoneze progresiv ntreaga zon de nord a Mrii Negre.

Romnia Medieval, Monitorul Oficial, 2010, lucrare aprut sub naltul patronaj al Preedintelui Romniei

Prefetele lui Patapievici si Baconsky mai jos:


Respectul, cunoaterea i recunoaterea pe care locuitorii Europei de astzi i le poart unii altora nu depind dect ntr-o foarte mic msur de instantaneele reprezentate de relaiile la nivel nalt, de campaniile de pres sau de programele internaionale comune. Cte dintre aceste aciuni vor nscrie fie i un rnd, mcar, n manualele de istorie de mine?

Dac exist, ns, un factor universal de nelegere a tuturor acestor niveluri, el este reprezentat de istorie i de mrturiile sale culturale.

Dac Italia i Frana sunt considerate, pe bun dreptate, ca fcnd parte din categoria marilor naiuni, dac ele se numr printre rile cele mai vizitate din lume, aceasta se datoreaz faptului c motenirea lor istoric i patrimoniul lor multimilenar sunt promovate prin intermediul programelor educaionale secundare din aproape toate rile globului.

Cu riscul de a-i surprinde pe muli, credem c Romnia noastr cea att de puin cunoscut posed, totui, o motenire istoric de o importan asemntoare. Patrimoniul care va fi prezentat publicului internaional prin aceast iniiativ dezvluie un teritoriu care a fost att o poart a Orientului, ct i una a Occidentului, care a reuit s i dezvolte o identitate cultural proprie, rezultat din interaciunea cu alte culturi i civilizaii.

Ministerul Afacerilor Externe a decis s acorde ntregul su sprijin ambiiosului proiect al unei expoziii destinate prezentrii evului mediu romnesc. Dac Europa a putut descoperi n 2007, cnd Sibiul a fost Capitala European a Culturii, farmecul amprentei saxone asupra Transilvaniei, proiectul aflat astzi n discuie va dezvlui, sperm, zeci de alte tezaure ascunse prin intermediul crora ntreaga Europ va recunoate, surprins, o parte a propriilor sale rdcini n acest veritabil „melting-pot” romnesc cu realizri artistice i culturale unice.

Teodor Baconschi

Ministrul Afacerilor Externe

Strategia Institutului Cultural Romn este, de mai muli ani, aceea de a promova att valorile culturale contemporane ale rii noastre, ct i bogia patrimoniului istoric i multietnic de pe teritoriul Romniei de astzi.

Acest patrimoniu a fost ns puin exploatat pn acum, n comparaie cu efortul exemplar al unora dintre vecinii notri, care au oferit publicului european mari expoziii tematice referitoare la cele mai frumoase perioade ale istoriei lor.

Romnia se mndrete, n plus, cu un trecut care a fcut din ea, adeseori, o prism ideal prin intermediul creia poate fi descifrat o bun parte a fenomenelor istorice care au afectat ansamblul continentului european.

In acest sens, Institutul Cultural Romn a susinut realizarea unei prime expoziii de mare anvergur, dedicat artei neolitice i prezentat n Elveia n 2008. Prin intermediul acestei arte poate fi neleas calitatea de punte ntre orient i occident al regiunii carpatice, rolul acesteia de vector al noilor idei i al noilor forme artistice, dar, n acelai timp, i admirabila sa capacitate de a sintetiza diversele genuri i culturi ntr-o civilizaie proprie.

Evul mediu, n sensul su cel mai larg larg – de la plecarea din Dacia a ultimului legionar roman pn la marile rsturnri social-politice de la nceputul secolului al XVIII-lea – este astzi acela din care dorim s aducem n atenia publicului internaional multietnicitatea,

dialogul civilizaiilor, mozaicul de popoare care a trit, de-a lungul acestor secole, pe teritoriul actual al Romniei.

Ceea ce ne propunem s realizm este departe de a fi o expoziie hagiografic i naionalist, ci o poart deschis, att spre Occident, ct i spre Orient, care, sperm, va reui s atrag un larg public european, care va recunoate, ici i colo, fragmente ale propriului su trecut i ale propriilor sale rdcini.

Admirnd attea comori care fac parte integrant din patrimoniul lumii slave, al lumii maghiare, al lumii germanice, al lumii bizantine, al lumii otomane, care dintre cetenii continentului nostru se va putea simi n continuare strin din punctul de vedere al unei astfel de retrospective?

Dac acest proiect va reui, se va deschide o mare poart ctre cultura romneasc n general, aducnd cunoaterea i re-cunoaterea bogiilor milenare ale unei ri att de frecvent uitate de marile retrospective istorice europene.

A readuce Romnia n inima Europei este, cu siguran, dorina noastr cea mai puternic. Aa cum cntreul din Hamelin i-a condus, dup cum afirm tradiia, pe sai pn n Transilvania, aceast lucrare de prezentare i propune s aduc Romnia n ara voastr i, mai mult dect att, n inima voastr.

Horia-Roman Patapievici

Preedintele Institutului Cultural Romn

INSTITUTUL CULTURAL ROMN

Descrierea CIP a Bibliotecii Naionale a Romniei

CHRZANOVSKI, LAURENT

Romanian medieval = Medieval Romnia / Laurent Chrzanovski, Cosmin Rusu, Tudor Slgean ; pref: Teodor Baconschi, Horia Roman-Patapievici ; trad.: Ursula Fernoled, Cosmin Rusu (Ib. germ.), Samuel Onn (Ib. engl.), Laurent Chrzanovski (Ib. fr.). – Bucureti: Editura Institutului Cultural Romn, 2010 2 voi. ISBN 978-973-577-618-3

Voi. i. – Bibliogr. – Index. – ISBN 978-973-577-620-6

I. Rusu, Cosmin

II. Slgean, Tudor

II. Baconsky, Teodor (1963) (pref.)

III. Patapievici, Horia-Roman (pref.)

IV. Fernolend, Ursula (trad.)

V. Rusu, Cosmin (trad.)

VI. Onn, Samuel (trad)

VII. Chrzanovski, Laurent (trad.)

94(498)

Sursa: ZiaristiOnline

CategoryCauze Naţionale

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer