paine de casa 150x150 Reteta: Painea Biblica cu multicereale (Zupernews)Painea ramane cel mai de pret aliment al omului. Inca din timpurile indepartate painea era un veritabil medicament pentru sanatate. Insa in zilele noastre din cel mai de pret si util medicament disponibil omului a ajuns cel mai nefast, otrava pentru sanatate. De ce? Pentru ca elementele din care era compusa painea din trecut au fost in totalitate eliminate. Astazi in loc sa primim un aport de energie din paine prelucrata nu primim decat un gunoi inutil si distrugator omului. Painea, spunea prof.dr. Gheorghe Mencinocopschi in cartea ” Si noi ce mai mancam?”, este un aliment biblic. In Biblie se arata ca Dumnezeu i-a poruncit lui Ezekiel sa prepare o paine ca mesaj al domnului catre poporul din Ierusalim. In vremuri biblice painea se obtineadintr-un grau special, nehibridat, denumit Spelta. Acest greu a inceput sa fie din nou cultivat astazi, gasindu-se deja si in magazinele cu alimente naturale din Romania.

In acele vremuri nu se utiliza drojdia de panificatie, ci Maiaua pastrata de la prepararea anterioara a painii sau obtinuta din struguri sau suc de mere proaspete. Se amestecau toate ingredientele, se adauga ulei demasline, apa si se lasa la dospit. Se portiona in forme rotunde si se cocea in cuptoare, pana painea capata culoare aurie-bruna.

Analizand compozitia painii biblice vom constata ca ingredientele asigura un echilibru in nutrienti, oferind proteine complementare leguminoase – cereale cu valoare biologica foarte ridicata (apropriata a carnii), vitamine si minerale din belsug, fibre alimentare si fitosteroli pretioase pentru sanatatea inimii si colonului, glucide complexe care elibereaza energie constant, izoflavonele oferind consumatorului echilibru hormonal, plus grasimi ultra-sanatoase din masline.

Ingredientele utilizate pentru prepararea painii lui Ezekiel erau:

 1/2 cana de faina de orz
 1/4 cana faina de boabe de fasoale sau bob
 1/4 cana faina de mei
 1 cana faina de greu Spelta
 1/2 cana faina de linte
 1/4 cana ulei de masline extravirgin presat la rece
 1 lingura de sare
 1 lingura de maia

Sursa:Zupernews

S-ar putea să-ţi placă şi aceste articole
Latest Posts from Blogul lui Mihai Rapcea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *