Speculatorii care urmresc mari profituri prin investiii n fondurile legate de bursele de mrfuri creaz bule ale preurilor iar n final asta nseamn scumpirea mncrii i mpingerea srmanilor lumii ntr-o srcie i mai lucie, scrie The Guardian.

Este nevoie ca guvernele lumii s intervin pentru a sparge uriaa bul care s-a format n preul mrfurilor precum alimentele sau ieiul, potrivit unui raport al Organizaiei Naiunilor Unite (ONU).

Preurile au urcat ca rspuns la disfuncionalitile pieelor de mrfuri, potrivit raportului. Acesta contrazice o grmad de economiti i bancheri centrali, care vd creterea preurilor drept un efect al creterii cererii.

„Rolul n schimbare al burselor de mrfuri, care se transform n piee financiare, are repercusiuni enorme n economie”, arat unul dintre autorii raportului, Heiner Flassbeck, director la Unctad, unitatea ONU care se ocup de comer i dezvoltare.

Investitorii sunt ncurajai s se comporte ca o turm, cu puine stimulente de a paria mpotriva creterii preurilor. Petrolul ar putea fi supraevaluat cu 20%, n vreme ce porumbul este subiect pentru mari schimbri de pre.

n aprilie, organizaia non-guvernamental World Development Movement a acuzat Barclays Capital, braul de investiii al bncii Barclays i unul din primii trei juctori din lume alturi de Goldman Sachs i Morgan Stanley, de creterea preurilor la alimente. BarCap a fost pionier n crearea de instrumente derivate care permit investitorilor i fondurilor de pensii s parieze pe preul mncrii. n mod tradiional, fondurile de pensii nu au voie s investeasc n aceste domenii. Exist aproape 270 de miliarde de dolari pariai n derivative pe preurile mrfurilor, fa de 90 de miliarde n 2005, potrivit Unctad.

Un indice alctuit din 55 de materii prime alimentare a ajuns n aprilie la un nou record mondial, potrivit Organizaiei pentru Alimente i Agricultur (FAO) din cadrul ONU, ducnd la accelerarea presiunilor inflaioniste la nivel mondial. Alimentele s-au scumpit cu 25% anul trecut, conform indicelui n cauz. Planeta se afl „la un oc distan” de noi valuri de scumpiri la mncare i de criz a aprovizionrii cu alimente, declara n luna aprilie Robert Zoellick, preedintele Bncii Mondiale. nc 10 milioane de oameni ar putea intra n categoria celor sraci dac indicele va avansa cu 10%, potrivit Bncii Mondiale. Anu trecut au srcit nc 44 de milioane oameni n ntreaga lume, ceea ce duce la 1,2 miliarde numrul celor care triesc n srcie extrem pe Planet, cu mai puin de 1,25 dolari pe zi.

n Romnia, cartofii s-au scumpit cu 50% n ultimul an, potrivit datelor furnizate de Institutul Naional de Statistic (INS). Ba mai mult, s-a ajuns la situaii aberante, cnd un kilogram de cartofi cost mai mult dect unul de portocale sau un kilogram de varz cost mai mult dect aceeai cantitate de banane. Romnia a avut n luna aprilie o inflaie de 8,4% fa de luna aprilie 2010, cea mai mare din Uniunea European, potrivit Eurostat.

Sursa: Jurnalul

S-ar putea să-ţi placă şi aceste articole
Latest Posts from Blogul lui Mihai Rapcea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *