Speculatorii care urmăresc mari pro­fituri prin investiții în fondurile legate de bursele de mărfuri crează bule ale prețurilor iar în final asta înseamnă scumpirea mâncării și împingerea sărmanilor lumii într-o sărăcie și mai lucie, scrie The Guardian.

Este nevoie ca guvernele lumii să in­tervină pentru a sparge uriașa bulă care s-a format în prețul mărfurilor pre­cum alimentele sau țițeiul, potri­vit unui raport al Organizației Na­țiu­nilor Unite (ONU).

Prețurile au urcat ca răspuns la disfuncționalitățile piețelor de mărfuri, potrivit raportului. Acesta contrazice o grămadă de economiști și bancheri centrali, care văd creș­te­rea prețurilor drept un efect al creșterii cererii.

„Rolul în schimbare al burselor de mărfuri, care se transformă în piețe financiare, are repercusiuni enorme în economie”, arată unul dintre autorii raportului, Heiner Flassbeck, director la Unctad, unitatea ONU care se ocupă de comerț și dezvoltare.

Investitorii sunt încurajați să se comporte ca o turmă, cu puține stimu­lente de a paria împotriva creșterii prețurilor. Petrolul ar putea fi supraevaluat cu 20%, în vreme ce porumbul este subiect pentru mari schimbări de preț.

În aprilie,  organizația non-guvernamentală World Development Movement a acuzat Barclays Capital, brațul de investiții al băncii Barclays și unul din primii trei jucători din lume alături de Goldman Sachs și Morgan Stanley, de creșterea prețurilor la alimente. BarCap a fost pionier în crearea de instrumente derivate care permit investitorilor și fondurilor de pensii să parieze pe prețul mâncării. În mod tradițional, fondurile de pensii nu au voie să investească în aceste domenii. Există aproape 270 de miliarde de dolari pariați în derivative pe prețurile mărfurilor, față de 90 de miliarde în 2005, potrivit Unctad.

Un indice alcătuit din 55 de materii prime alimentare a ajuns în aprilie la un nou record mondial, potrivit Organizației pentru Alimente și Agricultură (FAO) din cadrul ONU, ducând la accelerarea presiunilor inflaționiste la nivel mondial. Alimentele s-au scumpit cu 25% anul trecut, conform indicelui în cauză. Planeta se află „la un șoc distanță” de noi valuri de scumpiri la mâncare și de criză a aprovizionării cu alimente, declara în luna aprilie Robert Zoellick, președintele Băncii Mondiale. Încă 10 milioane de oameni ar putea intra în categoria celor săraci dacă indicele va avansa cu 10%, potrivit Băncii Mondiale. Anu trecut au sărăcit încă 44 de milioane oameni în întreaga lume, ceea ce duce la 1,2 miliarde numărul celor care trăiesc în sărăcie extremă pe Pla­netă, cu mai puțin de 1,25 dolari pe zi.

În România, cartofii s-au scumpit cu 50% în ultimul an, potrivit datelor furnizate de Institutul Național de Statistică (INS). Ba mai mult, s-a ajuns la situații aberante, când un kilogram de cartofi costă mai mult decât unul de portocale sau un kilogram de varză costă mai mult decât aceeași cantitate de banane. România a avut în luna aprilie o inflație de 8,4% față de luna aprilie 2010, cea mai mare din Uniunea Europeană, potrivit Eurostat.

Sursa: Jurnalul

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer