girl praying 300x221 SUA: o fată este impusă să frecventeze școala publică pentru că este prea credincioasă educatieCurtea Supremă de Justiție a statului New Hampshire examinează decizia unei instanțe inferioare, conform deciziei căreia o fată, care a primit educației acasă, urmează să fie impusă să frecventeze o școală publică din motiv că „ar fi extrem de credincioasă”. Instanța a recunoscut că părinții au oferit o educație aleasă fetei, că aceasta este sociabilă, însă este „prea viguroasă în apărarea creștinismului”, comunică World News Daily.

„Alegerea educației pentru copil este dreptul fundamental al părinților”, a declarat John Antony Simmons, avocatul părinților din partea Alliance Defense Fund.  „Instanța nu are dreptul să impună copilului frecventarea unei școli publice doar pentru că consideră că viziunile sale religioase ar trebui schimbate, iar instanța inferioară a făcut anume acest lucru”, afirmă juristul.

Numele copilului nu se comunică, însă se cunoaște că „problema” educației fetei a intrat în vizorul autorităților când aceasta avea vârsta de 10 ani. Părinții săi au devorțat chiar în anul în care s-a născut. A beneficiat de educație la domiciliu, în conformitate cu textele impuse de standardul de stat. Ea frecventa ore suplementare la școală și se ocupa cu sportul împreună cu ceilalți elevi.

Totuși, în urma testelor, dirigintele său a ajuns la concluzia că „fata este peste măsură de religioasă” și că are nevoie să frecventeze școala publică „unde ar putea face cunoștință cu alte puncte de vedere și să-și formeze o viziune critică asupra creștinismului”.

„Credința fetei este cauzată de faptul că ea nu a avut posibilitate să cunoască alte puncte de vedere”, a declarat el. La protestele mamei, dirigintele a răspuns prompt: „dacă am decis că fata trebuie să frecventeze școala, va fi așa cum am spus”.

Iată cum a comentat Antony Simmons acest proces: „Este un precedent foarte periculos. Dacă un judecător poate impune copilului să frecventeze școala publică doar pentru că este credincios, atunci el va putea să-i impună frecventarea unui seminar unde i s-ar impune o altă religie, o viziune atee sau altceva”.

Notă: În SUA, părinții au dreptul să aleagă metoda de educare a copiilor: frecventarea școlilor publice și instruirea la domiciliu (homeless education)

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer