ncepnd de astzi, membrii AVMR intr n greva foamei pe temen nelimitat, pe terenul din fața Teatrului Național din București

Doar doi mineri au fost gsiți vinovați…

Dup 21 de ani de la evenimentele sngeroase petrecute ntre 13-15 iunie 1990, n Piața Universitții, Asociația Victimelor Mineriadelor și caut nc dreptatea n instanț. Președintele acesteia, Viorel Ene, a declarat pentru ziarul “Puterea”, c, din punctul lor de vedere, pentru acțiunile represive de atunci, soluțiile de nencepere a urmririi penale date pn acum n acest dosar și „splarea” criminalilor se fac vinovați: Ion Iliescu, Petre Roman, Emil Constantinescu, Dan Voinea, Traian Bsescu și Laura Codruța Kovesi. Totodat, la nceputul acestei sptmni, n prima zi lucrtoare, Asociația va depune la Parchetul General, militar și civil o cerere de redeschidere a dosarului mineriadei din iunie 1990, conform plngerii penale formulate n 18.02.1997, ale crei principale capete de acuzare sunt: genocid și rele tratamente aplicate victimelor mineriadei, fapte care, conform Codului penal sunt imprescriptibile. Avocații prții vtmate spun c n privința msurilor luate de autoritțile de la acea vreme se ntrunesc elementele constitutive ale genocidului, ntruct, odat cu declanșarea violențelor de atunci, a avut loc și un pogrom mpotriva țiganilor, care erau prinși și btuți, deși nu se aflau n zona conflictului, ci n cartiere, fiind vorba de acțiuni ndreptate mpotriva unei comunitți și chiar de incitare la rzboi civil. Membrii AVMR mai sunt nemulțumiți pentru faptul c, n cele peste dou decenii scurse de la mineriada din 13-15 iunie, nu au fost trași la rspundere dect doi mineri și doi ofițeri de la „doi și-un sfert”, care ar fi substituit 70.000 de dolari din locuința lui Ion Rațiu și maistrul miner Domokos, cel care a vrut s-i taie capul lui Marian Munteanu.

Crucea comemorativ a mineriadei a fost dosit de ctre Primrie

Pn la ora actual, pentru morții și rniții de atunci, nu a fost nimeni tras la rspundere. ncepnd de astzi, 13 iunie, pe termen nelimitat, membrii AVMR vor intra n greva foamei pe terenul din fața Teatrului Național, pn cnd instanța de judecat va proceda la redeschiderea dosarul mineriadei din 13-15 iunie 1990. „O alt nemulțumire a noastr este mutarea crucii de marmur, comemorativ, «In memoriam 1990», de ctre Primrie, pentru c «nu ddea bine» n fața monumentului cu personajele lui Caragiale din fața Teatrului National. Monumentul a fost așezat fr fundație, ntre niște boscheți, ntr-un loc mai puțin vizibil și cel mai probabil va cdea sau va intra n pmnt. n locul lui a aprut o alt cruce, asemntoare celor din cimitir, dedicat lui Cristian Pațurc și care nu și are locul aici,” spune Viorel Ene.

CategoryCauze Naţionale

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer