basescu voronin 300x300 Băsescu, mai rău ca Voronin opinii si analizeSă ne mutăm cu toții în Basarabia, să culegem struguri și pere și să cântăm bailahiii, bailaheeee. Nu de alta, dar în ultimii ani președintele Băsescu a părut mai preocupat de soarta românilor din Basarabia decât a celor din România. Probabil că în mintea sa odihnită, Traian Băsescu s-a și văzut deja ca Băsescu Întregitorul, cel care a reușit să unească cele două țări românești, peste dorința rușilor și cu o tenacitate pe care numai el o putea dezvolta. Singura diferență e că politica externă nu se face în birturi, ca cea internă și în zona externelor președintele nostru nu are nicio influență, ba din contră: este ignorat și i se dă cu tifla exact ca unui președinte de țară africană. De ce afirm toate aceste lucruri legate de Basarabia? Nu dintr-o lipsă de patriotism, ci din cauza faptului că în timp ce toate gardurile țării sunt pline de abțibilde cu “Basarabia Pământ Românesc”, România mai are doar un pas de făcut către dictatură și către dezmembrarea teritorială.

Cred că nu mai e un secret pentru nimeni faptul că revoltele de la Chișinău din aprilie 2009 au fost catalogate de Rusia ca o lovitură de stat făcută cu sprijinul României. Și mi se părea și normal să fie așa. Însă, în timp ce parlamentul moldovean a fost vandalizat de către tinerii basarabeni anticomuniști, la București nu se lasă loc de niciun protest. Mai mult, când polițiștii cu salariile reduse au curajul să îl înfrunte pe Băsescu chiar la Cotroceni și să îl cheme afară ca pe o “javră ordinară”, Băsescu cheamă jandarmeria să facă ordine, cere demisia ministrului de interne și convoacă CSAT-ul. Nu există, până la urmă, nicio diferență între Voronin și Băsescu. Amândoi sunt produsul școlii de securiști comuniști, amândoi au pretenții de dictatori. Să nu uităm însă că Băsescu a câștigat al doilea mandat de președinte cu voturile diasporei și mai ales ale românilor din Basarabia. Nu pot să îmi închipui cum s-au călcat în anul 2009 agenții serviciilor externe românești pe bombeuri la Chișinău, făcând lobby pe lângă grupurile de influență din Republica Moldova. Oare câți bani au fost băgați în primarul anticomunist al Chișinăului Dorin Chirtoacă sau în președintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, care a părut să stea mai mult în România decât în țara pe care o conduce, participând la discuții cu studenții din România și la diferite dineuri cu președintele României, vorbind despre Unire și alte lucruri înălțătoare. Singura verigă lipsă în planul măreț al lui Băsescu a fost Mama Rusie. Dovadă și rezultatul referendumului din Moldova, pentru alegerea directă a președintelui, la care au participat doar 20% din cetățenii Rep. Moldova, Ghimpu fiind nevoit să dizolve parlamentul și să organizeze din nou alegeri. Alegeri la care, am o presimțire, vor câștiga din nou comuniștii. Și asta “doar” pentru că embargoul pus exporturilor moldovenești, care majoritatea se îndreptau către Rusia, îi arde pe moldoveni la buzunar.

Între timp, Băsescu pare să se poarte cu românii din România mai rău decât Ceaușescu. Furtul instituționalizat al guvernului Boc, care strigă “criză!” și o și implementează, va duce la o iarnă foarte grea pentru români. Exodul românilor apți de muncă, susținut de Băsescu cu un rânjet batjocoritor, va găsi România anului 2011 aproape de extincție. Și, nu în ultimul rând, subminarea siguranței naționale de către același Băsescu, prin susținerea UDMR și a lui Tokes Laszlo, dar și prin subfinanțarea instituțiilor statului și învrăjbirea organismelor care ar trebui să păstreze ordinea socială, va duce în următorii ani la transformarea României într-o țară mult prea slabă să facă față unor atacuri din exterior, fie ele economice, politice sau cu pretenții de revanșă teritorială. Chiar zilele trecute europarlamentarul Tokes, pus în funcția de vicepreședinte al PE de către Băsescu și PD-L, a susținut dezinvolt la Oradea o campanie ilegală a iredentiștilor imberbi de la EMI de montare de plăcuțe bilingve, vandalizând imobilele publice și private ale orașului. Nici măcar o amendă nu a primit, autoritățile locale fiind prea timorate pentru a lua vreo măsură.

În acest moment, cel mai mare pericol pentru România și români este Traian Băsescu. Mă îndoiesc că CSAT-ul va avea curajul să constate acest lucru. Ne va trimite iar pe piste false: presa ca pericol de stat, mogulii și polițiștii care “nu răspund la comenzi”. Revenind la Basarabia, campania unionistă a lui Băsescu a fost sortită eșecului, însă o lecție tot am învățat. Ce s-a întâmplat acolo în aprilie 2009 nu se va putea întâmpla în România, pentru că paranoia și dorința de putere a lui Băsescu, care nu mai e dorit de nimeni, este chiar mai mare decât cea a lui Voronin. Bătrânul comunist rus a făcut un pas în spate atunci, Băsescu este în stare să pună jandarmii să tragă în poliție și apoi să plece cu elicopterul către vilele sale din Franța, cumpărate din banii publici furați în ultimii 6 ani. Cândva, poate, istoria va consemna această perioadă ca una de dictatură. Acum însă, cu ochii în televizor și citind o presă prea slabă ca să facă diferența, nu sesizăm ultimele suflări ale României democratice.

George Bara

sursa: NapocaNews

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer