Vimana este o mașină zburătoare din mitologie ce apare descrisă în poemele sanscrite. În cărțile lui Srila Prabhupada ele sunt menționate ca fiind “avioane” sau “avioane spirituale”.

În UFOlogie

Unii entuziaști moderni ai OZN-urilor au indicat vimanele ca dovadă a existenței în trecutul îndepărtat a civilizațiilor avansate din punct de vedere tehnologic sau ca sprijin pentru teoria paleoastonautică. Alții au legat mașinile zburătoare de legenda celor nouă oameni necunoscuți.
Entuziasmul pentru “OZN-urile vedice” pare să-și aibă originea odată cu publicarea în 1973 a Vaimanika Shastra, un așa zis text străvechi despre aeronautică, recepționat prin tehnica vederii la distanță în perioada 1918-1923.

Shastra Vaimanika este un text sanscrit de la inceputul secolului 20 despre aeronautice, pretins a fi obtinut prin canalizare mentala, despre constructia vimānas, “carele zeilor”.

Existenta textului a fost descoperita in 1952 de catre G.R. Josyer, conform caruia, acesta se datoreaza unui Pandit Subbaray Shastry, care l-a dictat in 1918-1923. O traducere in hindi a fost publicata in 1959, textul sanscrit cu o traducere in engleza in 1973. Are 3000 de shlokas (versete) in 8 capitole si a fost atribuit de catre Shastry lui Maharishi Bharadvaja, (unul dintre cei sapte mari sfinti hindusi), ceea ce o face de pretinsa origine “antica”, si prin urmare are o anumita notabilitate in teoriile astronautice antice.

Un studiu realizat de ingineria mecanica si aeronautica de la Institutul Indian de Stiinte Bangalore in 1974 a concluzionat ca aeronava descrisa in text a fost „poveste nascocita” si ca autorul a dat dovada de totala lipsa de cunostinta despre aeronautice.

Un simpozion pe tema “Știință și tehnologie în India antică” a fost organizat în decembrie 1990 la Institutul de Știință și Tehnologie Birla din Hyderabad, India. Au fost discutate multe subiecte despre aeronautica antică indiană. Vaimanika Prakaranam din Vimana Vignana se ocupa de intrumente ca Guha Garbha Darsha Yantra ce putea localiza obiecte ascunse subpământ direct din aeronavă. Un semiconductor de ferită numit Chumbaka emitea semnale de microunde și detecta obiectele ascunse.
Ufologul italian, Roberto Pinotti, a prezentat o lucrare pe tema Aeronautică în India antică la Conferința Mondială a Spațiului organizată în Bangalore. El le-a spus celor prezenți la conferință că acele aeronave sunt similare cu aeroplanele moderne cu reacție. El a fost de acord că acestea au cel mai complex și sofisticat design. Ații precum Dileep Kumar Kanjilal în lucrarea Vimana in Ancient India: Aeroplanes Or Flying Machines in Ancient India (n.t.: Vimana în India antică: aeroplane sau mașini zburătoare în India antică) (1985) prefera propulsia cu ioni.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer