Fetițe de un an din India sunt obligate să sufere operații de schimbare de sex de către părinții disperați să aibă un fiu. Chirurgii din orașul Indore, situat în vestul țării, au fost luați în vizor pentru “convertirea” a sute de fete pe an, care sunt ulterior “îndopate” cu medicamente hormonale, precizează Daily Mail. Potrivit sursei citate, șapte experți în genitoplastie din Indore s-au lăudat că fiecare ar fi transformat între 200 și 300 de fete în “băieți” până acum, doar una fiind mai mare de 14 ani, vârsta legală de consimțământ pentru o astfel de operație. Costurile intervenției sunt relativ mici, de circa 2.000 de lire (2.250 de euro). În urma revoltelor de pe rețelele de socializare, autoritățile indiene s-au sesizat. Comisia Națională pentru Protejarea Drepturilor Copilului a anunțat ieri, 27 iunie, că a cerut guvernului de stat indian să investigheze medicii și spitalele incriminate de către un ziar indian. În condițiile în care nu există legi pentru a proteja drepturile copiilor atât de mici, practica ar putea avea ramificații sociale mai mari, spun experții medico-legali.

Publicația “Hindustan Times” a deconspirat aceste abuzuri care se desfășoară în urbea care numără peste un milion jumătate de locuitori. “Un trend șocant, fără precedent, rezultat din fetișul de a avea un fiu, se dezvoltă în binecunoscutele clinici și spitale conservatoare din Indore pe copii între unu și cinci ani. Procesul de transformare a unei fetițe într-un băiețel se numește genitoplastie (n.r.: procedura presupune “construirea” de către doctori a unui penis folosind țesut din organele feminine, copilului fiindu-i ulterior administrate medicamente hormonale) “, au scris jurnaliștii indieni. Părinții bogați din Delhi și Mumbai par a se înghesui în orașul indian pentru a-și “corecta” chirurgical fetele, deși specialiștii îi avertizează că băieții “convertiți” vor fi infertili. “Chirurgia poate avea efecte profunde pe termen lung asupra individului, care ar putea să nu accepte sexul ales de părinți și doctori înainte de vârsta acordului”, a afirmat Suchitra Inamdar, consilier din Mumbai.

Abuzurile realizate asupra fetițelor din țara asiatică par a fi “motivate” de normele tradiționale. În societatea indiană, fiii, percepuți drept viitori moștenitori ai familiei, sunt preferați fiicelor. Acestea din urmă sunt văzute drept o povară grea pentru măritiș. În plus, testele pentru determinarea sexului din timpul sarcinii sunt ilegale în statul indian. Măsura a fost luată de guvern pentru a încerca prevenirea avortării fetușilor feminini, o practică tot mai răspândită în rândul femeilor, deși în unele zone raportul dintre cele două sexe arată un decalaj evident. De exemplu , în unele state precum Punjab, raportul între femei și bărbați este de șapte la zece.

Reacții dure pe rețelele de socializare

Știrile despre abuzul scăpat de sub control al intervenției chirurgicale desfășurate în Indore, folosită în mod normal pentru corectarea anormalităților genitale la pacienții adulți, au condus la reacții violente pe Twitter și pe alte site-uri de social networking duminică, 26 iunie. “Șocant! Nu doar că oamenii omoară fete nenăscute, ci transformă fete în băieți prin genitoplastie”, a scris pe contul ei de Twitter scriitoarea și feminista Taslima Nasreen, aflată în fruntea revoltei. Femeia a propus și metode de sancționare a celor care efectuează astfel de tipuri de proceduri. “Medicii care practică în mod ilegal feticidul feminin și genitoplastia ar trebui să primească închisoare pe viață”, a adăugat protestatara.

Realitatea e cusută cu ață albă: pacientele sunt etichetate ca fiind hermafrodite

Doctorii din Indore au susținut că operațiile au fost realizate pe copii ale căror organe interne nu corespundeau celor externe – cel mai adesea, fete născute cu anumite organe interne masculine. India nu are un sistem pentru a monitoriza aceste afirmații. “Când copilul crește, el sau ea va fi confuz în privința genului căruia îi aparține. Această operație îl poate preveni pe copil de la a avea sindromul determinării sexuale și alte probleme psihologice”, spune Dr. Milind Joshi, un chirurg pediatric care realizează procedura. “Cred că copilul meu nu va fi confuz în legătură cu sexul său atunci când va crește și va putea trăi o viață normală, fiindcă nu va avea amintiri legate de operație”, a declarat pentru “Hindustan Times” un părinte al cărui copil a suferit o astfel de intervenție la doi ani. În plus, legislația în vigoare nu le dă de furcă părinților care apelează la o astfel de operație pentru copiii lor. “În India, nu este nicio problemă în a realiza astfel de intervenții, fiindcă nu este necesar decât acordul părinților”, a afirmat un alt specialist indian. În această țară, minorii care nu au încă 14 ani nu pot lua decizii în ceea ce-i privește. Aceasta ridică multe întrebări legate de drepturile acestor copii, care ar putea crește considerând că ar fi vrut să fie așa cum s-au născut, și nu corectați chirurgical. În aceste condiții, cei care militează împotriva efectuării unor astfel de intervenții cred că Ministerul Sănătății și Consiliul Medical din India ar trebui să analizeze problema și să stopeze astfel de practici.

Sursa: Gândul

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer