Mi-am amintit astzi de cele dinti texte yoghine pe care le-am asimilat n adolescența mea, de impactul puternic pe care l-au avut asupra mea aceste texte. Este vorba de un gen de ABC din tradiția budhist tibetan, pe care copii primiți n mnstiri le nvaț pe de rost (ca de altfel toate textele pe care le studiaz), meditnd asupra lor.

Sunt nvțturi care, dac sunt aprofundate, schimb perspectiva asupra vieții și ndreapt aspirantul s pșeasc pe calea Eliberrii din ciclul devenirii (Samsara).

Voi prezenta zilnic cte un set de astfel de nvțturi, pe de-o parte pentru c mi face plcere s le reiau, s meditez din nou asupra nțelesului lor adnc, pe de alt parte pentru c aș vrea c toți oamenii s beneficieze de aceste nestemate ale nțelepciunii tibetane.

Traducerea pe care o prezint aparține școlii de yoga MISA, fiind disponibil n principal n cursurile de yoga ale acestei școli. Chiar dac pe alocuri nu sunt pe deplin de acord cu traducerea și adaptarea textului, aceste mici amnunte nu știrbesc cu nimic frumusețea și adevrul acestor percepte ale nțelepciunii eterne.


CELE 10 CAUZE PRINCIPALE ALE REGRETULUI

1) Pentru fiina uman care deja a obinut un corp fizic liber, vital i armonios – care, dup cum se tie, este un lucru foarte dificil de obinut – risipirea n zadar a acestei viei ar fi o cauz de regret.

2) Pentru fiina uman care deja a obinut prin efort perseverent acest corp fizic liber, vital, armonios i pur, ar fi o cauz de regret ca ea s moar ntocmai ca un om care nu s-a angrenat practic absolut deloc pe calea spiritual i care s-a complcut s se lase asaltat zi de zi de grijile lumeti.

3) Aceast via plin de agitaie n KALI YUGA (Epoca ntunericului spiritual) este cel mai adesea att de scurt i de nesigur nct urmrirea cu ncpnare NUMAI a unor scopuri i cutri lumeti ar putea fi o cauz de regret.

4) Propriul nostru spirit divin (Sinele Suprem -ATMAN) fiind de natur necreat (DHARMA-KAYA), ar fi ocauz de regret s nu-l revelm ct mai repede n fiina noastr, rmnnd mai departe prad vltorii iluziilor acestei lumi.

5) Maestrul spiritual (GURU), fiind unicul nostru ghid pe Calea care duce la eliberarea spiritual, desprirea noastr de el nainte de a fi atins cu adevrat iluminarea divin ar fi o cauz de regret.

6) Credina ferm i de nezdruncinat n Dumnezeu i respectarea neabtut a legmntului de a rmne mai departe pe o cale spiritual autentic, fiind singurele mijloace prin care putem atinge rapid eliberareaspiritual, ar fi o cauz de regret dac ne-am lsa mereu s fim prad forei necontrolate a pasiunilor.

7) nelepciunea Perfect poate fi revelat n interiorul fiinei noastre numai prin modelul i graia maestrului spiritual; tocmai de aceea ar fi o cauz de regret dac, n loc s descoperim n noi nelepciunea perfect, ne-am risipi ntreaga via n jungla efemer a preocuprilor lumeti (mondenitii).

8) A vinde sau a precupei ntocmai ca pe o marf Sublima nvtur divin a nelepilor ar fi o cauz deregret.

9) tiut fiind faptul c aproape toate fiinele umane au fost mcar o dat (n nenumratele noastre rencarnri) sau deja sunt prinii notrii plini de iubire, ar fi o cauz de regret dac am manifesta acum aversiune fa de ele sau dac am face s sufere sau am abandona fie chiar i una singur dintre ele.

10) Floarea minunat a tinereii fiind pentru noi perioada cea rnai bun n care corpul nostru fizic i mintease dezvolta foarte repede i armonios, ar fi o cauz de regret s o lsm s se vetejeasc n timp ce noine complacem ntr-o stare de indiferen larvar.

Acestea suntcele zececauze de regret. (Din Preceptele esenialeale nelepciunii, cartea nti, „Calea suprem a discipolilor aa cum este oglindit ea n preceptele maetrilor spirituali.”)

CategoryUncategorized

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer