TEXT: CHRIS O’NEILL

3_DrB.jpgStanislaw Burzynski

Niște oameni de știință canadieni sunt foarte supărați pentru că au vindecat cancerul și nimănui nu pare să-i pese . Nimic nou sub soare. În ultimii 30 de ani, un tip pe nume Stanislaw Burzynski a tot vindecat oameni de cancer. Este uimitor, dar Burzynski nu este vreun escroc dus cu pluta care trăiește prin Amazon și vindecă oameni cu scula, este un medic obișnuit care conduce propria lui clinică de cercetare în Texas.

Tehnicile lui non-toxice le fac pe cele folosite în mod curent pentru tratament – cum ar fi iradierea până la moarte – să pară la fel de preistorice ca tratamentul cu electroșocuri sau lipitori. Iar studiile oficiale arată că tratamentul său este de 3000 de ori mai eficient decât chemoterapia în tratarea și vindecarea cancerului. Cu toate astea, Burzynski a întâmpinat o grămadă de dificulăți în a oferi lumii descoperirea sa – “antineplastonii”, o metodă de terapie care vizează direct genele.

Cum nu și-a vândut leacul revoluționar vreuneia din comapaniile farmaceutice care domină piața, a descoperit că guvernul și alte instituții independente nu prea sunt dispuse să îl ajute – mai mult, l-au dat în judecată în repetate rânduri, de fiecare dată fără succes.

N-am reușit să dau de Stanislaw Burzynski, așa că am vorbit cu Eric Merola, care a regizat de curând Burzynsky: the Movie , un documentar gen teoria consipirației care a avut de câștigat în credibilitate din faptul că medicamentul lui Burzynsky nu a ieșit pe piață. Am stat de vorbă cu regizorul filmului, dar voi continua să încerc să dau și de bossul Burzynski.

246Eric Merola

VICE: Salut Eric. Îmi poți explica ce e așa de special la ce face Burzynski?
ERIC MEROLA: Nu e neapărat faptul că tratamentul lui e neortodox. Clinica lui e la fel ca oricare alta; are mai mulți oncologi, mulți medici cu doctorat și umează aceleași proceduri ca toți ceilalți cercetători. Special este medicamentul, un produs farmacologic ca niciun altul de pe piață.

Este primul om de știință din lumea noastră modernă care a făcut o descoperire medicală autentică, a patentat-o, a trecut-o singur prin testele clinice și a obținut aprobarea ei fără ajutorul PhRMA [organizația care reprezintă principalele companii farmaceutice].

De ce i-au făcut autoritățile probleme?
E o poveste lungă… A început să trateze pacienți în 1977 și a primit granturi de la Institutul Național pentru Cercetarea Cancerului. Compania pentru care lucra a vrut să vândă proiectul uneia mai mari, așa cum se întâmplă de obicei. Dar el se temea că va pierde controlul asupra lui și va rămâne un simplu inventator.

Cu toții știm că ar trebui să urâm GlaxoSmithKline, dar are într-adevăr de gând industria farmaceutică să oprească un medicament să iasă pe piață?
În 1992, relația din PhRMA și instituția care o controlează, FDA, a devenit mai clară atunci când PhRMA a făcut lobby pe lângă Congress pentru a impune “taxe de utilizator” FDA-ului, cu scopul de a accelera procesul de aprobare a unui medicament nou.

Deci PhRMA chiar a cerut să fie taxată? De ce?
Da, plătesc 1.4 milioane de dolari în taxe pentru fiecare medicament care este trimis instituției care reglementează aprobarea. Au trecut-o la vedere pe ștatul de plată al oamenilor pe care încearcă să îi vindece. Eu încerc să nu trag concluzii pripite în film, dar dacă mă întrebi care e părerea mea, dacă PhRMA poate plăti FDA pentru a grăbi procesul de aprobare a unor medicamente, atunci poate că asta încetinește procesul de aprobare a altora.

Clar.
Atunci când a apărut Stanislaw Burzynski, ne-am putea imagina că cei din consiliul de conducere al PhRMA s-au gândit: “Mâncați-aș! E prima dată când nu e vorba de un medicament pentru care avem noi drepturile de proprietate și dacă e aprobat pentru comercializare un singur om va pune mâna pe o mare parte din piața de tratare a cancerului”.

32Burzynski: the Movie

Da, se poate să fie așa. Prima mea reacție atunci când am auzit de treaba asta a fost: prostii, dacă ar fi vreun pic de adevăr în chestia asta am fi aflat și noi deja, iar cineva ar face o grămadă de bani din leacul cancerului.
Da, sunt perfect de acord. Ce spui e foarte logic. Așa cum se vede și în film, o firmă italiană și una japoneză au fost interesate de un parteneriat cu Burzynski într-una din fazele inițiale, atunci când FDA-ul făcea controale prin birouri, iar între ei și Burzynski era multă tensiune. Mai târziu am văzut scrisorile de intenție și scrisorile în care companiile îi declinau oferta spunând că “nu putem convinge FDA-ul să coopereze, așa că n-o să mai pierdem timpul cu treaba asta ”.

Deci se pare c ă a existat un fel de conspirație a PhRMA? Anume că au încercat să perpetueze afacerea cu chemoterapie în mod inutil, doar pentru că e mai profitabilă pentru ei?
Dacă vezi filmul Who Killed The Electric Car? din 2003, arată cum mașinile electrice au fost eliminate de pe străzi, cum oamenilor nu li s-a permis să își reînnoiască leasingul, iar unele mașini au fost chiar strivite și aruncate la o groapă de gunoi înainte să poată fi măcar vândute. E fascinant. În opinia mea, este încă un caz în care o industrie încearcă să se mențină în viață și nu mi se pare că e mare diferență față de industria farmaceutică. Mulți oameni presupun automat că industria medicală este imună la tactici subterane pentru că afectează în mod direct viețile oamenilor, dar e o industrie ca oricare alta.

Ai întâlnit vreodată rezistență când ai încercat să distribui filmul?
Absolut. Am făcut circuitul de festivaluri în speranța că voi atrage atenția și cineva mă va ajuta. Dar toată lumea m-a refuzat cu excepția MSNBC – o rețea de știri importantă cu mulți bani din publicitate. S-au interesat de versiunea noastră de o oră pentru televiziune. Discuțiile s-au purtat timp de un an, dar departamentul pentru documentare a spus în cele din urmă că nu poate face proiectul ăsta. Nu voi uita niciodat cuvintele lor: “Acesta e cel mai obscen gest pe care l-am putea face vreodată la adresa companiilor farmaceutice care-și fac reclamă la noi ”. Haha!

Au fost vreodat ă pacie nții pe care i-ai întâlnit în film încurajați să treacă cu vederea tratamentul lui Burzysnki?
Da, un lucru care a reieșit clar e stigma asociată cu faptul de a merge la Burzynski din capul locului. Toată lumea le-a spus că ar fi o nebunie să aibă încredere în ciudatul ăsta.

Așa că cei mai mulți doctori nu sunt prea dispuși să-i îndrepte pe oameni spre Burzysnki?
E foarte important să îți dai seama de faptul că toată lumea care e diagnosticată cu cancer primește acest diagnostic de la o terță parte, iar dacă aceștia cred că te vor pierde ca pacient în favoarea lui Burzynsky, pierd și 200-300 de mii de dolari pe care i-ar câștiga din tratarea ta. Devine foarte problematic.

Înseamnă tratamentul ăsta minune că ne putem apuca toți de fumat din nou?
Și Burzynski ar recunoaște că nu e vorba de un tratament minune. Dar e foarte imporant pentru pacienții cu cancer să nu asculte orbește sfaturile medicilor. Este o industrie ca oricare alta. Nu e vorba de faptul că doctorii ar fi oameni răi, dar mai ales în cazul cancerului, există o educație foarte strictă. Există o grămadă de tipi care au cunoștințe învechite. Dacă vreți sfatul meu, mergeți la un doctor mai tânăr.
Sursa: viceland.com

Burzynski: Cancer Is Serious Business from BurzynskiMovie on Vimeo.

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer

                

Shares