Centrul Internațional Antidrog și pentru Drepturile Omului protestează contra deciziei autorităților de a permite comercializarea berii cu cânepă.

“Privim cu surprindere decizia autoritatilor  de a aproba, comercializarea în Romania a berii cu marijuana. Pentru inceput, băutura se va vinde în barurile din Galați, oraș unde întâmplator sau nu au apărut pentru prima datășsi magazinele de etnobotanice. Licoarea, produsa în Cehia, are esență de cânepă, plantă înrudită cu marijuana. Berea a primit, în urmă cu câteva luni, avizul pentru a fi consumată în țara noastră.

Din cânepă se realizează marijuana, un drog interzis în România, care conține 3% THC (tetrahydrocannabinol), o substanță halucinogenă. Autoritățile europene au decis însă că berea cu marijuana poate fi comercializată, deoarece cânepa industrială folosită pentru aromă conține doar 0,3% THC. Cu toate acestea, înainte ca băutura produsă în Cehia să intre pe piața din România, i s-au făcut mai multe teste.

“Inițial berea a fost luată în colimator la Vamă. Am cerut colegilor de la Poliție să analizeze băutura pentru a ști dacă legal avem voie să îi permitem intrarea în țară și analizele au arătat că este în ordine”, a precizat Sorin Niță, purtătorul de cuvânt al Direcției Regionale de Accize și Operațiuni Vamale Galați. La Galați, primul oraș unde s-a pus în vânzare, berea costă 13 lei.

Băutura este legală (așa a început și istoria etnobotanicelor legal) pentru că are un procentaj de zece ori mai mic de substanțe halucinogene (0,3%) decât marijuana (3%) în acest moment. Ținând cont că autoritățile romane n-au reacționat când etnobotanicele au invadat România, la început cu ciuperci halucinogene și ulterior timp de 24 de luni cu droguri de sinteză de tip amfetamină și metanfetamine, aflate pe piață și în acest moment printr-un fenomen scăpat de sub control, nu putem să nu ne întrebăm, cum vor verifica autoritățile romane compoziția de halucinogene și concentrația de cânepă în timp când nu au reușit cu etnobotanicele ?”, se întreabă reprezentanții Centrul Internațional Antidrog și pentru Drepturile Omului.

Sursa: Realitatea

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer

                

Shares