Centrul Internaional Antidrog i pentru Drepturile Omului protesteaz contra deciziei autoritilor de a permite comercializarea berii cu cnep.

“Privim cu surprindere decizia autoritatilor de a aproba, comercializarea n Romania a berii cu marijuana. Pentru inceput, butura se va vinde n barurile din Galai, ora unde ntmplator sau nu au aprut pentru prima datsi magazinele de etnobotanice. Licoarea, produsa n Cehia, are esen de cnep, plant nrudit cu marijuana. Berea a primit, n urm cu cteva luni, avizul pentru a fi consumat n ara noastr.

Din cnep se realizeaz marijuana, un drog interzis n Romnia, care conine 3% THC (tetrahydrocannabinol), o substan halucinogen. Autoritile europene au decis ns c berea cu marijuana poate fi comercializat, deoarece cnepa industrial folosit pentru arom conine doar 0,3% THC. Cu toate acestea, nainte ca butura produs n Cehia s intre pe piaa din Romnia, i s-au fcut mai multe teste.

“Iniial berea a fost luat n colimator la Vam. Am cerut colegilor de la Poliie s analizeze butura pentru a ti dac legal avem voie s i permitem intrarea n ar i analizele au artat c este n ordine”, a precizat Sorin Ni, purttorul de cuvnt al Direciei Regionale de Accize i Operaiuni Vamale Galai. La Galai, primul ora unde s-a pus n vnzare, berea cost 13 lei.

Butura este legal (aa a nceput i istoria etnobotanicelor legal) pentru c are un procentaj de zece ori mai mic de substane halucinogene (0,3%) dect marijuana (3%) n acest moment. innd cont c autoritile romane n-au reacionat cnd etnobotanicele au invadat Romnia, la nceput cu ciuperci halucinogene i ulterior timp de 24 de luni cu droguri de sintez de tip amfetamin i metanfetamine, aflate pe pia i n acest moment printr-un fenomen scpat de sub control, nu putem s nu ne ntrebm, cum vor verifica autoritile romane compoziia de halucinogene i concentraia de cnep n timp cnd nu au reuit cu etnobotanicele ?”, se ntreab reprezentanii Centrul Internaional Antidrog i pentru Drepturile Omului.

Sursa: Realitatea

S-ar putea să-ţi placă şi aceste articole
Latest Posts from Blogul lui Mihai Rapcea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *