Cadavre deschumate de autoritile romne n vara lui 1942 din ograda fostului sediu al NKVD

La Chiinu, Tiraspol, Soroca sau Cahul, „eliberatorii” roii au executat mii de moldoveni, pe care i-au aruncat n gropi comune, turnnd var peste cadavre.

Pentru a se menine la putere, regimul comunist din URSS a folosit toat „experiena” acumulat de omenire de manipulare, falsificare, intimidare etc. Cnd msurile „panice” nu aveau efect, sovieticii rezolvau simplu problema: oamenii incomozi regimului erau lichidai, cu un glonte n cap.

Din 25 octombrie 1917 (puciul militar bolevic) organele de represiune ale regimului comunist sovietic au acumulat „experien”, aa nct, ctre apogeul Marii Terori din 1937-1938, NKVD-ul avea un bogat arsenal de metode de execuii. Pedeapsa capital era dictat nu de instane, ci de OGPU (Direcia Politic Unificat de Stat), NKVD, Troika special, Consftuirea special, Tribunalele militare, alte organe de represiune sovietice. Odat cu „eliberarea” din 28 iunie 1940, practica asasinatelor n mas a revenit n Basarabia, fiind aplicat i dup 23 august 1944.

CI AU FOST ASASINAI

Cu referire la teritoriul actualei Republici Moldova, pn acum au fost identificare 100 din cele 113 procese-verbale ale Troiki speciale a NKVD din RASS Moldoveneasc, „instan” care, n anii 1937-1938, a „judecat” ca pe „dumani ai poporului” 4.762 de persoane din stnga Nistrului, dintre care 3.497 au fost condamnate la mpucare (74% din totalul celor judecai – cea mai mare cot din URSS).

Foto: Cadavru unei victime deschumate de autoritile romne n vara lui 1942 din ograda fostului sediu al NKVD/ Cartea “Basarabia dezrobit”, 1942

Compus din trei persoane (de unde i denumirea – „troika”): comisarul poporului pentru afacerile interne, secretarul comitetului regional de partid (bolevic) din RASSM i procurorul general al RASSM, Troika special a fcut exces de zel la mai multe edine. Astfel, la ntrunirea din 15 septembrie 1937, toate cele 59 de persoane judecate au fost condamnate la mpucare, la edina din 25 octombrie acelai an s-a decis executarea a 63 de inculpai din totalul de 63. Au fost condamnai la moarte toi cei judecai i la alte edine: la 14 noiembrie – 65, la 20 noiembrie – 85, la 23 noiembrie – 51, la 25 noiembrie 1937 – 66 de oameni. Troika „a btut recordul” la edinele din 11 martie i 22 aprilie 1938, cnd toate cele 147 i, respectiv, 230 de persoane judecate au fost condamnate la mpucare.

Nu rmnea n urm nici Consftuirea special, unde totul decideau comisarul poporului pentru afaceri interne, Nicolai Ejov, i procurorul URSS, Andrei Vinski. Prin cele 51 de procese-verbale descoperite n arhiva Securitii (33 din 1937 i 18 din 1938) pronunate n dosare referitoare la RASSM, Consftuirea special a condamnat la moarte prin mpucare 1.389 de oameni din totalul celor 2.185 judecai. Cei mai muli oameni odat au fost trimii n faa plutonului de execuie la 8 octombrie 1937 – 125 din cei 139 judecai. Anume Consftuirea special i-a condamnat la moarte pe liderii de partid i de stat ai RASSM: Badeev, Krivorukov, Stari-Borisov, Antoseac.

EXECUTAI NOAPTEA

Sentinele de mpucare erau executate, de obicei, la locul pronunrii. n cazul RASSM au fost excepii. Astfel, pn n 1940, sentinele date de Troika special a NKVD i Consftuirea special a URSS au fost executate n dou locuri: la Tiraspol i Balta. De exemplu, n urma primei sentine pronunate de Troika, din 10 august, (prin care 26 din cei 39 de oameni judecai au fost condamnai la mpucare), 12 persoane au fost executate la Tiraspol, trei zile mai trziu, la 13 septembrie, la ora dou noaptea. Ceilali 14 condamnai au fost ucii la 25 septembrie, tot la Tiraspol, la ora unu noaptea.

Din motive necunoscute sentin n privina a cinci persoane condamnate de Troika la mpucare la edina din 11 august 1937 a fost executat la Balta, la 19 august. De data aceasta n Actul de execuie s-a specificat cu exactitate ora: primul condamnat a fost mpucat la ora 00.45, al doilea – la ora 01.05, al treilea – la 01.40, al patrulea – la 01.55 i ultimul – la 02.10.

Pentru executarea sentinei nu se stabilea niciun termen. Uneori era destul o prescripie i sentina se executa rapid. Astfel, prescripia preedintelui Troiki, Prihodiko, din 23 septembrie 1937, obliga organele NKVD s execute 72 de persoane, condamnate la 10 septembrie. La doar o zi, pe 24 septembrie, au fost mpucai 71 de oameni. Dup 28 iunie 1940, odat cu strmutarea NKVD de la Tiraspol la Chiinu, s-a cutat un nou loc al execuiilor.

Executai n sediul NKVD din Chiinu

La Chiinu au fost descoperite dou locuri unde erau mpucai moldovenii: cel „de baz” este pe actuala strad Grenoble, iar altul – cldirea NKVD, fostul sediu al Consulatului Italian (actualmente strada A. Mateevici, n apropierea Academiei de Muzic, Teatru i Arte Plastice.

Primele execuii la Chiinu vizau „restanierii” – persoane condamnate de ctre Tribunalul militar Odesa nainte de 28 iunie 1940, fie oameni nscui n Basarabia, fie locuitori din stnga Nistrului care au fugit n Romnia n anii 1918-1940, trimii la moarte pentru „trdare de patrie”. Printre primii la Chiinu au fost mpucai fotii militari ai Armatei Albe, nobili rui, simpli ceteni emigrani din Rusia sovietic dup 25 octombrie 1917.

Foto: Pe locul unde au fost mpucai oameni nevinovai din strada Grenoble se fac azi case pentru colaboratorii Securitii

Referitor la cel de-al doilea loc de asasinri n mas din Chiinu – sediul NKVD, Chestura poliiei municipiului Chiinu, Biroul Siguranei, informa Guvernatorul Basarabiei la 31 august 1941: „Fcnd informaii i cercetri pentru a se stabili locul de nhumare a victimelor politice ale terorii roii, am putut stabili n ziua de 30 august 1941 urmtoarele: n localul fostului Consulat Italian de pe strada Viilor, n prezent ars complet, n partea din fund a curii, n apropierea unui beci, ntr-un loc viran camuflat cu scnduri nalte n parte arse, se gsesc dou gropi mari, proaspete, n care se afl ngropai mai muli oameni mpucai n timpul retragerii din Chiinu a trupelor roii”. La sediul NKVD au fost deshumate, pn n seara zilei de 6 septembrie 1941, 85 de cadavre, n total fiind dezgropai peste 100.

Ultimele acte documentate de execuie n Chiinu din perioada 1940-1941 dateaz din 27 iunie 1941. Dei luptele la Prut durau de o sptmn, retrgndu-se, n acea zi, nkvd-itii au mpucat peste 50 de persoane, avnd timp i pentru redactarea actelor de execuie. n perioada 28 iunie 1940 – 22 iunie 1941 execuii au fost efectuate i la Tiraspol.

Asasinai n mas la Bli Soroca, Orhei i Cahul

Locul execuiilor s-a schimbat odat cu ajungerea frontului sovietic la Nistru, n primvara anului 1944. Capitala temporar a RSSM, Soroca, devine centrul execuiilor, prima persoan mpucat, la 5 iulie, fiind un osta sovietic, dup care au urmat alte execuii, la 12 i 27 iunie.

i la Bli au fost asasinate n mas. Sunt atestate documentar execuii efectuate de NKVD la 18 iulie 1944 (o persoan), 14 i 29 septembrie (patru i, respectiv, cinci oameni mpucai). La Bli au fost executate pedepse capitale pn n aprilie 1945, iar Soroca pn n iulie 1945. Execuii prin mpucare au avut loc i la Orhei. Astfel, Tribunalul militar al NKVD din RSSM, n edinele din 11 i 14 ianuarie 1945, condamn la pedeapsa cu moartea patru locuitori ai judeului. Fiind deinui la pucria din Orhei, toi sunt mpucai la 14 aprilie acelai an. Nici orul Cahul nu a fost ocolit de masacre. Aici, la 18 iunie 1945, NKVD mpuc un cetean pentru infraciunea de „trdare de patrie”. Constatm aadar, c execuii au avut loc n oraele n care NKVD avea pucrii zonale. Nu se cunoate locul nemijlocit al executrilor n niciunul din oraele menionate.

Foto: Piatr comemorativ pe locul fostului sediu NKVD din Chiinu unde au fost mpucai “dumabii poporului” din Basarabia. Inscripie: “Trectorule, pleac-i fruntea ntru cinstirea memoriei basarabenilor masacrai aici de clii bolevici n iunie 1940 – iulie 1941″

Locul din strada Grenoble din Chiinu a redevenit de „baz” dup 23 august 1944, aici fiind executai nu doar basarabenii sau ostaii sovietici, ci i alte persoane czute n minile NKVD-ului sau SMER-ului (Direcia General de Contrainformaii militare din cadrul Comisariatului Poporului pentru Aprare din URSS). De exemplu, aici au fost executai peste 100 de maghiari capturai de sovietici. Poligonul din strada Grenoble a fost folosit nc mult timp dup moartea lui Stalin, n 1953, drept loc de execuii.

Ochii n cap i aruncai n gropi comune

n raportul Siguranei romne, din 31 august 1941, privitor la cadavrele descoperite la sediul NKVD, se arat: „Victimele, n majoritate, au fost executate prin mpucare n cap, din spate. S-a constatat, de asemenea, c mpucarea s-a fcut n serie, iar cadavrele au fost aruncate n stare muribund n gropi, n dezordine”.

Un alt raport al Siguranei constat: „Din informaiile culese i din cercetrile fcute, rezult c execuia se fcea dup sistemul Ceka, prin mpucare pe la spate, n cap, de ctre doi cli, care executau atribuiunile n mod consecutiv. S-au mai gsit i o cldare i un panou de carton, cu numeroase perforri, care, din cercetri, era folosit pentru exerciii de tragere n vederea execuiei. Lovituri de gloane i cteva proiectile se mai afl i azi n peretele subteranei, unde se fceau mpucrile”.

Cu regret, datele de arhiv privind executrile sunt incomplete, avnd n vedere c nc n-au fost descoperite toate cazurile de condamnare la mpucare de ctre alte organe extrajudiciare ale regimului comunist. Totodat, mii de basarabeni au fost executai de tribunalele militare de la Odesa i Kiev.

Act de execuie

1937, 13 august, or. Tiraspol.

Subsemnaii, secretarul operativ al NKVD al RASS Moldoveneti, Pervuhin; lucrtorul operativ al seciei a III-a a Direciei Afacerilor Interne a NKVD a RASSM, locotenent inferior de securitate Docuki i comandantul de gard al NKVD al RASSM Ospiev am redactat prezentul act c, astzi, potrivit prescripiei Preedintelui Troiki NKVD a RASSM, locotenent de securitate t. Rogol, din 12 august a.c., de ctre noi a fost executat sentina Troiki NKVD a RASSM din 10 august 1937 privind condamnaii la pedeapsa capital – mpucare. Au fost executate urmtoarele persoane (urmeaz lista a 12 persoane).

Persoanele enumerate mai sus – 12 – au fost mpucate la ora 02.00, la 13 august.

Drept care am redactat prezentul act.

Semneaz: Pervuhin, /ss/. Docuki /ss/. Ospiev /ss/.

[n unele acte de execuie se preciza: corpurile au fost ngropate.]DeMihai Tac –Historia

 

 

 

 

 

S-ar putea să-ţi placă şi aceste articole
Latest Posts from Blogul lui Mihai Rapcea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *