Islanda va recunoaște un stat palestinian

Islanda va recunoaște un stat palestinian independent în cadrul frontierelor din 1967, a declarat astăzi ministrul islandez de extern, Össur Skarphedinsson. Anunțul a fost făcut la Cairo, la sediul Ligii Arabe.

Șeful diplomației islandeze speră ca relațiile dintre facțiunile rivale palestiniene Al Fatah și Hamas să se îmbunătățească pentru a se aplica acordul de reconciliere interpalestinian, oficializat la 4 mai la Cairo, și a se forma un guvern de unitate națională, relatează Agerpres.

Skarphedinsson a subliniat importanța ridicării blocadei israeliene impuse Fâșiei Gaza, precizând că “poporul islandez și guvernul se adresează mișcărilor Al Fatah și Hamas pentru a le spune că sprijină drepturile poporului palestinian”.

Palestinienii, prin vocea președintelui Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, au reafirmat, luna trecută, că sunt deciși să solicite statutul de membru cu drepturi depline la ONU în septembrie.

Statele Unite și mai multe țări europene, printre care Germania și Italia, aliate ale Israelului, se opun acestui demers, în timp ce Franța sau Spania nu au exclus posibilitatea recunoașterii unui stat palestinian.

Sursa: Evenimentul Zilei

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *