In SUA, povestea lui Michael Glatze nu este noua. Fosta vedeta a activismului homosexual, editor al unei publicatii pentru tinerii homosexuali, Michael a luat brusc decizia sa-si schimbe viata si, cel putin pana acum, a reusit. Povestea lui este o noutate insa pentru publicul din Romania care are ocazia sa o cunoasca din paginile Romaniei Libere, cotidian care realizeaza o bresa in jurnalistica din Romania prin decizia de a scrie despre „fostii homosexuali” – persoane care au dus o viata de homosexual, dar care apoi s-au reorientat catre heterosexualitate. Povestea lui Michael a fost prezentata acum cativa ani pe situl www.homosexualitate.ro

Michael Glatze, fost susținător al drepturilor homosexualilor, care acum îi atacă (Foto: nytimes.com).

După mai bine de zece ani în care a luptat pentru drepturile gay-ilor, jurnalistul Michael Glatze  (36) a anunțat că vrea să devină straight. Povestea lui a fost scrisă în publicația The New York Times, de unul din foștii lui colegi de la revista cu acoperire națională pentru tinerii gay “XY”, Benoit Denizet-Lewis.

Denizet-Lewis este un jurnalist și scriitor american, care colaborează la publicația “The New York Times” din 2004. Denizet este, de asemenea, gay, n.r.. Puteți citi mai multe despre el pe blogul personal.

“Creștinii fundamentaliști ar trebui să ardă în iad”

În perioada în care cei doi au început să colaboreze la XY, Denizet-Lewis își aduce aminte că “în timp ce eu mă stresam să-mi găsesc un iubit, el (Michael Glatze) se ocupa de teorii despre homosexualitate, pleda pentru drepturile gay-ilor și îi îndemna pe tineri nu să accepte, ci să-și celebreze atracția pentru persoanele de același sex.

Michael îi ajuta pe tinerii gay și era extrem de revoltat când redacția primea scrisori de la adolescenți respinși de familiile foarte religioase.

“Creștinii fundamentaliști ar trebui să ardă în iad!”, a spus el o dată, dând cu pumnul în birou. Nu mai văzusem niciodată pe cineva atât de sigur pe el”.

Jurnalistul își amintește că Michael și iubitul lui de atunci, Ben, erau extrem de deschiși în fața experiențelor noi: ” Se părea că ei își dăduseră seama cum să fii tânăr, gay și fericit”.

“Mi-a venit mai ușor să fiu homosexual”

După ce Glatze a anunțat, în 2007, că nu mai este gay, Denizet-Lewis a hotărât să-l viziteze în Wyoming, ca să afle ce l-a determinat nu numai să renunțe la orientarea lui sexuală, dar și să lupte împotriva gay-ilor.

În 2004, Michael Glatze și iubitul lui, Ben, au pus bazele unei noi reviste pentru tinerii gay, “Y.G.A.”(Young Gay America, după numele unei organizații non-profit pe care cei doi o înființaseră în 2001). La numai un an distanță, Michael părăsește redacția și începe să scrie, printre altele, pentru site-ul de extremă dreapta WorldNetDaily.com.

“Mi-a venit mai ușor să fiu homosexual, pentru că eram slab”, își începea el un material publicat pe WorldNetDaily.com. “Homosexualitatea, servită minților tinere, este prin însăși natura ei pornografică”, scria Glatze.

La o săptămână distanță, a mai scris și că “simte repulsie când se gândește la homosexualitate” și că “are de gând să lupte împotriva ei”.

“Refuzam să cred că sinele lui Michael era un creștin fundamentalist”

“Eram sceptic în legătură cu așa-zisa heterosexualitate a lui Michael. Respingeam și ideea lui cum că homosexualitatea ne împiedică să ne descoperim adevăratul sine și refuzam să cred că acest sine al lui Michael era un creștin fundamentalist care scria mereu despre gay în mod negativ”, notează Denizet-Lewis în New York Times.

De altfel, Michael i-a spus fostului său coleg că “Dumnezeu te iubește mai mult decât te va iubi vreodată un tip. Nu-ți pune credința în mâinile bărbaților, care sunt numai trupuri. Asta facem când ne blocăm în identitatea de gay, ca într-o peșteră. Mergem din bărbat în bărbat, căutând pe cineva care să ne iubească și să ne facă să ne simțim bine, însă Dumnezeu este mai bun decât ei”.

Mai mult, într-o scrisoare deschisă adresată cântărețului Ricky Martin, publicată pe site-ul de extremă dreapta, el nota: “Homosexualitatea este o cușcă în care ești închis, ca într-un cerc în care vrei mereu mai mult, din punct de vedere sexual, și nu poți niciodată să primești. Te simți mereu pustiu, încercând să-ți justifici acțiunile ciudate prin politica de a te simți bine”.

De la extrema dreapta, la mormoni

Glatze a început să-și pună la îndoială identitatea sexuală în 2004, când a avut niște probleme cu inima și a fost convins că moștenește boala tatălui său, care l-a omorât când Michael avea 13 ani. După ce testele i-au infirmat ipoteza, Glatze a simțit că a scăpat de moarte ca prin urechile acului și că l-a redescoperit pe Dumnezeu.

Într-un interviu acordat unuia din cei mai proeminenți susținători ai terapiei care te vindecă de homosexualitate, Joseph Nicolosi, Michael Glatze a declarat că a renăscut și că a simțit nevoia să-și revizuiască întreaga existență.

Mai mult, chiar și el s-a declarat surprins de brusca lui religiozitate. Deși mama lui era creștină, părinții nu l-au dus niciodată la biserică și nu au încercat să îi impună credința. Însă, în 2004, după episodul cu inima, a început să citească cărți ale teologilor gay, care încercau să integreze spiritualitatea și sexualitatea.

Mai întâi, a ales cărțile care interpretau Biblia într-un mod liberal: “Oamenii au crescut în mod greșit cu prejudecățile pe care le-au inoculat pastorii lor și pe care le-au luat drept cuvântul Domnului. Singurul adevăr este dragostea”, explica el într-un material publicat în revista Y.G.A., în 2005.

Treptat, însă, a început să se identifice cu extrema dreaptă, iar, într-un material din Time, din 2005, despre adolescenții gay, a scris: “Nu cred că mișcarea pentru drepturile homosexualilor înțelege că tânăra generația vrea să fie normală”.

Colegii lui Michael și iubitul lui, Ben, nu știau cum să înțeleagă această schimbare radicală de perspectivă. Ben încerca să salveze relația pe care o aveau de mai bine de zece ani, mai ales că locuiau cu un al treilea băiat, pe care cuplul îl întâlnise în 2001.

La sfârșitul lui 2005, Michael simțea că viața lui o luase pe căi greșite: relația lui neconvențională, prietenii lui gay, chiar și revista pe care o crease.

“Timp de un an, am încercat să descopăr unde era problema- apoi mi-am dat seama: era vorba de identitatea mea sexuală”, i-a spus Michael colegului său jurnalist. În acel an, a scris pe ecranul calculatorului: “Sunt hetero. Homosexualitate= Moarte. Aleg viața”.

A plecat de la revistă, și-a părăsit iubitul și s-a alăturat mormonilor, care i-au promis că îi vor găsi o soție: totuși, și pe ei i-a părăsit, după ce a ajuns la concluzia că mormonii nu erau în acord cu Biblia.

S-a mutat în San Francisco, sperând că va da peste o comunitate creștină bine închegată. A vizitat și cartierul gay al orașului, Castro, unde se puseseră bazele revistei XY, ca să vadă cum se simte.

Atunci, Ben a primit un telefon de la Glatze, care plângea: “A spus că îi pare rău și că voia totul înapoi. I-am spus: ‘OK, o să te ajut să scrii o declarație’. A spus că mă va suna a doua zi, dar n-am mai auzit nimic de el”, își amintește iubitul lui.

Michael spune despre acel episod că a fost numai un moment de slăbiciune. “Nu-mi citeam Biblia, dar nu era ca și cum atracția mea pentru persoanele de același sex îmi revenise”, i-a spus Glatze lui Denizet-Lewis.

A învățat să-și controleze trăirile sexuale, printr-o tehnică budistă. Apoi, într-un alt material publicat pe site-ul extremist, a scris: “Când aveam 13 ani, am hotărât că nu eram în stare să mă descurc cu propria mea masculinitate”. A dat vina pe tatăl său și pe relația pe care a avut-o cu el.

Se învață heterosexualitatea?

Totuși, Denizet-Lewis se întreabă dacă colegul lui a învățat să fie heterosexual. “Îmi amintesc de zilele noastre la XY, când Michael mi-a spus că nu simte nici un fel de atracție pentru femei. A învățat heterosexualitatea?”.

Mai mult, a insistat că a început să se întâlnească cu femei, însă, până acum, nu a fost prea mulțumit. “Sper că planurile lui Dumnezeu legate de mine implică și căsătoria”.

“L-am întrebat pe Michael dacă știa că fostul lui iubit s-a căsătorit în Canada. A clipit de câteva ori, apoi mi-a spus: ‘Nu știam. Cu un bărbat sau cu o femeie?’, m-a întrebat el. ‘ Cu un bărbat. Sperai să se căsătorească cu o femeie?’, își amintește Denizet-Lewis.

“Trebuie să înțelegi ceva. Nu mai văd oamenii ca gay acum. Nu te văd ca fiind gay. Dumnezeu ne creează heterosexuali. Putem să avem tot felul de idei despre ce suntem, dar asta nu înseamnă că sunt adevărate”, i-a spus Glatze jurnalistului de la The New York Times.

“Michael este victima societății în care trăim”

Denizet-Lewis a discutat și cu fostul iubit al lui Michael Glatze, Benjie Nycum (Ben), în speranța că el îl va putea lămuri ce s-a întâmplat cu colegul său.

Ben i-a arătat câteva din poeziile scrise de Michael, pe când era încă gay. În câteva, vorbește despre “oameni care se amestecă în încercarea de a-și găsi un loc al lor, printre etichete” și despre speranța că, într-o zi, “bărbații care iubesc femeile vor trebui să semnalizeze”.

“N-am putut să nu mă întreb dacă, cumva, noua orientare a lui Michael era o prelungire a vechilor lui idei despre faptul că homosexualitatea este doar o altă categorie care te limitează și că identitatea sexuală putea fi schimbată”, notează Denizet-Lewis.

“Un activist gay radical și un creștin fundamentalist nu sunt două lucruri atât de diferite. Pentru mine, Michael este victima societății în care trăim, unde ne expunem acestor mesaje conflictuale și presiuni din partea religiilor și sexualității, și este greșit felul în care ne situăm mereu de-o parte sau de alta a câmpului, în care totdeauna, o singură parte are dreptate. Unii oameni adoptă astfel de poziții și cred că Michael este unul dintre ei”, a explicat Ben.

Homosexualitate teoretică
Într-o discuție cu fostul șef al lui Glatze de la XY, Peter Ian Cummings i-a spus lui Denizet-Lewis că se întreabă dacă Michael a fost vreodată gay.

“Homosexualitatea lui mi s-a părut întotdeauna mai mult teoretică decât reală. Poate că identitatea homosexuală l-a fascinat atât de mult, încât a preluat-o. Poate că n-a fost real pentru el”, a explicat Cummings.

Totuși, Glatze a spus că nu se află într-o fază de negare.

“Când mă întorceam de la hotel, m-am întrebat dacă o să mai aud vreodată de el. Poate că o să mă sune într-o zi și o să-mi spună că heterosexualitatea lui a fost numai o etapă. Se poate să o facă, dar nu cred că va fi prea curând. Pentru un fost-gay, și-a ales locul perfect ca să devină hetero: statul Wyoming, recunoscut pentru intoleranța lui față de gay, locul unde nu există nici măcar un bar pentru homosexuali și unde un tânăr gay de 22 de ani a fost torturat și omorât în 1998, din cauza orientării sexuale (cazul lui Matthew Wayne Shepard)”, își încheie Denizet-Lewis materialul din The New York Times.

Sursa: Romania Liberă

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer

                

Shares