Un aliment inut trei zile latemperaturacamerei ncepe s se altereze vizibil, fiind atacat de drojdii, mucegaiuri i insecte, susin nutriionitii. Nu acelai lucru se ntmpl cu produsele de tip fast-food, al cror aspect trece, de multe ori, cu brio proba timpului.gndula fcut un experiment ia pstrat timp de 6 luni, la temperatura camerei (care a variat ntre 18 i 24 grade Celsius), un hamburger i o porie de cartofi prjii cumprai,pe 14 octombrie 2010, de la McDonald’s. Dei, n aceast perioad produsele nu au fost acoperite i nici stropite cu aditivi alimentari sau condimente, care s le prelungeasc termenul de valabilitate, acestea i-au pstrat aspectul comercial.Nu au nceput s dezvolte mucegaiuri, nu au fcut viermi i nici musculie, ci doar s-au deshidratat i au nceput s miroas a rnced. Fotografiile realizate periodic au demonstrat c meniul nu i-a modificat vizibil aspectul, din data de 14 octombrie 2010 pn pe data de 14 aprilie 2011. Dup ce am terminat experimentul, am luat reacii din partea companiei, am vorbit cu specialiti n nutriie i am comparat datele noastre cu date obinute n urma unor experimente similare realizate n alte ri unde lanul McDonald’s este reprezentat.

Hamburgerul i cartofii prjii, la trei zile dup ce au fost cumprai
Contactai degndul, reprezentanii McDonald’s au declarat c rezistena n timp a meniului “este o prob a calitii produselor” lor: “Uscarea este una dintre celemaivechi tehnici de conservare a alimentelor. Cele mai simple exemple sunt uscarea pinii i a diverselor tipuri de salamuri. Prin urmare nu este un fapt exceptional acela c alimentele lsate n condiii normale ntr-o camer, se vor usca. Din aceast perspectiv, experimentul este o prob de calitate pentru produsele noastre.”Vezi aici rspunsul integral al McDonald’s.

nschimb, nutriionitii care au aflat de experiment, fr a ti numele restaurantului de unde provin hamburgerul i cartofii prjii, spun altceva. “Faptul c bacteriile din atmosfer nu au reuit s distrug produsele pstrate timp de ase luni arat efortul pe care organismul uman trebuie s l depun pentru a descompune un astfel de aliment”, crede, de pild, Livia Nena, de profesie biolog.

Hamburgerul i cartofii prjii la o lun de la cumprare

 

Cum a rezistat unmeniuHappy Meal nealterat timp de 365 de zile n SUA

Experimentul nu este primul de acest gen. n aprilie anul trecut, o fotograf britanic, Sally Davies, i-a cumprat un hamburger cu cartofi prjii de la McDonald’s i a pstrat produsele pe o etajer din locuin timp de 6 luni, a relatat Daily Mail. “Singura schimbare pe care am observat-o a fost c hamburgerul a devenit tare ca piatra”, a mrturisit fotografa citat, toamna trecut, de publicaia britanic. naintea ei, Joann Bruso, o nutriionist din SUA, a pstrat pe un raft un meniu Happy Meal timp de un an fr ca acesta s se altereze vizibil. “Am deschis geamul de mai multe ori n aceast perioad, dar mutele i alte insecte au ignorat pur i simplu meniul. Ce v spune asta?” se ntreba n martie 2010, la sfritul experimentului ei, nutriionista.

Hamburgerul i cartofii prjii n a doua lun de la cumprare

 

McDonald’s Romnia: “Produsele noastre sunt destinate consumului imediat”

Informai despre testulgndul,reprezentanii companiei McDonald’s au declarat c acesta este “o dovad n plus a calitii produselor“. “Uscarea este una dintre cele mai vechi tehnici de conservare a alimentelor. Cele mai simple exemple sunt uscarea pinii i a diferitelor tipuri de salamuri”, susine Alexandra Olaru, director de resurse umane i comunicare McDonald’s Romnia. “Nu este un fapt excepional acela c alimentele lsate n condiii normale se vor usca. Cartofii noti sunt feliai din cartofi ntregi i prjii n uleiuri vegetale. Carnea folosit n preparate este 100% carne de vit, fr conservani i aditivi alimentari, creia i se adaug, dup finalizarea pregtirii, sare i piper. Din aceast perspectiv, experimentul este de a proba calitatea produselor noastre”, a mai spus aceasta. Potrivit Alexandrei Olaru, preparatele McDonald’s “conin cantiti minime de conservani care contribuie la sigurana produselor”, iar n ceea ce privete valabilitatea acestora – ele sunt destinate consumului imediat. “De aceea,nu sunt relevante cercetrile legate de durata de via a produselor pentru o perioad mai ndelungat dect aceea necesar fiecrui produs sau ingredient“, susine Alexandra Olaru. “Timpul de meninere pentru fiecare ingredient n parte este subiectul unei analize individuale”, mai spune aceasta.

Hamburgerul i cartofii prjii n a treia lun de la cumprare

 

Aditivii sunt cei care inhib dezvoltarea bacteriilor

Doi nutriioniti i un ef de restaurant au comentat experimentulgndul,afirmnd la unison c aditivii sunt cei care pstreaz alimentele intacte pe perioade mari de timp. “Dup dou-trei zile, alimentele depozitate la temperatura camerei sunt atacate de bacterii, drojdii i mucegaiuri i, uneori, de insecte. Astfel, produsele ncep s se altereze.De cele mai multe ori, preparatele de tip fast-food sunt fabricate utiliznd aditivi care inhib dezvoltarea bacteriilor, drojdiilor i mucegaiurilor“, spune prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetri Alimentare.

Potrivit specialistului, “problema substanelor chimice folosite n industria alimentar este c nu sunt selective. Ele pot distruge flora intestinal, deoarece inhib att microflora periculoas, ct i pe cea benefic”. ntrebat dac mnnc la restaurante de tip fast-food, Mencinicopschi a precizat c fructele, salatele i fresh-urile sunt singurele produse pe care le cumpr dintr-un astfel de local.

Hamburgerul i cartofii prjii n a patra lun de la cumprare

“Preparatele de tip fast-food sunt tratate cu tot felul de aditivi alimentari pentru a rezista ct mai mult timp”, susine i biologul Livia Nena. “Substanele folosite au menirea de a pstra aspectul produsului pe o perioad mai lung de timp, dar nu i a calitilor nutritive. Experimentul realizat degnduleste o dovad n plus c astfel de produse nu conin nicio protein sau vitamin benefic organismului”, mai spune aceasta. Dr. Nena afirm c organismul depunde eforturi mari pentru a descompune astfel de alimente. “Faptul c bacteriile din atmosfer nu au reuit s distrug produsele pstrate timp de ase luni arat efortul pe care organismul uman trebuie s l depun pentru a descompune un astfel de aliment“.

Hamburgerul i cartofii prjii n a cincea lun de la cumprare

 

Cum ai putea conserva alimentele n mod natural fr aditivi

Jakob Hausmann, buctar la un restaurant de lux din Capital, dezvluie cteva metode de conservare natural a alimentelor. “Alcoolul, n special vinul, sarea i piperul sunt condimente care ajut la pstrarea alimentelor pe o perioad mai lung de timp. Atunci cnd prepar carnea, o las la macerat n vin, sare i piper, pentru a-i da un gust aparte. Aceste condimente au capacitatea de a proteja alimentul mpotriva bacteriilor din atmosfer, fr a ataca organismul. n industria fast-food-ului sunt folosite chimicale pentru a asigura longevitatea alimentelor. Aceste chimicale atac organismul”, spune Hausmann.

Hamburgerul i cartofii prjii n a asea lun de la cumprare

CITETE I:250.000 de romni pun gura pe fast-food zilnic

 

INFO

Reeta meniului McDonald’s: cartofi prefieri i preprjii i ceap deshidratat i rehidratat

● Reprezentanii lanului de fast-food susin c nu folosesc conservani pentru cartofii prjii. “Cartofii sunt prjii la o temperatur de 168 de grade Celsius, care este un pas n distrugerea oricrei forme de mucegai sau drojdie. Cartofii sunt prefieri i preprjii n procesul de producie, iar apoi sunt pstrai congelai pn cnd sunt folosii pentru preparare i servire. Ei sunt tiai mai subire dect ali cartofi prjii, ceea ce duce la obinerea unei cruste cu un coninut de ap mai sczut”.

● Hamburgerul nu conine conservani. Carnea de vit este 100% natural, peste care se adaug sare i piper dup preparare, spun reprezentanii McDonald’s.

● Chiflele, mutarul i ketchupul nu conin conservani, potrivit reprezentanilor lanului fast-food.

● Ceapa este rehidratat din 100% ceap deshidratat, susin oficialii citai.

Sursa: Gndul

S-ar putea să-ţi placă şi aceste articole
Latest Posts from Blogul lui Mihai Rapcea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *