de Crengua Rou

Chiar dac succed n apariia lor, pe suratele ciree, viinele nu sunt mai puin preioase dect ele. Specialitii nutriioniti ne sftuiesc s ne bucurm din plin de beneficiile viinelor, consumndu-le n stare proaspt, ca atare, sau sub form de suc.

Mai mult ca sigur vișinele reprezint o surs incontestabil de substanțe nutritive, aa cum atest multiple cercetri. Au n compoziția lor ap (88,6 %), zaharuri, acizi, pectine, proteine, flavonoizi, antocianine, taninuri, precum i un coninut important de sruri minerale (potasiu, fier, fosfor, calciu, magneziu, cupru, zinc) i vitamine (A, B1, B2, B9, C, E, PP etc.). Puterea energetic este de 50 calorii/100 g. De aceea pot fi consumate cu ncredere n cazul anemiilor, pentru revitalizarea i tonifierea organismului.

Viinele sunt o surs important pentru 17 compui din clasa antioxidanilor. Acetia sunt extrem de utili n prevenirea cancerului i a bolilor cardiovasculare. De asemenea ajut la ncetinirea procesului de mbtrnire. Doi dintre aceti antioxidani care exist n viine sunt kaempferolul i quercetina, substane care sunt utilizate n suplimentele alimentare care mbuntesc memoria, concentrarea i vederea.

Oamenii de tiin de la Universitatea din Michigan, Arizona i de la laboratoarele Brunswick au efectuat un studiu pe persoane sntoase n vrst de 18-25 ani care au consumat viine o anumit perioad de timp. Testele au artat creteri semnificative la nivelul antioxidanilor, n special al antocianinelor, substanele ce asigur culoarea rou nchis a viinelor. Ei au ajuns la concluzia c prezena acestor compui reduce inflamaiile, influeneaz favorabil tensiunea arterial i insuficiena cardiac, contribuind i la scderea nivelului de colesterol. Ei ncadreaz viinele n categoria „superfructelor”, deoarece ele pot reduce riscul de diabet de tip 2. Consumul a 300 g de viine n fiecare zi poate reduce masa de grsime de la nivelul abdomenului, adesea asociat afeciunilor cardio-vasculare. Prin coninutul lor, aceste fructe au un efect nviortor asupra digestiei i, n plus, n caz de nevoie, pot servi ca purgativ pentru tratarea constipaiei uoare.

Proprietile antiinflamatorii, cele de prevenire a bolilor degenerative, cardiovasculare i a cancerului, ale acestor fructe sunt datorate n mare parte antocianinelor. Acestea sunt de asemenea inhibitori ai durerii, acionnd similar medicamentelor nesteroidiene cum ar fi aspirina i ibuprofenul. 20 de viine conin aproximativ 25 de miligrame de antocianine. Aceast cantitate este suficient pentru a nceprta o durere care este eliminat de 200 mg de ibuprofen (un comprimat de Advil).

Cura de viine le este de ajutor i diabeticilor datorit vitaminei E i fructozei. Consumul acestor fructe nu este ns recomandat persoanelor cu aciditate gastric mare. De asemenea, persoanele pletorice i cele care sufer de obezitate pot consuma cu ncredere aceste fructe pentru ajutorul oferit prin curirea organismului de toxine i grsimi, precum i pentru starea de prospeime i vigoare care este oferit de ele.

Datorit efectelor antiinflamatorii pe care viinele le au, ele ajut, alturi de alte remedii, la vindecarea artritelor, bronitelor i chiar a astmului bronic. Gustul dulce-acrior i bogia de vitamine i minerale a acestor fructe le face deosebit de utile n eliminarea indispoziiilor psihice, a depresiilor i uneori chiar a insomniei.

Vișinele ntresc sistemul imunitar, astfel nct cu ajutorul lor poate fi vindecat cu succes orice guturai. De asemenea, coninutul de quercetin a viinelor face ca consumul acestor fructe s creasc rezistena organismului la infecii virale.

Datorit efectului purificator pe care l exercit asupra organismului, viinile ajut la nlturarea toxinelor din organism. De asemenea ele susin i eliminarea acidului uric din snge, proprietate care, alturi de capacitatea antiinflamatorie i antioxidant a acestor fructe, ajut la prevenirea i vindecarea gutei, aspect cunoscut de mult (ce-i drept direct din practic) de indienii cherokee. Acetia utilizau viinele la vindecarea artritei i gutei.

Codiele de viine au aceleași proprieti terapeutice ca i cele de ciree, fiind diuretice i astringente, uor antiinflamatoare. Maceratul din codie se folosete n boli de rinichi (litiaze, pielite, cistite, pielonefrite) i n caz de diaree.

Vișinele ajut i la stabilizarea fluctuațiilor hormonale i a efectelor negative ale acestora ce apar odat cu naintarea n vrst. De asemenea, vindec afecțiunile de la nivelul cavitii bucale și ntresc dantura slbit.

Viinile pot s ne ajute n pstrarea unei stri optime a pielii, att prin consumul fructelor ct i prin aplicarea exterioar de creme i mti cu coninut de viine, deoarece datorit componentelor antioxidante se obine un rezultat de mprosptare, revitalizare și ntinerire a esutului cutanat.

n medicina popular, viinele sunt folosite n tratarea micilor pete faciale lsate de cuperoz i pentru nlturarea pistruilor vizibili. Viinele au un efect emolient, fiind recomandate i n tratamentul crpturilor pielii.

Aadar consumul acestor fructe dulci-acrioare, prin aportul de antioxidani, flavonoizi i diferite vitamine i zaharuri, este foarte util pentru revigorarea i rentinerirea organismului i pentru dobndirea unei stri tonice de bun dispoziie i entuziasm.

Sursa: yogaesoteric.net

S-ar putea să-ţi placă şi aceste articole
Latest Posts from Blogul lui Mihai Rapcea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *