de Crenguța Roșu

Chiar dacă succed în apariția lor, pe suratele cireșe, vișinele nu sunt mai puțin prețioase decât ele. Specialiștii nutriționiști ne sfătuiesc să ne bucurăm din plin de beneficiile vișinelor, consumându-le în stare proaspătă, ca atare, sau sub formă de suc.

Mai mult ca sigur vișinele reprezintă o sursă incontestabilă de substanțe nutritive, așa cum atestă multiple cercetări. Au în compoziția lor apă (88,6 %), zaharuri, acizi, pectine, proteine, flavonoizi, antocianine, taninuri, precum și un conținut important de săruri minerale (potasiu, fier, fosfor, calciu, magneziu, cupru, zinc) și vitamine (A, B1, B2, B9, C, E, PP etc.).  Puterea energetică este de 50 calorii/100 g. De aceea pot fi consumate cu încredere în cazul anemiilor, pentru revitalizarea și tonifierea organismului.

Vișinele sunt o sursă importantă pentru 17 compuși din clasa antioxidanților. Aceștia sunt extrem de utili în prevenirea cancerului și a bolilor cardiovasculare. De asemenea ajută la încetinirea procesului de îmbătrânire. Doi dintre acești antioxidanți care există în vișine sunt kaempferolul și quercetina, substanțe care sunt utilizate în suplimentele alimentare care îmbunătățesc memoria, concentrarea și vederea.

Oamenii de știință de la Universitatea din Michigan, Arizona și de la laboratoarele Brunswick au efectuat un studiu pe persoane sănătoase în vârstă de 18-25 ani care au consumat vișine o anumită perioadă de timp. Testele au arătat creșteri semnificative la nivelul antioxidanților, în special al antocianinelor, substanțele ce asigură culoarea roșu închis a vișinelor. Ei au ajuns la concluzia că prezența acestor compuși reduce inflamațiile, influențează favorabil tensiunea arterială și insuficiența cardiacă, contribuind și la scăderea nivelului de colesterol. Ei încadrează vișinele în categoria „superfructelor”, deoarece ele pot reduce riscul de diabet de tip 2. Consumul a 300 g de vișine în fiecare zi poate reduce masa de grăsime de la nivelul abdomenului, adesea asociată afecțiunilor cardio-vasculare. Prin conținutul lor, aceste fructe au un efect înviorător asupra digestiei și, în plus, în caz de nevoie, pot servi ca purgativ pentru tratarea constipației ușoare.

Proprietățile antiinflamatorii, cele de prevenire a bolilor degenerative, cardiovasculare și a cancerului, ale acestor fructe sunt datorate în mare parte antocianinelor. Acestea sunt de asemenea inhibitori ai durerii, acționând similar medicamentelor nesteroidiene cum ar fi aspirina și ibuprofenul. 20 de vișine conțin aproximativ 25 de miligrame de antocianine. Această cantitate este suficientă pentru a începărta o durere care este eliminată de 200 mg  de ibuprofen (un comprimat de Advil).

Cura de vișine le este de ajutor și diabeticilor datorită vitaminei E și fructozei. Consumul acestor fructe nu este însă recomandat  persoanelor cu aciditate gastrică mare. De asemenea, persoanele pletorice și cele care suferă de obezitate pot consuma cu încredere aceste fructe pentru ajutorul oferit prin curățirea organismului de toxine și grăsimi, precum și pentru starea de prospețime și vigoare care este oferită de ele.

Datorită efectelor antiinflamatorii pe care vișinele le au, ele ajută, alături de alte remedii, la vindecarea artritelor, bronșitelor și chiar a astmului bronșic. Gustul dulce-acrișor și bogăția de vitamine și minerale a acestor fructe le face deosebit de utile în eliminarea indispozițiilor psihice, a depresiilor și uneori chiar a insomniei.

Vișinele întăresc sistemul imunitar, astfel încât cu ajutorul lor poate fi vindecat cu succes orice guturai. De asemenea, conținutul de quercetină a vișinelor face ca consumul acestor fructe să crească rezistența organismului la infecții virale.

Datorită efectului purificator pe care îl exercită asupra organismului, vișinile ajută la înlăturarea toxinelor din organism. De asemenea ele susțin și eliminarea acidului uric din sânge, proprietate care, alături de capacitatea antiinflamatorie și antioxidantă a acestor fructe, ajută la  prevenirea și vindecarea gutei, aspect cunoscut de mult (ce-i drept direct din practică) de indienii cherokee. Aceștia utilizau vișinele la vindecarea artritei și gutei.

Codițele de vișine au aceleași proprietăți terapeutice ca și cele de cireșe, fiind diuretice și astringente, ușor antiinflamatoare. Maceratul din codițe se folosește în boli de rinichi (litiaze, pielite, cistite, pielonefrite) și în caz de diaree.

Vișinele ajută și la stabilizarea fluctuațiilor hormonale și a efectelor negative ale acestora ce apar odată cu înaintarea în vârstă. De asemenea, vindecă afecțiunile de la nivelul cavității bucale și întăresc dantura slăbită.

Vișinile pot să ne ajute în păstrarea unei stări optime a pielii, atât prin consumul fructelor cât și prin aplicarea exterioară de creme și măști cu conținut de vișine, deoarece datorită componentelor antioxidante se obține un rezultat de împrospătare, revitalizare și întinerire a țesutului cutanat.

În medicina populară, vișinele sunt folosite în tratarea micilor pete faciale lăsate de cuperoză și pentru înlăturarea pistruilor vizibili. Vișinele au un efect emolient, fiind recomandate și în tratamentul crăpăturilor pielii.

Așadar consumul acestor fructe dulci-acrișoare, prin aportul de antioxidanți, flavonoizi și diferite vitamine și zaharuri, este foarte util pentru revigorarea și reîntinerirea organismului și pentru dobândirea unei stări tonice de bună dispoziție și entuziasm.

Sursa: yogaesoteric.net

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer

                

Shares