Ministrul Muncii, Sebastian Lzroiu, are un plan bine pus la punct, pentru urmtorii trei ani. Astfel, demitarul a declarat la Bruxelles, n urma ntlnirii cu comisarul European pentru ocupare, afaceri sociale i incluziune, Laszo Andor, c vrea s-i pun pe igani la munc ntruct sunt „un rezervor important pentru creterea ratei ocuprii forei de munc“. Sebastian Lzroiu a mai declarat c de la 63 la 70% pn n 2020 sunt romii care triesc la marginea societii, iar autoritile trebuie s fac eforturi pentru a-i aduce n centrul societii.
Ministrul Muncii a discutat cu comisarul Laszlo Andor despre problema romilor i despre strategia pe termen lung pe care Romnia va trebui s o elaboreze, pn la sfritul anului, pentru incluziunea social a romilor.
„Eu i-am spus comisarului c voi avea o abordare foarte pragmatic n mandatul meu. Voi porni de la faptul c, ncepnd din 2014, Romnia va trebui s creasc rata ocuprii de la 63%, ct e acum, pn la 70%. Or, n aceast privin noi nu avem foarte multe opiuni. Ca s creti rata ocuprii cu apte puncte procentuale ai nevoie de nite rezervoare, de unde s scoi aceti oameni i s-i aduci pe piaa muncii. Un rezervor important este acela al romilor, care, din pcate, nc triesc la marginea societii“, a declarat ministrul Sebastian Lzroiu. Demnitarul i-a transmis comisarului european c autoritile de la Bucureti trebuie s fac toate eforturile i s-i aduc de la margine n centrul societii pe cetenii romi, avnd n vedere c acetia au probleme serioase de integrare pe piaa muncii. Ministrul a mai spus c n Romnia exist deja, pe Programul Operaional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, 90 de proiecte, care sunt destinate romilor ca beneficiari principali sau secundari, i totalul banilor contractai este n jur de 250 milioane de euro. „Sigur c voi supraveghea cu atenie aceste proiecte, pentru c este foarte important ct de eficiente sunt aceste proiecte i n ce msur i ating intele. De altfel, am vorbit i de un proiect de integrare al femeilor rome prezentat sptmna trecut la Alba Iulia. Am fost acolo, mi s-a prut un proiect interesant, legat de un nou concept pentru Romnia, acela de economie social. E vorba de crearea unor ntreprinderi sociale, care s angajeze femei de etnie rom, n principal pe ocupaiile lor tradiionale“, a mai spus ministrul Lzroiu.

Sursa: Curentul

S-ar putea să-ţi placă şi aceste articole
Latest Posts from Blogul lui Mihai Rapcea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *