Românii din stânga Nistrului își cer dreptul la educație în limba maternă într-o scrisoare deschisă adresată ambasadorilor țărilor membre ale OSCE acreditați în R. Moldova și guvernanților de la Chișinău.

 

Strigăt de ajutor. Românii din Transnistria și limba maternă basarabiaLiceul Lucian Blaga din Tiraspol (foto: Timpul.md)

 

Domnilor ambasadori și domnilor guvernanți ai R.Moldova,

Asociația „Lumina” a pedagogilor transnistreni din R. Moldova, părinții și elevii școlilor cu predare în limbaromână: Liceul Teoretic „Ștefan cel Mare și Sfânt” din or. Grigoriopol (director – Eleonora Cercavschi), Liceul Teoretic „Alexandru cel Bun” din or. Bender (director – Maria Roibu), Liceul Teoretic „Evrica” din or. Râbnița (director – Eugenia Halus), Liceul Teoretic „Lucian Blaga ” din or. Tiraspol(director – Ion Iovcev), Liceul Teoretic „Mihai Eminescu ” din or. Dubăsari (director – Ion Popșoi), Gimnaziul-internat pentru copii orfani din or. Bender (director – Maria Ungureanu), gimnaziul din satul Corjova (director – Constantin Sucitu) și gimnaziul din satul Roghi, raionul Dubăsari (director – Nadejda Ghidirimschi),

Vă aduc sincere mulțumiri pentru invitația de a ne întâlni la Tiraspol și pentru interesul Dumneavoastră față de problemele cu care ne confruntăm timp de peste 20 de ani.

De când pe teritoriile moldovenești din stânga Nistrului au pus stăpânire forțele secesioniste transnistrene în frunte cu Igor Smirnov , aici a fost interzisă funcționarea legislației R. Moldova, inclusiv activitatea școlilor naționale în baza grafiei latine și a Curriculumului Ministerului Educației de la Chișinău, a fost interzis totul ce este național…

Au supraviețuit numai aceste opt instituții de învățământ nominalizate mai sus.

Timp de 20 de ani am trecut prin mai multe încercări: terorizarea și maltratarea pedagogilor, părinților și copiilor care s-au opus fărădelegilor administrației de laTiraspol, devastarea și lichidarea școlilor naționale, arestarea pedagogilor și părinților, destituirea nelegitimă din funcții a profesorilor și părinților, inclusiv interzicerea activității pedagogice în acest teritoriu a cadrelor didactice din instituțiile de învățământ nominalizate.

Citiți mai mult în Timpul.md

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer

                

Shares