Toată țara se cacă pe sine cu bacul asta care a fost trecut doar de 45% dintre elevi. Am așteptat să ce cace pe ei toți, ca să pot să-mi dau și eu o părere liniștit, fără să mai aud păreri referitoare la părerea mea.

A fost o ocazie bună pentru toți oamenii trecuți de 20j de ani să se simtă inteligenți. „Că ăștia mici sunt proști. Noi eram deștepți. Învățam și eram culți și șmecheri și cu mintea creață. În ce hal a ajuns omenirea și țara și educația dom’le! E de la etnobotanice și futut de mici și dubstep, vă spun io!”.

Asemenea bășini intelectuale au în cap toți mediocrii care de 3 zile se simt mai deștepți pentru că au găsit oameni mai proști decât ei. De parcă cu cât pică mai mulți bacul cu atât le cresc lor mai mulți neuroni. Buun. Un suav „sugeți pula” celor mai sus descriși. Să o luăm pe subpuncte.

Sunt ăștia din generația actuală de 19 ani mai proști decât noi la 19 ani? Pe scurt, nu. Fiind o lepră imatură, umblu cu destui oameni de clasa a 12pea încât să vă spun cu mâna pe inimă că sunt la fel cum era oricine la vârsta aia. Sincer, chiar oleaca mai dumiriți decât alții. Eu aveam capul înfipt în cur la 19 ani în așa hal încât îmi vedeam cerul gurii.

Sunt ei mai inculți?

Da. Sunt. Da, citesc mult mai puțin decât orice altă generație. Dar nu e din cauza lor. E din două motive.

1. Există mult mai multe lucruri interesante pe care poți să le faci acum decât acu 20 de ani. Nu sunt inculți pentru că ar fi mai proști. Sunt inculți pentru că oricine ar avea TV, net, baruri, droguri și alte veselii existente acum nu s-ar mai ocupa cu culturalizatul. Degeaba se cacă pe el tataie că el citea 3 carți pe săptămână. Făcea asta că nu avea nimic mai distractiv de făcut, nu că îi plăcea lui să se dezvolte armonios.

2. Al doilea motiv, și aici o să vă doară puțin capul, e că ce percepem noi ca a fi, în mod tradițional, cultură, nu are relevanță în adaptarea socială în mediul în care trăim. Nu, nu te ajută cu nimic dacă l-ai citit pe Kant în momentul actual. Ai o șansă mai mare să câștigi la LOTO decât să ajungi într-o situație în care e util să-l fi citit pe Kant. Acum o să spuneți „herp, derp, dar nu e vorba numai de adaptare socială, trebuie să te și dezvolți mlădios ca persoană, herp, derp”.

Nu, coaie, nu e așa. Până la 20 de ani singurul tău scop în viață ar trebui să fie adaptarea socială. Dacă o sacrifici pe asta pentru a acumula cunoștințe ajungi un labagiu trist. Te poți ocupa de dezvoltarea armonioasă a sfeclei DUPĂ ce ți-ai găsit un loc confortabil în societate.

Deci da. Sunt mai inculți. Ăia care vin o să fie și mai inculți. Partea bună pentru ei e că asta e irelevant pentru bunăstarea lor și a societății. E relevant pentru clubul ăla mic de oameni care l-au citit pe Kant. Un club din ce în ce mai mic, care în 10 ani o să fie mai mic decât cel al oamenilor care și-au băgat o sticlă în cur. Degeaba vă simțiți voi mai deștepți decât ei. Ei sunt mai mulți, ei sunt mai adaptați, ei fac societatea. Și în societatea lor în care nu contează absolut deloc câți ani a domnit Ștefan cel Mare e la fel de justificat să te simți tu deștept că știi cum e justificat să se simtă ăla anterior menționat deștept că și-a băgat o sticlă în cur.

Și atunci ce s-a întâmplat anul ăsta?

Foarte simplu. Corectare mai serioasă, camere de filmat. A fost cel mai apropiat de realitate BAC din ultimii ani. Din 60% care il luau anul trecut, 30% îl luau pe bune, 30% pe copiat, corectat la mișto și alte glume de sistem prost. Anul ăsta a mers cu mica ciupeală ceva mai greu.

Sunt sigur că la un bac complet corect si ideal, doar 30% dintre elevi ar promova. Și acum, și in 2005, și în 1995 și oricând vreți voi. Anul ăsta a fost doar un bac mai aproape de realitate.

Și acuma o să plângă 55% dintre elevii care au terminat a 12pea. Că frate, coaie, gen, de ce să se se apropie de corectitudine cu noi, gen, și nu cu ăia de după, sau cu ăia de dinainte? De ce gen, frate, coaie, am fost noi ăia primii de ne-am luat-o pe nașpa, și nu ăia de anul trecut, care copiau cu cărțile pe masă și acuma râd de noi?

Păi, trebuie să înceapă de undeva, nu? Hai, gata cu moda asta. Toată lumea ia bacu’ și face o facultate. Toate vânzătoarele de chioșc de colț de bloc cu salariu de 7 milioane sunt masterande în comunicare și toate chelnerițele sunt anul 3 la relații internaționale. Mai puțină școală degeaba și mai multă muncă bă, lăsați vrăjeala. Că dacă termină toată țara o facultate asta nu înseamnă că brusc o să apară 23 de milioane de slujbe de intelectuali. Sau că o să vrea vreodată vreun partid să trimită un ambasador în japonia și brusc o să existe dialogul ăsta absurd între doi parlamentari:

– Coaie, pe cine trimitem ambasador în Japonia, pe văru Gică care cotizează?
– Nuu, hai să găsim un om care a terminat facultatea de relații internaționale!

Serios, bă? Cre-că suntem țara cu cei mai mulți ospătari cu studii superioare. Nu e muncitor la McDonalds care să nu fi terminat o facultate.

Uite, vreți un bac pe care să-l treacă toată lumea? E unul la Galați. 2 lei de persoană.

 

sursa: Pitici Gratis

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer

                

Shares