„Fructul fructelor”, „regele fructelor” sau „fructul fericirii”, cum mai este numit fructul de mango, este cel mai popular fruct din lume, existnd n aproape o mie de soiuri, n dimensiuni de la cele mai mici, pn la celemai mari deun kilogram. Este un fruct delicios cu o arom unic care difer prin form i culoare de la soi la soi. Fructul de mango se consum n stare proaspt mai mult dect orice alt fruct din lume.

„Mangifera indica”, pe numele su latin, are rdcini adnc nfipte n pmnt, iar frunzele sale nu se usuc niciodat, fiind venic verzi. El se poate dezvolta pn la 30 de metri nlime, fiind mare i stufos, iar florile sale au un miros foarte puternic, asemntor cu cel al florilor de crin. Frunzele sunt roiatice cnd sunt tinere i verzi la maturitate, aducnd oarecum cu cele de piersic. Fructele de mango capt o culoare portocaliu-roiatic atunci cnd sunt coapte, fiind dulci i foarte aromate. Pomii de mango sunt longevivi i foarte generoi, putnd s rodeasc chiar i dup ce au atins venerabila vrst de 300 ani.Fructul are o mrime variabil cuprins ntre 10-25 cm lungime, 7-12 cm n diametru i poate cntri pn la 2,5 kg. Copt, este divers colorat, de la galben, portocaliu, pn la rou aprins, iar gustul su este dulce, distinct, undeva ntre cel al piersicii i al ananasului.
Bogat n numeroase elemente nutritive i minerale, cu gustul i forma sa unic, mango-ul este larg recunoscut i apreciat. n India, el este considerat fructul naional, putnd fi gsit nu numai n arta i cultura culinar, ci i ca motiv pe marginile de brocart ale sari-urilor, pe carpete sau n sculpturile exotice. Fructul de mango este foarte hrnitor, fiind o surs excelent de carotin. Un fruct de mango de mrime medie poate oferi pn la 15.000 de uniti de vitamina A care sunt suficiente pentru o sptmn ntreag. Consumul frecvent de mango poate preveni afeciunile cancerigene. Bogat n vitamina C i caroten, previne oboseala nervoas, tensiunea mental, isteria i insomnia. Datorit gustului deosebit i calitilor care l recomand drept remediu pentru mai multe afeciuni, este unul dintre ingredientele ce alctuiesc noul curent culinar „super fruits”.
Mango-ul poate fi cules de primvara pn toamna, ns cele mai bune fructe de mango sunt cele care se coc la mijlocul verii. n general, fructele sunt recoltate atunci cnd sunt nc verzi. Cele necoapte au un gust amar. La fel ca i alte fructe similare, mango-ul necopt poate fi inut n pungi de hrtie pentru cteva zile pentru a se coace. Coacerea poate fi mult accelerat dac n punga de hrtie punei un mr sau o banan, deoarece acestea genereaz n mod natural etilen, un gaz care accelereaz procesul de coacere. Mango-ul copt se pstreaz n frigider. nainte de a-l consuma aducei-l la temperatura camerei, pentru a v bucura de aroma lui unic.Scurt istoricFructul de mango este originar din Himalaya, unde mai cresc i acum pomi de mango slbatic. Fructul lor este mic, amar i tare, fcndu-l s fie nepotrivit pentru a fi mncat. Copacul de mango a fost cultivat n India n urm cu 4.000 de ani. n secolul al XIX-lea comercianii au dus acest fruct n India de Vest, Africa, America de Sud, Persia i Egipt. Acum este cultivat n majoritatea zonelor din India, China, Malaezia, Indonezia, Australia i India de Vest. Soiurile de mango disponibile n India sunt alphonso, jeengira, dussehri, totapuri, neelam, banganapalli si suvarnarekha.

Beneficii pentru sntateAa cum este mrul pentru Europa i America de Nord, aa este i mango pentru rile tropicale, fiind o surs vital de mncare la tropice. Mango abund n antioxidani, fiind srac din punct de vedere caloric, dar bogat n vitamine i minerale. Despre mango se spune c face parte dintre acele alimente care protejeaz cel mai bine fiina de mbtrnire prematur.
Spre deosebire de alte fructe acest „superfruct” conine o cantitate mare de Vitamina E, este bogat n nutrieni, fibre, antioxidani, vitaminele C (care se afl n cantitate dubl n fructul crud), E, B6, K; Cupru, Potasiu, Seleniu, Magneziu, Fosfor, Zinc, Fier, 17 aminoacizi, Omega 3 i 6, Zinc, pectine, amidon, acizi folici.
Mai rar folosit n dieta zilnic ns cu proprieti deosebite, mango prezint numeroase beneficii asupra sntii: reduce colesterolul, ntrete sistemul cardio-vascular, reduce fragilitatea vascular, are un puternic efect antioxidant i imunostimulator, scade riscul apariiei cancerului, mobilizeaz grsimile, este detoxifiant, ajut vederea, are efecte antistres. Mango mai conine fitoelemente (componente bioactive) care influeneaz pozitiv starea de sntate i ncetinesc procesul de mbtrnire.

Fructul verde este folosit antiscorbut. n probleme gastro-intestinale fructul necopt cu sare i miere este folosit n indigestii, dizenterie, dispepsii. De asemenea este folosit n probleme legate de bil. ntrete secreia intestinal i fortific ficatul. Fructul copt este diuretic, laxativ, rcoritor. nvioreaz trupul, ajut la redarea poftei de mncare, ntrete muchiul inimii. De asemenea mango-ul copt ajut n cazul „orbirii nocturne” datorat deficienei de vitamina A, ajut contra mncrimilor la ochi i contra uscciunii ochilor. Coaja de mango este un bun stimulent tonic. Frunzele utilizate sub form de infuzie sau uscate i pisate (2 lingurie pe zi) sunt folositoare n caz de diabet.

Mango este recunoscut pentru coninutul su de antioxidani i carotenoizi, avnd un important rol antiinflamator (ajut mult n procesul de vindecare mpotriva cancerului), are rol n protejarea creierului i a sistemului nervos, este un bun protector mpotriva razelor solare, benefic persoanelor cu angin, colesterol ridicat, boli de inim sau acnee.

Acest minunat fruct tropical, denumit pe bun dreptate i „fructul fericirii”, reprezint o excelent surs de energie i sntate. Pulpa unui fruct de mango crud conine aproximativ 15% zahr, 1% proteine i cantiti semnificative de minerale (calciu, fosfor, fier) i fermeni. Fructele de mango au o aciune direct asupra sistemului nervos central, exercitnd, prin coninutul lor de fosfor i acid glutamic, un rol protector asupra nervilor. Prin aportul su de potasiu, acest fruct favorizeaz echilibrul activitii musculare i, implicit, al activitii cardiace.

Datorit coninutului bogat de enzime, fructele de mango stimuleaz digestia, ele putnd fi astfel folosite n dieta celor care doresc s slbeasc, avnd i deosebite proprieti remineralizante. Cu doar 60 de calorii la 100 g, acest fruct este un aliment foarte de ajutor celor care doresc s scape de cteva kilograme. Dou-trei fructe consumate nainte de mas ofer senzaia de saietate, aportul alimentar putnd fi apoi redus. Un fruct conine peste 3 grame de fibr, care nu numai c scade nivelul colesterolului dar ajut i digestia. n plus, studiile au aratat c ajut la scderea n greutate, nu doar datorit fibrei, ci i graie coninutului mare de ap. Un fruct conine numai 135 de calorii, ceea ce l face s fie gustarea perfect. n acelasi timp, fructele de mango ajut n prevenirea cancerului de colon, mai ales n cazul celor care sufer de o caren de fibre. Fructele conin i compusul unic numit mangiferina, ce se gsete doar n fructul de mango i care este un puternic antiinflamator, antidiabetic i antioxidant. n plus, acidul galic din pulpa fructului are rol de protecie a organismului mpotriva virusurilor.

Un mango conine 96% din cantitatea zilnic recomandat de Vitamina C, care protejeaz sistemul imunitar, inima i vederea, asigur sntatea pielii, meninnd-o tnr mai mult timp. Bogat n Vitamina B6, care ajut sistemul imunitar, mai ales la btrnee, fructul de mango reduce riscul formrii calculilor renali la femei i previne bolile cardiovasculare. n plus, Vitamina B6 mbunteste funcionarea creierului i diminueaz simptomele premenstruale. Vitamina K nu numai c previne formarea cheagurilor de snge, dar menine oasele sntoase, diminund riscul de fracturi. Magneziul coninut n mango este esenial pentru funcionarea sistemului nervos, musclar i cardiovascular. Studiile au artat c magneziul joac un rol important n scderea presiunii arteriale, n scderea n greutate i n reducerea riscului de sindrom metabolic.

Chiar dac are mult zahr (circa 31 de grame la un fruct), mango are un indice glicemic mic, ceea ce nseamn c nivelul zahrului din snge nu va crete brusc dup ce fructul a fost consumat. Unele studii recente au artat c fructele de mango protejeaz organismul mpotriva cancerului de prostat, colon, sn i de leucemie. Astfel, experii au depistat c cea mai eficient substan n lupta mpotriva cancerului de sn i colon sunt antioxidanii poli-fenolici continui n fructul de mango. Fructele proaspete sunt o surs de potasiu. Acesta este o component important a celulelor corpului i a fluidelor acestuia, controlnd btile inimii i tensiunea arterial.

Substane coninute n 100 g de mango
Proteine (gm) 0.6
Grasimi (gm) 0.4
Minerale (gm) 0.4
Fibre (gm) 0.7
Carbohidrati (gm) 16.9
Energie (kcal) 74
Vitamina C (mg)16
Beta-carotina (mcg) 1,990
Potasiu (mg) 205
Sodiu (mg) 26
Calciu (mg) 14
Fier (mg) 1.3
Fosfor (mg) 16

Mango, ingredient n gastronomie

Fructele de mango se consum sub diverse forme n toate colurile lumii. Ele pot fi mncate ca atare, sau integrate n unele preparate cum ar fi: salate, garnituri pentru feluri principale, ngheate sau diverse deserturi. n Pakistan, de exemplu, fructele de mango se pun la murat, sunt folosite pentru prepararea sosului Chutney (pentru aceasta n India se folosesc fructele verzi, dar n alte pri ale lumii se folosete fructul copt; englezii l ador i l-au introdus n propria lor buctrie), pentru prepararea unui fel de marmelad, dar i a buturilor rcoritoare. Fructele necoapte de mango sunt uscate i pisate, obinndu-se un praf ce este folosit att pe post de condiment, ct i n scopuri medicinale.

n Pakistan, fructele de mango sunt la mare cutare i sunt folosite la prepararea unei game largi de mncruri. Printre acestea enumerm mango cu fasole, orez cu mango, budinc de mango, iaurt cu mango etc. Dei acest fruct poate fi integrat n reete de preparate sofisticate, el reprezint cea mai ieftin i revitalizant mncare pentru ranii din regiunea Punjab din Pakistan, care mnnc, de obicei, doar mango cu pine sau cu lipie.

Regele fructelor este un ingredient de baz i n gastronomia indian. n fiecare gospodrie se gtesc diverse preparate cu mango, dar n special deserturi, printre acestea numrndu-se crema de mango Shrikhand, plcinta cu mango, budinca de mango cu ofran i cardamom sau piureul de mango Thokku.

n Occident se consum des diverse tipuri de salat, n care fructele de mango sunt principalele ingrediente. Printre acestea putem meniona salata cu mango i ment, salata de mango i avocado, salata de mango cu spanac, salata cu mango i sfecl i multe altele. Mango este deci un fruct, care poate fi ingredientul de baz n multe mncruri excepionale.

Pulpa de mango se pstreaz bine n pungi de nylon la congelator. Feliile uscate se mnnc ca i cipsuri. n Mexic fructele feliate de mango se mnnc cu sare i boia iute, n Indonezia i Tailanda mango-ul este vndut pe strada cu sare i zahar sau cu boia iute.

Cum decojim un mango
Splm bine fructul de mango. Punem fructul pe un fund de lemn i cu un cuit tiem un cpcel de la baza fructului (din partea mai groas). Aezm fructul n poziie vertical, sprijinindu-se de partea tiat. Tiem o bucat de-a lungul fructului, ct mai aproape de smbure. Cu ajutorul cuitului crestm felia astfel obinut n fii verticale i orizontale, avnd grij s nu tiem coaja. ntoarcem apoi coaja cu pulpa fructului astfel crestat spre exterior, care va arta precum un evantai. Tiem cubuleele de mango de pe coaj i le savuram de ndat. Mango nu trebuie lsat s se coac prea tare, deoarece miezul su devine maroniu i fibros i gustul se altereaz.
Atentie! Coaja fructului de mango conine substane toxice ce pot cauza reacii alergice persoanelor sensibile. Contactul cu pielea poate provoca iritaii i ingerarea cojii poate duce la intoxicaii.
Reete exoticeCrem de mango cu fructe
– 1 fruct mango
– 1 fruct kiwi
– 1 albu de ou
– 100 grame fric lichid
– 2 foi gelatin alb
– 2 linguri zeam de lmie
– sucul de la o jumtate de portocal
– 1 vrf de cuit de vanilie, zahr brun

Preparare:
Se cur fructul de mango i se taie 2-3 felii din el, restul se toac cubulee i se paseaz cu zeama de lmie, se adaug frica lichid i gelatina nmuiat. Crema obinut se las la frigider 15 minute.
Albusul se bate spum i se adaug la crem, dup care se mai las 15 minute la frigider.
Se cur fructul kiwi de coaj, se taie felii i se amestec cu sucul de portocale, plus pudra de vanilie.
Se pun fructele pe farfurie i se stropesc cu sucul obinut. Se ia cu lingura crema inut la frigider i se aranjeaz pe fructe. Se ndulcete dup gust.

Salata de mango i pepene galben

Aceast salat rcoritoare, cu puine calorii se prepar repede i este un desert delicios ce poate fi servit oricnd.
– 1 pepene galben mijlociu
– 2 mango
– 2-3 lingurie de miere
– 2 iaurturi naturale
– frunze de ment proaspt.
Dup ce menta a fost lsat la macerat mpreun cu iaurtul i mierea timp de dou-trei ore, se taie pepenele i fructele de mango astfel nct s poat fi aezate frumos pe un platou. Se orneaz cu frunze de ment, iar fructele se stropesc cu sosul preparat iniial, care a fost lsat la frigider aproximativ o or.
Reet cu mango pentru a te simi n form

– o ceac de buci de mango tiate cubulee i inute la rece timp de o or
– o jumtate de ceac de iaurt de vanilie
– o jumtate de ceaca de ap rece
– un plic de zahr vanilinat sau un strop de vanilie pudr.

Se pune n shaker nti iaurtul apoi apa i se agit bine. Apoi se adaug mango-ul i se agit n continuare. La final se adaug zahrul vanilinat i …gata!
Shake-ul de mango ii va potoli setea de vitamine i chiar foamea pentru cteva ore!

Salat de mango

– mango felii
– brnz mozzarella felii
– busuioc verde
– suc de lamie
– sare, piper
– pine baghet feliata i prjit

Pe un platou se pun alternativ felii de mango i brnz, se stropesc cu lmie i se presar sare, busuioc tocat i piper.

Salsa de mango i avocado

-1 avocado curat i tiat cubulee
– 1 mango curat i tiat cubulee
– o ceap mic tocat
– 1 ardei iute rou tiat feliue (pentru cine nu mannc iute se folosesc ardeii capia roii)
– o lingur frunze tocate de coriandru
– sucul de la o lmie

Se pune sucul de lmie peste avocado. Se adaug restul ingredientelor. Se servete ca i garnitur.

Shake de mango verde
Curai un mango i tiai-l felii. Punei feliile ntr-un blender, adugnd deasupra buci de ghea. Punei zahr brun dup gust, lapte praf i amestecai. Se servete rece.
O dat ce vei gusta din acest shake delicios vei realiza c mangoul verde nu este att de acru. Zahrul i laptele praf neutralizeaz gustul acru, dndu-i un gust oarecum picant ce v va gdila papilele gustative.

Mango lassi

Lassi este o butur pe baz de iaurt, tradiional n India i Pakistan. Rcoritoare i exotic, este perfect pentru dup-amiezile de var, pentru a v nviora i binedispune.
Se prepar n varianta srat (din iaurt, apa plat, sare i condimente indiene) sau n varianta dulce (cu fructe, suc de lmie, zahr i diverse mirodenii).

Ingrediente:
– 500 grame iaurt
– un fruct mare de mango
– sucul de la o jumtate de lmie
– zahr brun (opional)
– cardamom praf (un vrf de linguri)
– un pahar de ap plat

Curai mango i ndeprtai miezul. Tiai-l n buci. Stropii-l imediat cu suc de lmie, ca s nu se oxideze.
Punei toate ingredientele n blender i mixai.
Se servete imediat.

Tiramisu
– o cutie Mascarpone sau Philadelphia
– o cutie iaurt aromat cu vanilie
– 6 linguri zahr
– 1/2 ceac fric
– 1/3 ceac suc pur de mango (fr adaos de ap)
– esen de rom
– picoturi
– felii de la un mango mare
– 1/4 ceac ciocolat alb topit
– frunze de ment

Brnza se bate cu iaurtul i zahrul i se las deoparte. Se amestec sucul de mango cu esena de rom, se nmoaie picoturile n acest amestec i se pun n strat compact n vas de sticl (un rnd). Deasupra se pune 1/2 din crema de brnz, apoi felii de mango. Se pun din nou picoturi nmuiate n suc i esen de rom deasupra, crema i apoi ciocolata alb.
Se pune la rece cam 1/2-1 or i se orneaz cu restul de fructe feliate i frunze de ment.

Tort de vanilie cu cocos, mango si lmie

Ingrediente:
Blat:
– 500 g fain
– 2 lingurie praf de copt
– 1 linguri bicarbonat
– 1 linguri coaj ras de lmie sau portocal
– 300 grame zahr brun
– 450 ml lapte de cocos
– 250 grame fulgi de nuc de cocos
– 200 ml ulei vegetal
– 2 linguri suc de lmie sau oet
– 1 banan sau 250 grame budinc din lapte de soia cu gust de vanilie
sau 250 grame tofu (stil japonez)
– 3-4 linguri ap rece

Glazur:
– 30 grame zahr brun pudr
– 100 ml ap
– 4-5 linguri amidon de porumb i cteva linguri de ap
– sucul de la o lmie
– 60 grame piure de mango sau combinaie mango cu lmie – proaspt sau conservat
– 50 grame fulgi de nuc de cocos

Preparare:
Blat: nti se prenclzete cuptorul la 175grade C. ntr-un castron mai mare, se cerne mpreun faina, bicarbonatul i praful de copt, apoi se adaug coaja de lmie/portocal i se amestec bine. Separat, se amestec urmtoarele ase ingrediente cu un robot de buctrie sau cu un mixer i dup ce se obine o consisten omogen se adaug la castronul cu fin i se amestec numai pn se ncorporeaz. Daca e necesar, se mai adaug cteva linguri de ap rece pentru ca amestecul s aib consistena unui iaurt gros (uor de turnat din castron). Se pune ntr-o tav rotund de tort sau una dreptunghiular de mrime mijlocie, tapetat i se coace 175-180ºC n jur de 35 de minute.

Glazura:
ntr-o oal mic se nclzesc pe foc mic toate ingredientele n afar de amidon, se atept pn d n clocot dup care se adaug i amidonul frecat n prealabil cu cteva linguri de ap i se continu s se in pe foc mic pn cnd se ngroa bine. Se las s se rceasc.
Se asambleaz tortul cu glazura numai deasupra sau tind blatul pe orizontal i adugnd jumtate din glazura nuntru i apoi se decoreaz dup plac (cu fulgi mai mari de cocos, bucele de ciocolat amruie, fructe, nuci etc.).

Prjoale de cartofi cu salat de mango

Ingrediente necesare pentru 4 porii:
– 700 grame cartofi dulci, curai i tiai buci
– 25 grame unt
– o ceap tocat fin
– un cel de usturoi zdrobit
– nucoar ras
– sare, piper negru mcinat
– un ou
– 50 grame mlai instant
– 2 linguri ulei de floarea-soarelui
Ingrediente pentru salata de mango:
– un fruct de mango, curat i tiat cubulee
– 6 roii pitice, tiate felii
– 4 fire de ceap verde
– un ardei iute rou, tocat ct mai mrunt
– zeama i coaja ras de la o jumtate de lmie
– 2 linguri ment proaspata, tocat fin
– o lingur miere de albine de salcm
– frunze de salat pentru garnitur
Se fierb cartofii n ap cu sare timp de 15-20 minute, apoi se scurg i se zdrobesc astfel nct s se obin un piure fin.
Se topete untul ntr-o crati i se clete la foc foarte mic, timp de circa 10 minute, ceapa i usturoiul. Apoi se adaug piureul de cartofi, nucoara ras, sare i piper dup gust, se amestec bine, se ia vasul de pe foc i se las cartofii s se rceasc.
Se fac patru prjoale de circa 2,5 cm grosime; se nmoaie nti n ou btut, apoi n mlai i se ls s stea la frigider cel puin o jumtate de or.
ntre timp, se prepar salata: se amestec toate ingredientele ntr-un castron, se acoper cu folie alimentar i se pstreaz salata la temperatura camerei pn se servete.
Se ncinge uleiul ntr-o tigaie i se prjesc prjoalele cte 4-5 minute pe fiecare parte. Se orneaz cu frunze de salat verde i se servete imediat, cu salata de mango.
Desert rcoros i delicios
– 170-200 grame iaurt de orice fel
– 1/2 can felii de mango (se poate folosi i o cantitate mai mare, n funcie de preferine)
– 170-200 grame afine
– migdale pentru decor
ntr-un pahar de dimensiuni medii,se aeaz un strat de iaurt de aproximativ 1,5-2 cm, apoi un strat de fructe, apoi, din nou, un strat de iaurt i unul de fructe i tot aa pn se umple paharul. Ultimul strat trebuie s conin fructe. Se servete rece, cu migdale presrate deasupra.

Orez basmati cu mango

Orezul basmati la aburi este delicios, dar dac alegem o variant brun, mai bogata n fibre i l combinm cu cteva bucele de mango, vom obine un preparat exotic deosebit. Parfumul fructat, acompaniat de un amestec de condimente orientale, va oferi o savoare special orezului gtit astfel.

Splai bine orezul i punei-l la fiert n ap fiart (raportul orez/ap este 1:2). Adugai sare, cteva bucele de mango proaspt i lsai s fiarb la foc mediu. Adugai i o linguri de amestec de curry sau „Ras el hanout” sau doar pudr de curcuma. Agitai bine oala, s se amestece bine aromele. Cnd apa a sczut foarte mult, oprii focul i puneti capacul peste oal. Orezul i va definitiva fierberea la aburi.
Peste 10 minute e gata de servire.
Se servete cu orice preparat exotic ca i garnitur.

V dorim poft bun!

Sursa: yogaesoteric.net

S-ar putea să-ţi placă şi aceste articole
Latest Posts from Blogul lui Mihai Rapcea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *