Mango – Fructul fericirii

 

„Fructul fructelor”, „regele fructelor” sau „fructul fericirii”, cum mai este numit fructul de mango, este cel mai popular fruct din lume, existând în aproape o mie de soiuri, în dimensiuni de la cele mai mici, până la cele mai mari de un kilogram. Este un fruct delicios cu o aromă unică care diferă prin formă și culoare de la soi la soi. Fructul de mango se consumă în stare proaspătă mai mult decât orice alt fruct din lume.

„Mangifera indica”, pe numele său latin, are rădăcini adânc înfipte în pământ, iar frunzele sale nu se usucă niciodată, fiind veșnic verzi. El se poate dezvolta până la 30 de metri înălțime, fiind mare și stufos, iar florile sale au un miros foarte puternic, asemănător cu cel al florilor de crin. Frunzele sunt roșiatice când sunt tinere și verzi la maturitate, aducând oarecum cu cele de piersic. Fructele de mango capătă o culoare portocaliu-roșiatică atunci când sunt coapte, fiind dulci și foarte aromate. Pomii de mango sunt longevivi și foarte generoși, putând să rodească chiar și după ce au atins venerabila vârstă de 300 ani.Fructul are o mărime variabilă cuprinsă între 10-25 cm lungime, 7-12 cm în diametru și poate cântări până la 2,5 kg. Copt, este divers colorat, de la galben, portocaliu, până la roșu aprins, iar gustul său este dulce, distinct, undeva între cel al piersicii și al ananasului.
Bogat în numeroase elemente nutritive și minerale, cu gustul și forma sa unică, mango-ul este larg recunoscut și apreciat. În India, el este considerat fructul național, putând fi găsit nu numai în arta și cultura culinară, ci și ca motiv pe marginile de brocart ale sari-urilor, pe carpete sau în sculpturile exotice. Fructul de mango este foarte hrănitor, fiind o sursă excelentă de carotină. Un fruct de mango de mărime medie poate oferi până la 15.000 de unități de vitamina A care sunt suficiente pentru o săptămână întreagă. Consumul frecvent de mango poate preveni afecțiunile cancerigene. Bogat în vitamina C și caroten, previne oboseala nervoasă, tensiunea mentală, isteria și insomnia. Datorită gustului deosebit și calităților care îl recomandă drept remediu pentru mai multe afecțiuni, este unul dintre ingredientele ce alcătuiesc noul curent culinar „super fruits”.
Mango-ul poate fi cules de primăvara până toamna, însă cele mai bune fructe de mango sunt cele care se coc la mijlocul verii. În general, fructele sunt recoltate atunci când sunt încă verzi. Cele necoapte au un gust amar. La fel ca și alte fructe similare, mango-ul necopt poate fi ținut în pungi de hârtie pentru câteva zile pentru a se coace. Coacerea poate fi mult accelerată dacă în punga de hârtie puneți un măr sau o banană, deoarece acestea generează în mod natural etilenă, un gaz care accelerează procesul de coacere. Mango-ul copt se păstrează în frigider. Înainte de a-l consuma aduceți-l la temperatura camerei, pentru a vă bucura de aroma lui unică.Scurt istoricFructul de mango este originar din Himalaya, unde mai cresc și acum pomi de mango sălbatic. Fructul lor este mic, amar și tare, făcându-l să fie nepotrivit pentru a fi mâncat. Copacul de mango a fost cultivat în India în urmă cu 4.000 de ani. În secolul al XIX-lea comercianții au dus acest fruct în India de Vest, Africa, America de Sud, Persia și Egipt. Acum este cultivat în majoritatea zonelor din India, China, Malaezia, Indonezia, Australia și India de Vest. Soiurile de mango disponibile în India sunt alphonso, jeengira, dussehri, totapuri, neelam, banganapalli si suvarnarekha.

Beneficii pentru sănătateAșa cum este mărul pentru Europa și America de Nord, așa este și mango pentru țările tropicale, fiind o sursă vitală de mâncare la tropice. Mango abundă în antioxidanți, fiind sărac din punct de vedere caloric, dar bogat în vitamine și minerale. Despre mango se spune că face parte dintre acele alimente care protejează cel mai bine ființa de îmbătrânire prematură.
Spre deosebire de alte fructe acest „superfruct” conține o cantitate mare de Vitamina E, este bogat în nutrienți, fibre, antioxidanți, vitaminele C (care se află în cantitate dublă în fructul crud), E, B6, K; Cupru, Potasiu, Seleniu, Magneziu, Fosfor, Zinc, Fier, 17 aminoacizi, Omega 3 și 6, Zinc, pectine, amidon, acizi folici.
Mai rar folosit în dieta zilnică însă cu proprietăți deosebite, mango prezintă numeroase beneficii asupra sănătății: reduce colesterolul, întărește sistemul cardio-vascular, reduce fragilitatea vasculară, are un puternic efect antioxidant și imunostimulator, scade riscul apariției cancerului, mobilizează grăsimile, este detoxifiant, ajută vederea, are efecte antistres. Mango mai conține fitoelemente (componente bioactive) care influențează pozitiv starea de sănătate și încetinesc procesul de îmbătrânire.

Fructul verde este folosit antiscorbut. În probleme gastro-intestinale fructul necopt cu sare și miere este folosit în indigestii, dizenterie, dispepsii. De asemenea este folosit în probleme legate de bilă. Întărește secreția intestinală și fortifică ficatul. Fructul copt este diuretic, laxativ, răcoritor. Înviorează trupul, ajută la redarea poftei de mâncare, întărește mușchiul inimii. De asemenea mango-ul copt ajută în cazul „orbirii nocturne” datorată deficienței de vitamina A, ajută contra mâncărimilor la ochi și contra uscăciunii ochilor. Coaja de mango este un bun stimulent tonic. Frunzele utilizate sub formă de infuzie sau uscate și pisate (2 lingurițe pe zi) sunt folositoare în caz de diabet.

Mango este recunoscut pentru conținutul său de antioxidanți și carotenoizi, având un important rol antiinflamator (ajută mult în procesul de vindecare împotriva cancerului), are rol în protejarea creierului și a sistemului nervos, este un bun protector împotriva razelor solare, benefic persoanelor cu angină, colesterol ridicat, boli de inimă sau acnee.

Acest minunat fruct tropical, denumit pe bună dreptate și „fructul fericirii”, reprezintă o excelentă sursă de energie și sănătate. Pulpa unui fruct de mango crud conține aproximativ 15% zahăr, 1% proteine și cantități semnificative de minerale (calciu, fosfor, fier) și fermenți. Fructele de mango au o acțiune directă asupra sistemului nervos central, exercitând, prin conținutul lor de fosfor și acid glutamic, un rol protector asupra nervilor. Prin aportul său de potasiu, acest fruct favorizează echilibrul activității musculare și, implicit, al activității cardiace.

Datorită conținutului bogat de enzime, fructele de mango stimulează digestia, ele putând fi astfel folosite în dieta celor care doresc să slăbească, având și deosebite proprietăți remineralizante. Cu doar 60 de calorii la 100 g, acest fruct este un aliment foarte de ajutor celor care doresc să scape de câteva kilograme. Două-trei fructe consumate înainte de masă oferă senzația de sațietate, aportul alimentar putând fi apoi redus. Un fruct conține peste 3 grame de fibră, care nu numai că scade nivelul colesterolului dar ajută și digestia. În plus, studiile au aratat că ajută la scăderea în greutate, nu doar datorită fibrei, ci și grație conținutului mare de apă. Un fruct conține numai 135 de calorii, ceea ce îl face să fie gustarea perfectă. În acelasi timp, fructele de mango ajută în prevenirea cancerului de colon, mai ales în cazul celor care suferă de o carență de fibre. Fructele conțin și compusul unic numit mangiferina,  ce se găsește doar în fructul de mango și care este un puternic antiinflamator, antidiabetic și antioxidant. În plus, acidul galic din pulpa fructului are rol de protecție a organismului împotriva virusurilor.

Un mango conține 96% din cantitatea zilnică recomandată de Vitamina C, care protejează sistemul imunitar, inima și vederea, asigură sănătatea pielii, menținând-o tânără mai mult timp. Bogat în Vitamina B6, care ajută sistemul imunitar, mai ales la bătrânețe, fructul de mango reduce riscul formării calculilor renali la femei și previne bolile cardiovasculare. În plus, Vitamina B6 îmbunătățeste funcționarea creierului și diminuează simptomele premenstruale. Vitamina K nu numai că previne formarea cheagurilor de sânge, dar menține oasele sănătoase, diminuând riscul de fracturi. Magneziul conținut în mango este esențial pentru funcționarea sistemului nervos, musclar și cardiovascular. Studiile au arătat că magneziul joacă un rol important în scăderea presiunii arteriale, în scăderea în greutate și în reducerea riscului de sindrom metabolic.

Chiar dacă are mult zahăr (circa 31 de grame la un fruct), mango are un indice glicemic mic, ceea ce înseamnă că nivelul zahărului din sânge nu va crește brusc după ce fructul a fost consumat. Unele studii recente au arătat că fructele de mango protejează organismul împotriva cancerului de prostată, colon, sân și de leucemie. Astfel, experții au depistat că cea mai eficientă substanță în lupta împotriva cancerului de sân și colon sunt antioxidanții poli-fenolici continuți în fructul de mango. Fructele proaspete sunt o sursă de potasiu. Acesta este o componentă importantă a celulelor corpului și a fluidelor acestuia, controlând bătăile inimii și tensiunea arterială.

Substanțe conținute în 100 g de mango
Proteine (gm) 0.6
Grasimi (gm) 0.4
Minerale (gm) 0.4
Fibre (gm) 0.7
Carbohidrati (gm) 16.9
Energie (kcal) 74
Vitamina C (mg)16
Beta-carotina (mcg) 1,990
Potasiu (mg) 205
Sodiu (mg) 26
Calciu (mg) 14
Fier (mg) 1.3
Fosfor (mg) 16

Mango, ingredient în gastronomie

Fructele de mango se consumă sub diverse forme în toate colțurile lumii. Ele pot fi mâncate ca atare, sau integrate în unele preparate cum ar fi: salate, garnituri pentru feluri principale, înghețate sau diverse deserturi. În Pakistan, de exemplu, fructele de mango se pun la murat, sunt folosite pentru prepararea sosului Chutney (pentru aceasta în India se folosesc fructele verzi, dar în alte părți ale lumii se folosește fructul copt; englezii îl adoră și l-au introdus în propria lor bucătărie), pentru prepararea unui fel de marmeladă, dar și a băuturilor răcoritoare. Fructele necoapte de mango sunt uscate și pisate, obținându-se un praf ce este folosit atât pe post de condiment, cât și în scopuri medicinale.

În Pakistan, fructele de mango sunt la mare căutare și sunt folosite la prepararea unei game largi de mâncăruri. Printre acestea enumerăm mango cu fasole, orez cu mango, budincă de mango, iaurt cu mango etc. Deși acest fruct poate fi integrat în rețete de preparate sofisticate, el reprezintă cea mai ieftină și revitalizantă mâncare pentru țăranii din regiunea Punjab din Pakistan, care mănâncă, de obicei, doar mango cu pâine sau cu lipie.

Regele fructelor este un ingredient de bază și în gastronomia indiană. În fiecare gospodărie se gătesc diverse preparate cu mango, dar în special deserturi, printre acestea numărându-se crema de mango Shrikhand, plăcinta cu mango, budinca de mango cu șofran și cardamom sau piureul de mango Thokku.

În Occident se consumă des diverse tipuri de salată, în care fructele de mango sunt principalele ingrediente. Printre acestea putem menționa salata cu mango și mentă, salata de mango și avocado, salata de mango cu spanac, salata cu mango și sfeclă și multe altele. Mango este deci un fruct, care poate fi ingredientul de bază în multe mâncăruri excepționale.

Pulpa de mango se păstrează bine în pungi de nylon la congelator. Feliile uscate se mănâncă ca și cipsuri. În Mexic fructele feliate de mango se mănâncă cu sare și boia iute, în Indonezia și Tailanda mango-ul este vândut pe strada cu sare și zahar sau cu boia iute.

Cum decojim un mango
Spălăm bine fructul de mango. Punem fructul pe un fund de lemn și cu un cuțit tăiem un căpăcel de la baza fructului (din partea mai groasă). Așezăm fructul în poziție verticală, sprijinindu-se de partea tăiată. Tăiem o bucată de-a lungul fructului, cât mai aproape de sâmbure. Cu ajutorul cuțitului crestăm felia astfel obținută în fâșii verticale și orizontale, având grijă să nu tăiem coaja. Întoarcem apoi coaja cu pulpa fructului astfel crestată spre exterior, care va arăta precum un evantai. Tăiem cubulețele de mango de pe coajă și le savuram de îndată. Mango nu trebuie lăsat să se coacă prea tare, deoarece miezul său devine maroniu și fibros și gustul se alterează.
Atentie! Coaja fructului de mango conține substanțe toxice ce pot cauza reacții alergice persoanelor sensibile. Contactul cu pielea poate provoca iritații și ingerarea cojii poate duce la intoxicații.
Rețete exotice Cremă de mango cu fructe 
– 1 fruct mango
– 1 fruct kiwi
– 1 albuș de ou
– 100 grame frișcă lichidă
– 2 foi gelatină albă
– 2 linguri zeamă de lămâie
– sucul de la o jumătate de portocală
– 1 vârf de cuțit de vanilie, zahăr brun

Preparare:
Se curăță fructul de mango și se taie 2-3 felii din el, restul se toacă cubulețe și se pasează cu zeama de lămâie, se adaugă frișca lichidă și gelatina înmuiată. Crema obținută se lasă la frigider 15 minute.
Albusul se bate spumă și se adaugă la cremă, după care se mai lasă 15 minute la frigider.
Se curăță fructul kiwi de coajă, se taie felii și se amestecă cu sucul de portocale, plus pudra de vanilie.
Se pun fructele pe farfurie și se stropesc cu sucul obținut. Se ia cu lingura crema ținută la frigider și se aranjează pe fructe. Se îndulcește după gust.

Salata de mango și pepene galben

Această salată răcoritoare, cu puține calorii se prepară repede și este un desert delicios ce poate fi servit oricând.
– 1 pepene galben mijlociu
– 2 mango
– 2-3 lingurițe de miere
– 2 iaurturi naturale
– frunze de mentă proaspătă.
După ce menta a fost lăsată la macerat împreună cu iaurtul și mierea timp de două-trei ore, se taie pepenele și fructele de mango astfel încât să poată fi așezate frumos pe un platou. Se ornează cu frunze de mentă, iar fructele se stropesc cu sosul preparat inițial, care a fost lăsat la frigider aproximativ o oră.
Rețetă cu mango pentru a te simți în formă

– o ceașcă de bucăți de mango tăiate cubulețe și ținute la rece timp de o oră
– o jumătate de ceașcă de iaurt de vanilie
– o jumătate de ceașca de apă rece
– un plic de zahăr vanilinat sau un strop de vanilie pudră.

Se pune în shaker întâi iaurtul apoi apa și se agită bine. Apoi se adaugă mango-ul și se agită în continuare. La final se adaugă zahărul vanilinat și …gata!
Shake-ul de mango iți va potoli setea de vitamine și chiar foamea pentru câteva ore!

Salată de mango

– mango felii
– brânză mozzarella felii
– busuioc verde
– suc de lamâie
– sare, piper
– pâine baghetă feliata și prăjită

Pe un platou se pun alternativ felii de mango și brânză, se stropesc cu lămâie și se presară sare, busuioc tocat și piper.

Salsa de mango și avocado

- 1 avocado curățat și tăiat cubulețe
– 1 mango curățat și tăiat cubulețe
– o ceapă mică tocată
– 1 ardei iute roșu tăiat feliuțe (pentru cine nu manâncă iute se folosesc ardeii capia roșii)
– o lingură frunze tocate de coriandru
– sucul de la o lămâie

Se pune sucul de lămâie peste avocado. Se adaugă restul ingredientelor. Se servește ca și garnitură.

Shake de mango verde
Curățați un mango și tăiați-l felii. Puneți feliile într-un blender, adugând deasupra bucăți de gheață. Puneți zahăr brun după gust, lapte praf și amestecați. Se servește rece.
O dată ce veți gusta din acest shake delicios veți realiza că mangoul verde nu este atât de acru. Zahărul și laptele praf neutralizează gustul acru, dându-i un gust oarecum picant ce vă va gâdila papilele gustative.

Mango lassi

Lassi este o băutură pe bază de iaurt, tradițională în India și Pakistan. Răcoritoare și exotică, este perfectă pentru după-amiezile de vară, pentru a vă înviora și binedispune.
Se prepară în varianta sărată (din iaurt, apa plată, sare și condimente indiene) sau în varianta dulce (cu fructe, suc de lămâie, zahăr și diverse mirodenii).

Ingrediente:
– 500 grame iaurt
– un fruct mare de mango
– sucul de la o jumătate de lămâie
– zahăr brun (opțional)
– cardamom praf (un vârf de linguriță)
– un pahar de apă plată

Curățați mango și îndepărtați miezul. Tăiați-l în bucăți. Stropiți-l imediat cu suc de lămâie, ca să nu se oxideze.
Puneți toate ingredientele în blender și mixați.
Se servește imediat.

Tiramisu
– o cutie Mascarpone sau Philadelphia
– o cutie iaurt aromat cu vanilie
– 6 linguri zahăr
– 1/2 ceașcă frișcă
– 1/3 ceașcă suc pur de mango (fără adaos de apă)
– esență de rom
– pișcoturi
– felii de la un mango mare
– 1/4 ceașcă ciocolată albă topită
– frunze de mentă

Brânza se bate cu iaurtul și zahărul și se lasă deoparte. Se amestecă sucul de mango cu esența de rom, se înmoaie pișcoturile în acest amestec și se pun în strat compact în vas de sticlă (un rând). Deasupra se pune 1/2 din crema de brânză, apoi felii de mango. Se pun din nou pișcoturi înmuiate în suc și esență de rom deasupra, crema și apoi ciocolata albă.
Se pune la rece cam 1/2-1 oră și se ornează cu restul de fructe feliate și frunze de mentă.

Tort de vanilie cu cocos, mango si lămâie

Ingrediente:
Blat:
– 500 g faină
– 2 lingurițe praf de copt
– 1 linguriță bicarbonat
– 1 linguriță coajă rasă de lămâie sau portocală
– 300 grame zahăr brun
– 450 ml lapte de cocos
– 250 grame fulgi de nucă de cocos
– 200 ml ulei vegetal
– 2 linguri suc de lămâie sau oțet
– 1 banană sau 250 grame budincă din lapte de soia cu gust de vanilie
sau 250 grame tofu (stil japonez)
– 3-4 linguri apă rece

Glazură:
– 30 grame zahăr brun pudră
– 100 ml apă
– 4-5 linguri amidon de porumb și câteva linguri de apă
– sucul de la o lămâie
– 60 grame piure de mango sau combinație mango cu lămâie – proaspăt sau conservat
– 50 grame fulgi de nucă de cocos

Preparare:
Blat: Întâi se preîncălzește cuptorul la 175grade C. Într-un castron mai mare, se cerne împreună faina, bicarbonatul și praful de copt, apoi se adaugă coaja de lămâie/portocală și se amestecă bine. Separat, se amestecă următoarele șase ingrediente cu un robot de bucătărie sau cu un mixer și după ce se obține o consistență omogenă se adaugă la castronul cu făină și se amestecă numai până se încorporează. Daca e necesar, se mai adaugă câteva linguri de apă rece pentru ca amestecul să aibă consistența unui iaurt gros (ușor de turnat din castron). Se pune într-o tavă rotundă de tort sau una dreptunghiulară de mărime mijlocie, tapetată și se coace 175-180ºC în jur de 35 de minute.

Glazura:
Într-o oală mică se încălzesc pe foc mic toate ingredientele în afară de amidon, se așteptă până dă în clocot după care se adaugă și amidonul frecat în prealabil cu câteva linguri de apă și se continuă să se țină pe foc mic până când se îngroașă bine. Se lasă să se răcească.
Se asamblează tortul cu glazura numai deasupra sau tăind blatul pe orizontală și adăugând jumătate din glazura înăuntru și apoi se decorează după plac (cu fulgi mai mari de cocos, bucățele de ciocolată amăruie, fructe, nuci etc.).

Pârjoale de cartofi cu salată de mango

Ingrediente necesare pentru 4 porții:
– 700 grame cartofi dulci, curățați și tăiați bucăți
– 25 grame unt
– o ceapă tocată fin
– un cățel de usturoi zdrobit
– nucșoară rasă
– sare, piper negru măcinat
– un ou
– 50 grame mălai instant
– 2 linguri ulei de floarea-soarelui
Ingrediente pentru salata de mango:
– un fruct de mango, curățat și tăiat cubulețe
– 6 roșii pitice, tăiate felii
– 4 fire de ceapă verde
– un ardei iute roșu, tocat cât mai mărunt
– zeama și coaja rasă de la o jumătate de lămâie
– 2 linguri mentă proaspata, tocată fin
– o lingură miere de albine de salcâm
– frunze de salată pentru garnitură
Se fierb cartofii în apă cu sare timp de 15-20 minute, apoi se scurg și se zdrobesc astfel încât să se obțină un piure fin.
Se topește untul într-o cratiță și se călește la foc foarte mic, timp de circa 10 minute, ceapa și usturoiul. Apoi se adaugă piureul de cartofi, nucșoara rasă, sare și piper după gust, se amestecă bine, se ia vasul de pe foc și se lasă cartofii să se răcească.
Se fac patru pârjoale de circa 2,5 cm grosime; se înmoaie întâi în ou bătut, apoi în mălai și se lăsă să stea la frigider cel puțin o jumătate de oră.
Între timp, se prepară salata: se amestecă toate ingredientele într-un castron, se acoperă cu folie alimentară și se păstrează salata la temperatura camerei până se servește.
Se încinge uleiul într-o tigaie și se prăjesc pârjoalele câte 4-5 minute pe fiecare parte. Se ornează cu frunze de salată verde și se servește imediat, cu salata de mango.
Desert răcoros și delicios
– 170-200 grame iaurt de orice fel
– 1/2 cană felii de mango (se poate folosi și o cantitate mai mare, în funcție de preferințe)
– 170-200 grame afine
– migdale pentru decor
Într-un pahar de dimensiuni medii,se așează un strat de iaurt de aproximativ 1,5-2 cm, apoi un strat de fructe, apoi, din nou, un strat de iaurt și unul de fructe și tot așa până se umple paharul. Ultimul strat trebuie să conțină fructe. Se servește rece, cu migdale presărate deasupra.

Orez basmati cu mango

Orezul basmati la aburi este delicios, dar dacă alegem o variantă brună, mai bogata în fibre și îl combinăm cu câteva bucățele de mango, vom obține un preparat exotic deosebit. Parfumul fructat, acompaniat de un amestec de condimente orientale, va oferi o savoare specială orezului gătit astfel.

Spălați bine orezul și puneți-l la fiert în apă fiartă (raportul orez/apă este 1:2). Adăugați sare, câteva bucățele de mango proaspăt și lăsați să fiarbă la foc mediu. Adăugați și o linguriță de amestec de curry sau „Ras el hanout” sau doar pudră de curcuma. Agitați bine oala, să se amestece bine aromele. Când apa a scăzut foarte mult, opriți focul și puneti capacul peste oală. Orezul își va definitiva fierberea la aburi.
Peste 10 minute e gata de servire.
Se servește cu orice preparat exotic ca și garnitură.

Vă dorim poftă bună!

Sursa: yogaesoteric.net

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *