Activiștii din România militează pentru unirea cu țara vecină, Republica Moldova, până anul viitor, spunând că astfel restabilesc dreptatea, având în vedere că au o istorie comună. Dar ideea lor nu este împărtășită de toți cetățenii din Republica Moldova, afirmă postul de televiziune Russia Today.

 

 

Russia Today: România vrea să ia Moldova VIDEO basarabiaRussia Today – Unification or takeover Romania wants to win back Moldova

 

 

 

 

Ideea de unificare este susținută prin tot felul de acțiuni, de la expoziții de fotografie la mitinguri zgomotoase în București șiChișinău. Din anul 2009 au tot avut loc mișcări pentru a recâștiga ceea ce ei consideră ca fiind pământul lor, comentează Russia Today, citată de TV7.md.

Începând din aprilie, este imposibil să nu găsești afișe colorate în orașele dinRomânia, în care se spune că “Basarabia este România“. Cei din spatele acestei mișcări cred că terenul pe care este acum Republica Moldova trebuie să fie din nou sub controlul Bucureștiului, așa cum a fost, de altfel, până în secolul XIX.

Odată cu prăbușirea URSS-ului, Republica Moldova și-a declarat însă independența, devenind membru al ONU, Consiliului Europei și OMC. Acum, grupul Acțiunea-2012, o alianță care reunește mai mult de 30 de ONG-uri dinRomânia, spune că aceste realizări ale Moldovei ar trebui sacrificate în numele reunificării.

“Prin reîntregire mă refer la poporul român de pe ambele părți ale frontierei, care trebuie să trăiască într-un singur stat. După pactul Ribbentrop-Molotov am fost separați în mod nedrept și vrem să se repare acest adevăr istoric”, spune activistul George Simion, șeful gruparii.

Potrivit postului rus de televiziune, poziția Bucureștiului este aceea căreunificarea celor două națiuni se poate întâmpla numai în cazul în careMoldova, țara post-sovietică, devine membru al UE. Dar politicienii din RepublicaMoldova și-au exprimat îngrijorarea că președintele Traian Băsescu nu va aștepta acest moment și că, la un moment dat, în viitor, va extinde granițele țării sale și va absorbi Moldova.

“După schimbarea puterii, în 2009, mass-media românească s-a mutat în Republica Moldova. Este vorba de mai multe stații mari de televiziune și ziare. Noi credem că misiunea lor principală este de românizare a Moldovei și deconstrucție a identității Republicii Moldova“, susține analistul politic moldovean Bogdan Țârdea.

În anul următor, care marchează 200 de ani de când Bucureștiul a pierdutChișinăul pentru prima dată, gruparea Acțiunea-2012 planifică o ofensivă masivă de informare cu privire la unificare, mai comentează publicația rusească.

Gruparea spune că nu este finanțată și nici nu beneficiază de sprijin public de laBucurești și că misiunea sa este una pașnică, aceea de a informa oamenii despre necesitatea restabilirii României Mari.

Totuși, o reunificare în viitorul apropiat este greu de imaginat, având în vedere că, în timp ce 40 la sută dintre români sunt de acord să primească înapoiBasarabia, două treimi din populația Republicii Moldova dorește să rămână suverană, conchide Russia Today.

Sursa: Ziua Veche
Write a comment:

*

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer

                

Shares