Șinca VecheȘinca Veche atrage numeroși căutători spirituali, arheologi, speologi, radiesteziști, precum și o mulțime de curioși dornici să li se împlinească dorințele, după cum spun legendele locului. Această atracție se datorează unui lăcaș controversat cunoscut sub numele de “Templul Dorințelor.” De-a lungul timpului aici s-au petrecut fenome neobișnuite, care atestă o încărcătură energetică aparte.

Istorie și Mister

În străvechea țară a Făgărașului, la câțiva kilometri de Perșani, între orașele Brașov și Făgăraș, se află satul Șinca Veche. Aici își au rădăcinile Gheorghe Șincai – marele istoric și filolog român, Nicolae Bălan – mitropolitul Ardealului și Ion Vulcan – cel care a publicat primele poezii ale lui Eminescu.

La aproximativ doi kilometri de această localitate ascunsă printre dealuri împădurite, într-o zonă cu numeroase vestigii arheologice, multe rămase nedezgropate, dăinuiește un loc plin de mistere: TEMPLUL DORINȚELOR. Mai este cunoscut și sub denumirile de “Templul Ursitelor”, “Grota de la Șinca Veche”, “Mănăstirea Săpată în Stâncă” sau “Templul Extrate-reștrilor”. Grota este ascunsă în mijlocul unei păduri în care crește o vegetație abundentă, semn al unei energii puternic pozitive.

Drumul spre templu este marcat de o cruce construită recent care te pune în rezonanță cu vibrația locului. Se merge pe o cărare îngustă și în pantă, care se oprește în fața unei stânci foarte fragile, plăsmuită din gresii de Perșani. Niște mâini necunoscute au săpat cinci încăperi cu două altare și un culoar vertical în formă de trunchi de con prin a cărui deschidere se vede cerul.

Din cele mai vechi timpuri localnicii consideră acest templu un loc potrivit pentru rugăciune. Legenda spune că atunci când vă așezați sub turnul conic care comunică cu cerul și vă doriți ceva, cerința vi se va împlini dacă aveți o inimă curată și plină de credință. Mai întâi, este bine să vă opriți la altarul mare unde, cu ochii îndreptați spre cer, puteți să vă cereți iertare pentru greșelile vieții. Apoi treceți în încăperea alăturată, la altarul mic și cu sufletul curat, vă rugați la lumina lumânărilor. Aici se află un alt mister al locului: peretele altarului are inscripționate un portret despre care se spune că este al Mântuitorului și două simboluri care conferă unicitate acestui sălaș – o stea cu șase colțuri, hexagrama, cunoscută sub numele de Steaua lui David sau Pecetea lui Solomon și cercul Yin-Yang, ambele fiind două simboluri ezoterice, cunoscute în toate școlile de misterii. Care este mesajul adresat oamenilor? Că aceștia dețin atât energie Yin/feminină, cât și energie Yang/masculină, iar acestea trebuie să se unească armonios prin iubire, pentru că doar prin uniunea contrariilor omenirea va deveni ceea ce se dorește din înalt? De ce sunt alăturate aceste inscripții aparținând unor tradiții atât de diferite? Acest chip este oare portretul primului “ursitor” al templului, primul preot, imaginea unui comandant extraterestru sau al Mântuitorului nostru, Domnul Iisus Hristos? “Nimeni nu a putut dezlega misterul. Nici măcar specialiștii care au venit aici nu au putut explica legătura dintre icoană și cele două simboluri.” povestește nea Chifer, ghidul locurilor, care e convins că e vorba de icoana Domnului Iisus.

Templul Extratereștrilor

Clarvăzătorii care au vizitat locul confirmă ceea ce spun cercetătorii, anume că Templul de la Șinca Veche este creația unei străvechi și avansate civilizații de pe Pământ, fiind construit acum 6000 – 7000 de ani. Acesta nu e nici din lemn și nici din piatră, semn că cei ce l-au construit cunoșteau proprietățile gresiei. Nisipul fin din interiorul lăcașului conține cristale de cuarț și siliciu folosite pentru a comunica dacă nu cu civilizații extraterestre, atunci cu Divinitatea sau cu ființe din alte dimensiuni. Amatorii de suveniruri sau căutătorii de comori au luat cu inconștiență cristalele de cuarț care se găseau în jurul Templului, în grotă și în pereții altarelor. S-a pus intrebarea de ce a fost ales tocmai dealul de lângă Șinca Veche? Acesta are o formă piramidală și deține acel platou necesar formelor piramidale care permit captarea si emiterea de energii. Dealul de lângă grotă, cunoscut de localnici sub numele de Dealul Ursitelor sau Dealul Pleșu (cel pleșuv) este un loc pe care nu se poate cultiva nimic, deși specialiștii agronomi au încercat să prindă ceva. însă solul pare ca și cum ar fi iradiat în urma aterizării unei nave extraterestre. Mai mult, la câțiva kilometri de drumul care duce spre templu se află un fel de amfiteatru acoperit cu iarbă și arbuști, un spațiu cu un diametru de aproximativ 20 de metri, înălțat cu câțiva metri deasupra reliefului înconjurător. Aici există un fel de terase ca în interiorul unei cetăți sau așezări fortificate. Să fie acestea ruinele unei străvechi așezări dacice după cum spun unii istorici care susțin că și templul este un sanctuar dacic?

Controversele privind acest așezământ continuă. Seamănă cu o biserică ortodoxă, iar turnul conic pare a fi o clopotniță. în zonă mai există patru mănăstiri din lemn datate între anii 1750-1760. “Arheologii nu și-au spus ultimul cuvânt, dar după toate indiciile, așezământul a fost construit în jurul anului 1700 de către o comunitate de călugări ortodocși. Odată cu el, au mai fost clădite alte patru mănăstiri din lemn. “Este greu de crezut că mănăstirea din peșteră a putut fi construită după 1700. în perioada în care mănăstirile ardelene erau dărâmate unele după altele de către austro-ungari, nu ar fi putut fi construite cinci lăcașuri de cult ortodox.” declara preotul Silvestru Popoviciu din Șinca Veche.

Fenomene Miraculoase

țăranii din Șinca Veche sunt convinși că Templul este vechi de mii de ani și că are puteri miraculoase. Bătrânii satului spun că până și iarba din jurul Templului Ursitelor ar face minuni. Vacile care pasc aici nasc viței mai frumoși și mai sănătoși decât celelalte și dau lapte mult mai gras.O bătrână povestea că “o fetiță mută din naștere a grăit în apropierea templului”, anunțându-și tatăl că și-a găsit vitele pierdute prin pădure:”Sunt aici, tată!”

Deseori în această zonă se petrec niște fenomene bizare. O relatare aparținând unui reporter, inclusă în paginile unei publicații locale, “Monitorul de Brașov”, prezintă comportarea ciudată a camerei de luat vederi care pornea și se oprea din înregistrare după bunul ei plac. Vizionând materialul filmat s-au observat imagini pe care cei prezenți nu le văzuseră în peșteră în momentul filmării. Pe bandă apăreau niște sfere de lumină și chiar o siluetă înveșmântată într-o mantie de culoare închisă, iar în plan îndepărtat o mână de lumină străvezie.

Doamna Tamara M. din Timișoara, povestea că în timpul rugăciunii a început să vadă sfere luminoase și ființe de lumină. Fotografiile celor care imortalizează locul sunt străbătute de globuri strălucitoare, de halo-uri și de imagini luminoase care nu sunt vizibile cu ochiul liber în momentul fotografierii. Altora li s-a întâmplat să dispară în intregime imaginile înregistrate, de parcă nici nu ar fi existat vreodată. Primarul comunei, dl Radu Munteanu, povestea:” Fratele meu a fotografiat locul, iar pe fotografii au apărut niște pete albicioase, ca niste mingi de lumină…”

Există multe mărturii și despre coruri enigmatice care se aud cântând o muzică celestă, deosebit de frumoasă.

Uneori în preajma acestui așezământ au loc vindecări miraculoase. Dl Victor Pascu, paznicul locului, spunea aceleași lucruri incredibile: ” Am cărat pământ din interior, am făcut un grilaj și am construit stâlpi de susținere. în vremea aceea eram bolnav de ulcer. După ce am terminat restaurarea, durerea de stomac ce mă chinuise ani întregi a dispărut si m-am vindecat miraculos. Dumnezeu m-a ajutat, iar de atunci am rămas aici, căci mi-am refăcut viața.”

Unii specialiști în radiestezie care au făcut măsurători spun că locul degajă un magnetism impresionant și energii foarte puternice, după cum rar le-a fost dat să vadă. Construcția perfect izolată și ascunsă de ochii celor din exterior favorizează o stare de introspecție si de meditație întalnită în lăcașele de cult.

Pelerinaj la “Templul Ursitelor”

Atrași de misterul locului aici sosesc oameni din toată țara și din toate colțurile lumii. Americani, japonezi, italieni, români din țara Făgărașului sau din toate regiunile țării, oameni bătrâni, bonavi, mame cu copii, tineri în căutare de alinare sau de senzațional vin la templul făcător de minuni. S-a observat ca dorințele se împlinesc cel mai bine în trei zile din an: de Sfântul Gheorghe, la Lăsata Secului de Paști și la Schimbarea la Față.

Mărturiile unor preoți și fețe de rang înalt care au vizitat așezamântul au dus la recunoașterea valorii spirituale a acestuia prin sfințirea lui de către înalt Preasfinția Sa Antonie Plămădeală, mitropolitul Ardealului.

Dincolo de orice controverse și speculații, Templul de la Șinca Veche este un loc de reculegere ideal, de un mister și o puritate cu totul aparte

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer

                

Shares