Peste 181.000 de germani au părăsit oficial religia catolică în 2010, an marcat de numeroase scandaluri legate de violențele sexuale comise de preoți asupra copiilor, indică raportul anual al conferinței episcopale germane, făcut public vineri.
Astfel, 181.193 de germani au făcut demersurile necesare pentru a nu mai plăti impozite religioase Bisericii Catolice în 2010, aceasta fiind a doua cifră printre cele mai ridicate de când există ea și aproape cu jumătate mai mult decât în 2009, potrivit documentului citat de AFP.

În Germania, comunitățile protestantă, catolică și evreiească sunt finanțate printr-un impozit religios prelevat de stat de la cei înscriși drept credincioși la fisc și redistribuit în consecință. Această prelevare reprezintă – potrivit landurilor – 8-9 % din impozitul pe venit.

În 1992, această cifră a fost mai ridicată cu 11.500, dar atunci a existat un val de plecări consecutive reunificării Germaniei și credincioșilor din ex-Germania de Est care nu doreau să mai achite acest impozit.

În plus, pentru prima oară numărul retragerilor depășește numărul noilor botezați, care a fost de 170.000 în 2010.

Conferința episcopală germană nu propune o explicație acestei explozii a plecărilor, dar de la începutul anului 2010 Germania a fost zguduită de dezvăluirile abuzurilor sexuale comise asupra copiilor și adolescenților în instituțiile aparținând aproape toate Bisericii Catolice. Biserica Catolică a oferit 5.000 de euro victimelor, care au considerat această indemnizație insuficientă.

Potrivit raportului anual al episcopilor germani, catolicismul rămâne prima religie germană, cu 24.650.000 de credincioși, având un mic avans față de protestanți /24.200.000 de membri/.

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer

                

Shares