Peste 181.000 de germani au prsit oficial religia catolic n 2010, an marcat de numeroase scandaluri legate de violenele sexuale comise de preoi asupra copiilor, indic raportul anual al conferinei episcopale germane, fcut public vineri.
Astfel, 181.193 de germani au fcut demersurile necesare pentru a nu mai plti impozite religioase Bisericii Catolice n 2010, aceasta fiind a doua cifr printre cele mai ridicate de cnd exist ea i aproape cu jumtate mai mult dect n 2009, potrivit documentului citat de AFP.

n Germania, comunitile protestant, catolic i evreieasc sunt finanate printr-un impozit religios prelevat de stat de la cei nscrii drept credincioi la fisc i redistribuit n consecin. Aceast prelevare reprezint – potrivit landurilor – 8-9 % din impozitul pe venit.

n 1992, aceast cifr a fost mai ridicat cu 11.500, dar atunci a existat un val de plecri consecutive reunificrii Germaniei i credincioilor din ex-Germania de Est care nu doreau s mai achite acest impozit.

n plus, pentru prima oar numrul retragerilor depete numrul noilor botezai, care a fost de 170.000 n 2010.

Conferina episcopal german nu propune o explicaie acestei explozii a plecrilor, dar de la nceputul anului 2010 Germania a fost zguduit de dezvluirile abuzurilor sexuale comise asupra copiilor i adolescenilor n instituiile aparinnd aproape toate Bisericii Catolice. Biserica Catolic a oferit 5.000 de euro victimelor, care au considerat aceast indemnizaie insuficient.

Potrivit raportului anual al episcopilor germani, catolicismul rmne prima religie german, cu 24.650.000 de credincioi, avnd un mic avans fa de protestani /24.200.000 de membri/.

S-ar putea să-ţi placă şi aceste articole
Latest Posts from Blogul lui Mihai Rapcea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *