Persoanele care s-au vaccinat mpotriva gripei AH1N1 au un risc foarte mare s sufere de o tulburare rar de somn (narcolepsie), drept pentru care Agenția European a Medicamentului l mai recomand doar n situații cu adevrat excepționale. Tinerii par s fie cei mai vulnerabili.

n Marea Britanie, zece cazuri suspecte de narcolpsie au fost asociate cu vaccinul Pandemrix, produs de GlaxoSmithKleine. Alte cazuri suspecte au fost semnalate n Finlanda, Suedia și Islanda. n total, au fost raportate 335 de cazuri de narcolepsie de la nceputul lui iulie anul acesta, toate asociate cu vaccinul.

Studiile efectuateau relevat un risc de narcolepsie cu 13% mai mare n cazul copiilor și tinerilor vaccinați mpotriva gripei AH1N1. Persoanele care sufer de narcolepesie adorm brusc, pe neașteptate, ceea ce poate fi fatal.

Vaccinul obișnuit nu prezint riscuri

„Vaccinul uzual mpotriva gripei sezoniere nu a fost blamat pentru apariția narcolepsiei. Estesigurși poate fi n continuare administrat. Este posibil ca riscul de narcolepsie s fie dat și de factorii de mediu. Momentan, factorii de mediu care ar fi putut, n combinație cu vaccinul, s provoace narcolepsie rmn necunoscuți”, este poziția Agenției Medicamentului din Marea Britanie.

PotrivitOrganizației Mondiale a Sntții, 31 de milioane de persoane au fost vaccinate n timpul pandemiei de grip din 2009-2010. Stocurile urmeaz s fie distruse n aceast toamn.”

Sursa: Evenimentul Zilei

S-ar putea să-ţi placă şi aceste articole
Latest Posts from Blogul lui Mihai Rapcea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *