Slovacia îi va pedepsi cu închisoarea pe cei care neagă persecuțiile și crimele cu substrat politic din perioada comunistă, iar Guvernul ceh dorește să scoată în afara legii Partidul Comunist.

Slovacia și Cehia aduc comunismul pe același plan cu Holocaustul externeÎn septembrie, în Slovacia intră în vigoare noul Cod de Procedură Penală, care introduce pedeapsa cuînchisoarea pentru oricine neagă persecuțiile și crimele cu substrat politic din perioadacomunistă, ceea ce ar aducecomunismul pe același plan cuHolocaustul.

Guvernul de la Praga pregătește scoaterea în ilegalitate al Partidului Comunist al Cehiei și Moraviei, chiar dacă măsura poate fi considerată tardivă și oarecum ineficientă.

Anton Srholec a petrecut, de la 22 de ani, opt ani în minele de uraniu de la Yahimov, din nord-vestul Cehiei, în anii ’50. N-a fost miner, ci deținut politiccondamnat la 12 ani de închisoare pentru că a încercat să treacă ilegal granița ca să studieze teologia în Italia.

După eliberare, a scris o carte în care povestește despre condițiile inumane din lagărul de muncă forțată.

“Cei ca mine, atâția câți am mai rămas, suntem mărturii ai ororilor regimuluicomunist. Un așa sistem totalitar și injust nu trebuie să mai apară în istorie nicăieri, niciodată”, spune Anton Srholec, citat de RRA.

Există însă și slovaci care neagă existența lagărelor de tipul celui de la Yahimov, ba chiar spun că disidenții politici erau, de fapt, elemente antisociale, care n-au dus-o rău în închisori. Din septembrie, astfel de declarații le vor asigura autorilor un sejur la penitenciar între șase luni și trei ani.

“Avem pedespse pentru rasism și pentru cei care neagă Holocaustul. De ce n-am avea pedepse și pentru cei care au susținut și susțin exterminarea unei clase sociale cum au făcut-o comuniștii?”, spune parlamentarul conservator Peter Osusk, inițiatorul acestei măsuri.

Partidul Comunist slovac nu este reprezentat în parlament, spre deosebire de cel ceh, care, deși anul trecut a înregistrat cel mai slab rezultat electoral din perioada post-1989, are în parlament 26 de deputați și doi senatori, în opoziție.

Sursa: Ziua Veche

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer

                

Shares