Cercetătorii de top de la Pentagon au pus la punct un program secret, cunoscut drept Nexus 7, scrie wired.com.

Cercetătorii de top de la Pentagon au pus la punct și conduc un program secret și controversat în Afganistan, cunoscut drept Nexus 7, scrie wired.com . Deși părea a fi doar un program de supraveghere a zonei de război, acesta este mult mai complex, informează publicația. Astfel, el oferă informații din Afganistan, de la amplasarea radarelor-spion la prețul fructelor din piață, totul pentru a strânge cât mai multe date despre situația acestei țări.

Programul a fost impus de Agenția pentru Proiecte de Cercetare Avansată în Domeniul Apărării din SUA (DARPA), care vede în Nexus 7 o unealtă revoluționară de analiză, dar și un program mai degrabă activ, decât analitic.

Totuși, criticii spun că americanii aruncă zeci de milioane de dolari pe o tehnologie care nu poate opri efectiv talibanii.

Cum funcționează Nexus 7

În cei zece ani de război, forțele americane au strâns câțiva exabiți (un exabit=un miliard de gigabiți) de informație despre dușmanii din Afganistan. Nexus 7 vrea să analizeze aceste date și să afle mai multe despre poporul afgan, despre cum interacționează între ei, respectiv cu guvernul țării.

Totuși, scrie wired.com, nu oricine poate interpreta aceste date, pentru că Nexus 7 le livrează într-un limbaj inaccesibil. Practic, programul pare “un proiect științific obscur, fără vreo utilitate imediată”, notează sursa.

Însă pe rețeaua militară secretă a SUA, Nexus 7 este considerat revoluționar, pentru că adună date sute de surse ale serviciilor secrete și creează un profil al populației afgane. Se spune că programul inițiat de DARPA este în stare să coreleze datele în mod automat și să analizeze ca un întreg zeci de documente separate, la doar câteva secunde după ce acestea au fost introduse în sistem.

Practic, asta înseamnă că Nexus 7 poate afla care comunități din Afganistan se destramă și care sunt mai unite, care sunt loiale guvernului de la Kabul și care cad pradă militanților.

Așadar, în loc să caute acul în carul cu fân (cum au făcut, spre exemplu, cu bin Laden), americanii lasă calculatoarele să scaneze fiecare fir de iarbă. “Decât să urmărești o singură mașină, nu mai bine le urmărești pe toate?”, se întreabă retoric unul dintre cei apropiați de programul Nexus 7, care a vorbit sub protecția anonimatului.

Nexus 7, o strategie pe termen lung

Toți angajații armatei și ai serviciilor secrete americane au fost puși la curent cu modul în care funcționează Nexus 7. Wired.com comentează că, indiferent dacă va avea sau nu succes, programul ridică semne de întrebare în ceea ce privește folosirea tehnologiei moderne în război și direcția în care se îndreaptă conflictul militar din Afganistan.

Jurnaliștii se întreabă dacă ar trebui ca SUA să contraatace cu analize sociale exhaustive sau pur și simplu să ia la țintă militanții. Și dacă DARPA ar trebui să adopte o strategie pe termen lung, bazată pe cercetare, sau una pe termen scurt.

Sursa: Gandul

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer

                

Shares