ASPECTE.Pres, tehnologie, moral

de Corneliu Vlad

Efemeridele de pres ale clipei provoac mai degrab mhnire. Unei realiti prea puin confortabil i agreabil, mass-media i rspunde nu prea adecvat, dac nu chiar penibil. Aflm cu lux de amnunte despre isprvile unui derbedeu de fiu de primar, dar peste jaful i iminenta catastrof de la Roia Montana se trece cu lejeritate. Preiau unii, ca puiul de cuc cu ciocul cscat, n care poi depune orice, ticloiile unor„nemi” cu nume ungurescde laDeutsche Welledespre Catedrala Neamului, dar despre datoriile uitate ale Germaniei, din vremea celui de-al treilea Reich nu sufl nimeni o vorbuli (18,8 miliarde de euro– cu care s-ar putea ridica 626 de spitale cam intrecel mai mare spital oftalmologic din sud-estul Europei(20 milioane euro) sicel mai mare spital privat din Bucuresti(40 milioane euro), 12.530 de scoli de cel mai inalt nivelgen scoala privata Little London(1.500.000 euro), 37.600 de gradinte de top (500.000 de euro), 4700 de Universitati gencea mai mare universitate maghiara privata din Romania – Sapienta, sponsorizata si de statul roman!, 94 de Catedrale ale Mantuirii Neamului si 18,8 cladiri de teapa Reichstag-ului – numairenovarea a costat 600.000.000 de euroiar constructia 30 de milioane marci aur –nota red). Vorba idioat a unui „analist”: despre ce vorbim?

Obediena n faa sacului cu bani, a puterii politice sau oculte, a feluriilor hrprei aborigeni ori de afar funcioneaz fr gre, iar dezinformarea se lete. i cnd te gndeti ce-ar putea face presa, ce posibiliti tehnologice are comunicarea n mas de cteva decenii!

ntruct m apropii, tacticos sau iresponsabil, de o vrst care pe vremuri mi se prea nu venerabil ci de-a dreptul matusalemic, de neatins, iar aproape jumtate de secol am fcut gazetrie, i numai asta, e poate momentul s privesc, mcar din cnd n cnd, la lumea presei i nu att la oamenii ei minunai sau nu prea, ca s parafrazez un titlu de film american.

Reiau, de fapt, o remarc fcut de preedintele unei societi britanice de televiziune, Adam Crozier, la o conferin pus la cale de ziarul „Guardian” sub genericul inspirat i incitant „Changing Media Summit”. La nivelul cel mai nalt al jurnalisticii de azi n-am s m refer, nu-i momentul s-l definesc, dar c presa e n schimbri rvitoare, e ntr-o adevrat revoluie, nimeni nu poate tgdui, oricine constat.

Amintea Adam Crozier c n urm cu 20 de ani nu exista Web. Acum zece ani nu se tia de Facebook. Iar n urm cu cinci ani nu exista Twitter. Revoluia numeric a jurnalismului galopeaz frenetic i nu pare s-i fi oprit iureul. Tehnologic, presa de pn acum vreo dou decenii prea s fi rmas esenialmente cam aceeai de pe vremea lui Gutenberg sau a vechilor chinezi – cu litere de plimb, ludlowuri, vingalacuri, spalturi i „perii”, cuvinte devenite peste noapte arhaisme. Tehnologic, da, saltul este spectaculos. Dar calitativ, dar moralmente? Este „mai bun” presa de azi, nzestrat cu scule electronice n stare de performane pe care ne strduim din rsputeri s ni le nsuim i s le folosim la ce pot face ele?

Relatm instantaneu din orice ungher al globului despre orice taifunuri, fundulee sau ciudenii, dar despre Roia Montana sau datoria Germaniei mai nimic. Facem exegeze pe gaura din pantoful slujbaului de la FMI, iar el poate c de fapt chiar asta urmrete, dar nu ne ntrebm serios de ce ne ndatorm peste poate, n ce condiii i pe ce se duc banii cu care ne-am mpovrat pe ani de zile.

Ba, i mai grav, tehnologia tot mai sofisticat nlesnete i o mistificare mult mai sofisticat. O lume ntreag a urmrit la televizor n direct desantul omului pe Lun. Ne-am euforizat cu toii, am intrat n trans i abia ntr-un trziu a aprut ntrebarea: o fi pit oare Armstrong sau nu? Presa lumii – scris, vorbit, vzut – se strduiete cu ferbrilitate s fac fa acestui tsunami digital care o oblig s fie la nlimea momentului. Suntem ntr-un fel ca “gina de Renatere” de care vorbea G. Clinescu, gina care depune ou n mai multe cuiburi i alearg de la unul la altul, n perioada clocitului, fr a izbuti s le nclzeasc ndeajuns pe niciunul.

Sfidarea, ns, spuneam, nu e doar una tehnologic, este i una de ordin moral. Dac totul este cu putin ca tehnic, nu totul e permis ca atitudine, ca angajare, ca misiune de ziarist, pn la urm. Dezinvoltura comunicrii nu nseamn i dezinvoltur a mesajului, nu nsemna laxism moral. Abolirea cenzurii din vremea comunist a deschis calea spre sinceritate, adevr i probitate, dar mergem oare aa cum s-ar cuveni, ziariti, efi de redacii i patroni de pres, pe o asemenea cale? Spunea Zbigniew Brzezinski, apropos de progres i depolitic: “Din nefericire, acest progres al civilizaiei nu s-a realizat i la nivel moral, politica reprezentnd cel mai mare eec al secolului XX.” Ce-i valabil pentru politic este, din pcate, valabil i pentru presa de toate felurile.(Amos News)

3 august 2011

CategoryCauze Naţionale
Write a comment:

*

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer

                

Shares