Abia acum se vede: cui folosește atentatul din Norvegia. Bau-Baul naționalist

Liderul Partidului Social-Democrat din Germania (SPD), Sigmar Gabriel, a cerut interzicerea Partidului Național-Democrat German (NPD), cea mai mare formațiune politică naționalistă din țară. Această inițiativă “democratică” nu are însă sprijinul prea multor politicieni.

“De multă vreme sunt pentru interzicerea NPD-ului”, a spus social-democratul pentru ziarul Bild am Sonntag.

Vicepreședintele SPD, Olaf Scholz, s-a declarat și el pentru scoaterea în afara legii a NPD-ului, considerând partidul ca fiind “necompatibil” cu Constituția.

În trecut au fost mai multe tentative de interzicere a NPD-ului, dar care au eșuat pe rând. Această temă de discuție a revenit însă după atentatele din Norvegia, puse atât de convenabil pe seama “extremismului de dreapta”.

Propunearea social-democratului a fost criticată în acest sfârșit de săptămână chiar de ministrul de interne, Hans-Peter Friedrich. Acesta a declarat că “oricine ridică problema interzicerii NPD-ului după incidentele din Norvegia, nu face decât să exploateze acest eveniment tragic pentru propriile interese politice”.

Ultima tentativă guvernamentală de interzicere a partidului, fondat în 1964, a fost în 2003, atunci Curtea Supremă de Justiție respingând cazul pe motiv că multe dintre acuzații se bazau pe date și declarații oferite de informatori infiltrați în funcții de conducere, care numai de obiectivitate nu puteau fi bănuiți. 

Sursa: FrontPress.ro

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *