Academia Romn recunoate c a greit cu cuvntul „jidan” n DEX i l va schimba

Academia Romn recunoate c a greit cu cuvntul „jidan" n DEX i l va schimba

Academia Romn va modifica definiia cuvntului “jidan” n Dicionarul Explicativ al Limbii Romne (DEX) pentru a fi limpede c acest cuvnt este peiorativ, scriu „Washington Post” i „New York Times”, dou zile dup ce Centrul pentru Monitorizarea i Combaterea Antisemitismului a solicitat schimbarea definiiei n dicionar astfel nct s reias clar c termenul are conotaie antisemit. tirea a fost preluat, printre altele, de „The New York Times”, „The Washington Post”, „Forbes”, „The Seattle Intelligencer”, Yahoo! News i Fox News i a fcut valuri n Statele Unite, provocnd o reacie din partea Anti-Defamation League i a altor grupuri din America.

Academia Romn a trimis miercuri o scrisoare la Centrul pentru Monitorizarea i Combaterea Antisemitismului, declarnd c cuvntul „jidan” ar trebui descris ca peiorativ, scrie Associated Press. Conform DEX, termenul este folosit ntr-un sens “familiar”, dar omite faptul c are o conotaie antisemit, adaug agenia american. n scrisoarea Academiei se spune: “Vom face tot ce putem pentru a face o corecie imediat i permanent n definiia cuvntului”.

Centrul pentru Monitorizarea i Combaterea Antisemitismului a protestat fa de utilizarea cuvntului, spunnd c a fost “auzit de evrei atunci cnd acetia au fost urcai n trenurile morii”, referindu-se la masacrarea a sute de mii de evrei romni n timpul celui de al Doilea Rzboi Mondial. Mai devreme, directorul Centrului, Maximilian Katz, a acuzat Academia Romn c “a luat o expresie profund antisemit i a transformat-o ntr-un cuvnt legitim”, a declarat el ntr-un interviu pentru Associated Press

Dicionarul explic faptul c termenul este utilizat ntr-un sens “familiar”, dar omite c este antisemit. Conform scrisorii de dou pagini trimise la Academia Romn, acest cuvnt “este infectat de rasism, de ur, de antisemitism i incit la violena mpotriva lor”. n esen, se spune c este un cuvnt interzis de lege, deoarece se ncadreaz n conformitate cu o lege privind interzicerea simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob. nclcarea legii se pedepsete cu amenzi i nchisoare.

Katz a declarat c grupul a vzut o cretere a antisemitismului n publicaii online n limba romn. “Asistm la o cretere drastic online a numrului de tentative de a-i nvinui pe evrei pentru criza economic”, a spus el.

Un numr de 280.000 de evrei i 11.000 de romi au fost ucii n timpul regimului dictatorial al marealului Ion Antonescu, din al Doilea Rzboi Mondial.

Sursa: Curentul

 

 

comentariu rapcea.ro: cine sunt ”academicienii” care ”recunosc greșeala” folosirii cuvntului ”jidan” ?! Pe site-ul Academiei Romnehttp://www.acad.ro/nu apare comunicatul la care face referire articolul de mai sus. n schimb, apar comunicatele despre Roșia Montana, utilizarea biotehnologiilor agricole, și altele. Se pare c mediul naționalist din Romnia este din nou agresat cu provocri jidnești, menite s provoace indignare. Scopul: s fim catalogați dept antisemiți și s pltim bani grei pentru asta, umflnd cu ”despgubiri” conturile asociației pentru memoria evreilor pieriți n holocash-ul din Romnia, ONG condus deMaximilian Katz. Deci, atenție, la provocri.

si cte ceva despre etimologia cuvntului jidan (derivat din jidov), conform Dicționarului Explicativ al Limbii Romne:

JIDN,jidani,s. m.(Fam.) Evreu. –Jid(reg.„evreu” <sl.) +suf.-an.
Sursa:DEX ’09| Adugat decata|Greșeal de tipar|Permalink

JIDN,jidani,s. m.(Pop.șipeior.) Evreu. –Jid(reg.„evreu” <sl.) +suf.-an.
Sursa:DEX ’98| Adugat decata|Greșeal de tipar|Permalink

jidns. m., pl.jidni
Sursa:Ortografic| Adugat desiveco|Greșeal de tipar|Permalink

jidan,jidanis. m.1.(pop.,peior.) evreu.2.afacerist lipsit de scrupule.
Sursa:Argou| Adugat deblaurb|Greșeal de tipar|Permalink

jidans. m.[At: NEGRUZZI, S. I, 324/V: (reg)jdan,judan/Pl:jidani/E:jid+ -an]1.(Pop; prt) Evreu.2.(Prt) Termen injurios la adresa evreilor.3.(Pop; s)jidan botezatCreștin cu apucturi rele.4.(Pop; e)A avea cap de jidanA umbla cu nșelciuni.5.(Pop; e)Parc se bat jidanii la gura luiSe spune despre cineva care vorbește repede și nedeslușit.6.(Pop; e)Cnd vor ieși jidanii la secerNiciodat.7.(Ent; reg) Jidov (8).8.(Orn) Corb-de-noapte
Sursa:MDA| Adugat deraduborza|Greșeal de tipar|Permalink

 
jid (jzi),s.m. –Evreu. Sl.idŭ, cf. rut.,pol.yd, bg.id„gigant” (DAR). Cu aceast form este cuvnt rar, n Trans. de Nord și Mold. –Der.jitc, s.f. (evreu), cu suf. –c;jidu, s.m. (Trans., evreu), prin intermediul mag.zsid;jidauc, s.f. (Mold., evreic);jidan,s.m. (evreu), din sl. cu suf. –an, cf. sl.idinŭ,idomŭ, idochŭ(Miklosich,Fremdw.,137;Cihac, II,158;Tagliavini,Arch. Rom.,XVI,365; DAR);jidanc, s.f. (evreic);jidnesc,adj. (evreiesc);jidnește,adv. (n felul evreilor);jidnime,s.f. (mulțime de evrei);jidov,s.n. (evreu;uriaș;Bucov., Meloe proscarabaeus, insect), din sl.idovinŭ(pentru al doilea sens, cf. bg.id; se explic prin ideea c cei dnti oameni au fost giganții, mbinat cu ideea c evreii au fost primii oameni);jidoavc(var.jidoafc), s.f. (evreic);jidoveanc,s.f. (dans popular);jidovesc,adj. (evreiesc);jidovetic,adj. (fricos, laș);jidovește,adv. (n felul evreilor);jidovi, vb. (a se converti la iudaism);jidovime,s.f. (adunare de evrei);jidovin,s.f. (prpastie, abis), considerndu-se la origine c snt resturi ale unei locuințe de giganți (dup Scriban, din bg. *dudovnica„ap de ploaie”; n dicționare glosrile acestui cuvnt difer considerabil, dup aspectul particular al locului astfel numit).Jidovse folosește mai ales cu sensul de „evreu, evreu din Vechiul Testament”;

Probabil c dac aceast aberație interzicerii cuvnului jidan/jidov va fi adoptat oficial, va tebui ca acest cuvnt s fie șters din titlul unor opere literare (precum ”Povestea jidovului rtcitor”) numai ca s mai fie ascuns pentru o vreme, de ochii goimilor adevrul despre crimele jidnești mpotriva Umanitții (din care ei nu fac parte, cu care nu se identific, pe care o disprețuiesc dar vor s o subjuge), prin Rzboaiele Mondiale și Crizele Economice provocate de ei.

,
S-ar putea să-ţi placă şi aceste articole
Latest Posts from Blogul lui Mihai Rapcea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *